1554

2

6 начина да опазим кучето си на плажа през лятото

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Хиляди домашни животни намират смъртта си всяка година по плажовете на морето или в басейните.

Макар че по природа са добри плувци, кучетата често попадат в капана на така нареченото "мъртво течение" във водата или просто губят силите си в по - дълбоките части на басейните.

Високите температури, наличието на медузи или счупени стъкла, както и слънчевото изгаряне допълнително допринасят за опасността от неприятни инциденти.

Затова вижте кои са най - важните неща, които трябва да знаете, за да опазите кучето си от удавяне, слънчево изгаряне или дехидратация.

1. Не забравяйте плажното масло

Породите без козина, късокосместите или светли кучета, както и тези с розови носове са по - склонни към слънчево изгаряне и трябва бъдат по - подготвени. Препоръчително е да ги защитите със слънцезащитен лосион, специално произведен за домашни любимци.

Уверете се, че в крема с UV-фактор, който използвате, не се съдържа цинк, тъй като той може да бъде токсичен за кучетата, ако ненадейно бъде погълнат от тях. За да избегнете облизването непосредствено след намазване, избягвайте слънцезащитни продукти със силен аромат.

2. Уверете се, че вашето куче се отзовава на повикване

Уверете се, че вашето куче се отзовава на повикванеПреди да пуснете кучето си от каишката, се уверете се, че то винаги се отзовава бързо на командата, с която го викате обратно при себе си. Това е особено важно, когато се намирате в близост до водата.

Ако кучето ви безпроблемно идва при вас всеки път, когато го повикате, шансът да пострада се намалява значително. Ако имате проблем с тези команди, никога не пускайте от каишката кучето си, когато се намирате на плажа.

3. Предоставяйте му изобилие от прясна вода

Слънцето, пясъкът и приятната солена вода са наслада за сетивата на вашето куче, но те могат да му причинят некомфортни последствия, подобни на махмурлук след плаж. Не допускайте кучето ви да пие от морската вода. Вместо това редовно му предлагайте прясна, студена вода. Това ще го отклони от възможността, когато ожаднее, да отиде да пие директно от водоема.

Предоставяйте на кучето прясна водаБактериите в морската вода могат да раздразнят стомаха на кучето и да предизвикат повръщане. Освен това, заради високата й соленост, то може да пострада от дехидратация.

Ако имате възможност да изплаквате кучето си с чиста сладка вода веднага след тръгването си от плажа, това ще защити козината му и ще запази здрава кожата на кучето.

4. Дръжте под око кучето си, докато е във водата

Преди да пуснете кучето си изобщо да влиза във водата, се уверете, че няма предупредителен знак за опасни морски или океански течения.

Дръжте под око кучето си, докато е във водатаПазете го добре от твърде високите вълни, които могат да го потопят. Освен това, проверявайте предварително морското дъно за наличието на изненадващи дълбочини или водовъртежни области.

Препоръчително е все пак да не го оставяте само във водата, поне първите няколко пъти, докато се уверите, че се справя наистина добре с плуването.

5. Осигурете на кучето си спасителен пояс

Когато отивате заедно на плаж, задължително носете предпазни средства за вашия опашат приятел. Непотъващите дъски, надуваемите спасителни жилетки и поясите са полезни не само за децата, но и за животните на плажа.

В случай на опасност, не тръгвайте да изваждате кучето си от водата, преди да сте взели със себе си подходящ пояс или спасителна жилетка.

Това е особено необходимо, както за малките породи, които потъват по - лесно, така и за едрите породи, които трудно може да задържите над повърхността на водата само с помощта на ръцете си.

6. Следете кучето си около басейна

Дори и кучета, които са опитни плувци, могат да пострадат в басейн. Скачайки или падайки ненадейно във водата, кучето не може да се ориентира веднага къде се намират стълбите на басейна и автоматично тръгва да плува към най - близката до него точка на излизане.

Следете кучето около басейнаАко в този момент няма никой там, който да го пренасочи или извади от водата, то ще се бори, плувайки на едно място, докато силите му се изчерпат и така може да се удави.

Така че, преди да позволите на кучето си да играе около басейна, отделете време да го научите да излиза от водата по стълбите.Източник:Бау-бау.бг
Ключови думи:

лято, кучета, прегряване, опасност, грижи

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

Коментар 2 от Ани

22:52ч
16.08.2014г.

ами ние когато ходихме на море с пинчера Тара баща ми беше плътно до нея и не влизаха там където тя не стига...


Коментар 1 от BigBadWolf♥

12:52ч
29.07.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...