2767

0

5 факта за кучетата и храната, които трябва да знаете

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Всеки, който има куче, е редовно изправен пред изпитанието да среща две тъжни очи, молещи за част от храната, изложена красиво в чинията на масата. Защото кучетата се едни от най-големите чревоугодници в животинския свят. За разлика от други свои роднини, тези животинки отдавна са надминали етапа на храненето с цел оцеляване и храната се е превърнала в деликатес, който гъделичка вкусовите им рецептори.

Променило се е и още нещо – статусът им на месоядни. Вярно е, че те наистина са такива по природа и вълците са доказателство за това. Но откакто хората са успели да ги опитомят и да ги превърнат в свои верни другари, кучетата могат спокойно да бъдат смятани за всеядни. Това обаче не означава, че могат да ядат всичко, което им харесва. This Blog Rules изброява пет факта за храната, които всеки собственик на куче трябва да знае.

1. Хищници по природа

Споменахме, че кучетата по природа са месоядни. Макар да е вярно, че можете да смесвате в храната им много съставки, които ядат дори тревопасните, кучетата са генетично предразположени да обичат месото. Не само, че имат нокти и зъби със силно изявени кучешки, които ги правят перфектни в преследването на плячката, но е изключително трудно да ги държите далеч от суровото месо. Което не означава, че трябва да им позволявате да ядат сурово месо, защото то е носител на потенциално опасни болести, които термичната обработка частично унищожава.

2. Кучетата обичат сладкото

Може да ви изненада, но ако кучето има как да си отвори кутия бисквити и да си открадне от нея, определено ще го направи. Кучетата различават множество вкусове и един от най-различимите е сладкото. Техните диви събратя често консумират плодове с високо съдържание на фруктоза. Затова не се учудвайте, че кучето ви точи лиги към тортата за рождения ви ден, но със сигурност не трябва да се поддавате на капризите му, защото повечето човешки сладкиши (особено съдържащите шоколад) са опасни за здравето на кучето.

3. Обичат котешка храна

Ако не е достатъчно, че трябва да пазите кучето, за да не погълне цялата си храна наведнъж, трябва да държите под око и паничката на котката. Очевидно е, че няма голяма разлика между двата типа храна, а нашите приятели кучетата рядко ще откажат възможността да опитат ново ястие. Не че нещо ще се случи, ако кучето хапне от котешката храна, но това в никакъв случай не трябва да се храни с нея редовно. Кучетата и котките имат различни хранителни нужди. Например, котешката храна често съдържа таурин, от който кучетата изобщо не се нуждаят.

4. Отровни храни

Въпреки че кучетата умират от желание да опитат всяка вкусотия в света, има някои неща, които никога не трябва да им давате. Те могат да бъдат катастрофални за здравето им. Може би най-изненадващият пример е грозде, и съответно стафиди. Гроздето съдържа вещество, което може да доведе до чернодробна и бъбречна криза при кучетата. Има случаи, в които кучета са умирали само след шепа грозде, затова в никакъв случай не им давайте да ядат. Друг пример е нещо, което изключително често се среща в човешката храна, но е изключително вредно както за кучетата, така и за котките: лукът. В него има съставки, които разрушават червените кръвни телца и могат да доведат до анемия. Други храни, които при никакви условия не трябва да давате на кучето, са: шоколад, праскови, сливи, сьомга, пъстърва, ябълкови семки и кафе.

5. Безопасни човешки храни

Списъкът с отровните храни може да е голям, но не се тревожете: има достатъчно неща, които можем да споделим с домашните си любимци, които са не само безопасни, но и полезни за тях. Най-изненадващият пример е чесънът, който, за разлика от лука, може дори да подобри здравето на кучето. Единственото условие е контролираната консумация – включвайте го в много малки дози. Суровите яйца също са странен избор. Разбира се, варените също се броят, но въпреки че трябва да се внимава със суровите поради риска от салмонела, те са идеалният източник на някои важни ензими, протеини и витамини, необходими за здравето на кучето.

Други храни, които можете да включите в менюто му са плодове (без изброените по-горе), зеленчуци, ориз, макарони, варени картофи и нетлъсти меса.


Източник:Обекти.бг

Ключови думи:

кучета, храна, факти

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

10 интересни факта за тарантулата

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...