472

0

"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Най - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученцеКак да научим кученцето да не хапе

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Ако кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Често кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.

Играчка за малко кученце

Източник:baubau.bg

Сподели в:

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1589

  Гласове: 114

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 57

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...