550

0

Замръзват ли лапите на кучето?

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

Запитвали ли сте се как кучетата ходят по лед и сняг, без да им замръзват лапите?! Отговорът ...

Много животни имат множество кръвоносни съдове под меките си, но здрави възглавнички на лапите и това е основната причина, поради която те не се нуждаят от специални обувки, за да се разхождат по снега.

Домашните кучета обаче не са толкова добре приспособени за разходки по снега, колкото техните диви братовчеди - рисовете и вълците.

Домашните ни любимци могат да пострадат, ако лапите им се намират прекалено дълго време върху сняг или лед. Това се отнася най - вече за декоративните породи кучета, които са доста изнежени и най - малкият студов фактор може да се окаже проблем за тях.

Как се справят впрегатните кучета?

Измръзванията по тялото се получават там, където кръвообръщението се осъществява най - бавно и поради това тези части от тялото лесно се охлаждат.

Домашните любимци имат по - добре циркулираща кръвоносна система в своите крайници от хората и това им позволява да издържат на ниски температури, без да носят обувки.

За разлика от домашните кучета, впрегатните могат да издържат много дълго време, вървейки върху сняг. Дебелината на лапите им помага да се движат без проблем по всякакъв терен, включително лед и сняг.

Освен това животните имат два крайника повече и това им позволява да разпределят теглото си, което е предимство по грубата и студена земя.

Въпреки своите еволюционни предимства понякога е добре да се помогне малко на впрегатните кучета, като им се сложат обувки.Впрегатни кучетаКуче в снега

Ако терена, по който се движат е прекалено заледен е по - добре да са без обувки, защото лапите и ноктите им образуват по - добро сцепление.

Вероятно ви се е случвало да видите градски кучета да носят обувки в снега?! В градската среда големият проблем за домашните кучета не е толкова разходките по снега, колкото химикалите, които използват градските власти за размразяване.

Затова е препоръчително винаги, когато се прибирате след разходка из снега да измивате лапите на домашния си любимец, за да предотвратите попадането на опасните химикали в устата му.

Куче с обувки
Източник:baubau.bg

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1588

  Гласове: 114

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 57

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...