1649

1

Уникалната трансплантация на кожа в клиниката на „Четири лапи“ мина успешно

Раздел: Кучета

Категория: Новини

   

“Роди ме мамо с късмет и ме изхвърли... на улицата“ – това важи с пълна сила за тежко пострадалото бездомно куче Джони, което е доведено в края на октомври в клиниката на фондация „Четири лапи“ в Банкя с огромна рана на гърба и липсваща кожа. Въпреки незабавно започнатото лечение, прогнозите са, че ще са необходими месеци до пълното възстановяване. А ежедневните превръзки и манипулации са изключително болезнени и стресиращи. За Коледа Джони получи подарък от австрийския специалист по обработване на трудно зарастващи рани Дитер Понвайзер. В петък експертът пристигна в София със специално оборудване, предоставено от международната компания за регенеративна медицина и лечение на трудно зарастващи рани Acelity и направи уникална за страната ни манипулация за присаждане на кожа върху Джони.

„Манипулацията премина много добре – две парчета от повърхността на здрав участък на кожата бяха трансплантирани успешно върху раната,“ разказа д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа в клиниката на „Четири лапи“. „Джони се събуди без усложнения от упойката и без да изпитва болка. През следващата седмица раната ще зараства и само външният слой от превръзки ще бъде подменян. Следващата събота ветеринарните лекари на „Четири лапи“ ще махнат всички превръзки, за да проверят напредъка от възстановяването.“

Присаждането беше извършено с помощта на иновативната система CelluTome ™. Процедурата включва извличане на епидермални клетки от здрав участък от кожата на пациента чрез прилагане на негативно налягане и нагряване до 37oC и присаждането им върху раната.

„Основните предимства на този метод са, че периодът на възстановяване е много по-кратък в сравнение с консервативното лечение, по-малко болезнен в сравнение с класическите методи за трансплантация на кожа и не съществува риск от инфекция“, обясни Понвайзер.

Тригодишният Джони беше доведен до клиниката на „Четири лапи“ в края на октовмри. Въпреки че първоначалното предположение беше, че големият участък от кожа на гърба на Джони е бил обгорен, ветеринарните лекари на „Четири лапи“  заключиха, че травмата е вероятно в резултат от бой с друго куче. След пълното му възстановяване, Джони ще бъде предложен за осиновяване.
Клиниката за бездомни животни на „Четири лапи“ в София е съвместен проект между Столична община и международната организация за защита на животните. Оборудвана е с най-съвременна и скъпа техника и разполага с екип от опитни ветеринарни лекари, хващачи на животни и клинични работници. Клиниката предлага безплатно кастриране и лечение на бездомни животни и домашни любимци на хора в неравностойно социално положение. От откриването на клиниката през октомври 2013 г., екипът на „Четири лапи“ е обработил близо 5000 животни.

„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с кампаниите си в помощ на бездомни животни, както и с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

От 2008 г. „Четири лапи” съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 10 000 животни.

Клиниката за бездомни животни в столичния кв. Банкя е съвместен проект на Столична община и „Четири лапи“. Оборудвана с най-събременна апаратура, клиниката предлага лечение и кастрация за бездомни животни, както и за домашни любимци на социално слаби собственици. От откриването си през 2013 г. досега, клиниката е приела близо 5000 четириноги пациенти.

Сподели в:

Котка с четири уши

Четири типа на ухажване сред птиците

Таралеж мина на диета

Добави коментар

Коментар 1 от Юри А.

21:19ч
03.01.2016г.

Браво!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...