1925

0

Кучетата разбират емоциите на своите господари

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

Изследователи са доказали, че кучетата са в състояние да различават човешки емоции чрез комбиниране на информация от различни възприятия, пише агенция Фокус.

Четириногите ни приятели са единствените същества освен човека, при които се наблюдава такава способност.

Екип от специалисти по поведение на животните и психолози от Университетите в Линкълн, Великобритания, и Сао Паоло, Бразилия, са доказали, че кучетата формират абстрактни ментални представи за позитивни и негативни емоционални състояния, вместо само да пресъздават заучено поведение. По време на експерименти на 17 домашни кучета са показани двойки картини на радостни и ядосани хора или на кучета, които изглеждат игриво или агресивно. След това учените са пуснали записи на звуци на игрив или агресивен лай и на човек, казва “ела тук” с радостен или ядосан тон. Изследователите са установили, че кучетата са склонни да поглеждат към изображението, които отговаря на тона на гласа и че по-често избират съответстващото лицево изражение. Кучетата са се справили още по-добре при разпознаването на тона на други кучета.

Миналата година екип във Виена откри, че кучетата разбират дали даден човек е щастлив или ядосан, гледайки лицето му. Новото проучване показва обаче, че кучетата са способни на нещо повече от разпознаване на лицеви изражения, че са способни на реални емоционални възприятия.

Източник: Obekti.bg

Сподели в:

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Размножаване при кучетата

За Кучетата и котките !

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...