1462

0

10 факта, които правят хищниците още по-опасни

Раздел: Други

Категория: Полезно

   


Хората и до днес инстинктивно се страхуват от някои животни. Хищниците от рода на акули и лъвове, зловещи паяци и много други същества предизвикват у нас реакция „бягай, бягай!“.

Нека си припомним 10 любопитни факта, които придават на свирепите представители на фауната още по-страшни черти.

Акулите използват Слънцето за лов

Екип изследователи, които наблюдават големите бели акулиловуващи край бреговете на Южна Австралия, са забелязали, че хищниците сменят тактиката в зависимост от времето на денонощието. Сутрин и вечер те се разполагат с гръб към Слънцето, като по този начин постигат две цели.001От една страна, в такава позиция по-малко ги заслепява слънчевата светлина и акулите могат по-добре да разгледат плячката. От друга страна, самите ловци по-трудно се забелязват срещу Слънцето.

Сомът ловува гълъби

Сомът Silurus glanis, обитаващ водите на река Тарн в Южна Франция, е пристрастен къмптичето месоГолемите риби доплуват до нищо неподозиращите гълъби, без да бързат да преследват своята плячка, а когато хвъркатите вече са готови да излетят, сомовете се нахвърлят върху жертвата подобно на алигатори. 

При изследването на явлението е открито, че гълъбите, които спокойно си стоят у водата, остават незабелязани от сомовете, дори ако се намират съвсем близо. Смята се, че рибите не виждат самите птици, но чувстват тяхното движение, предизвикващо вълни по водата.

Черните мечки са упорити преследвачи

Самките на черните мечки могат да атакуват човек, защитавайки своите малки, но само за да изплашат натрапника и да го накарат да си отиде. Всъщност страшни са мъжките и точно от тях следва да се боим. По данни на д-р Стивън Хереро от университета на Калгари черният мечоксе промъква към плячката много тихо и е трудно да бъде забелязан.

мечка, черна мечка

© Nevada Department of Wildlife

Ако мечокът ви е набелязал за жертва, ще ви следва, дори ще пълзи, ще се крие в храстите, ще обикаля около вас, а когато ви доближи достатъчно, то ще се нахвърли със скорост, която значително превишава вашата. И това е.

Паяците използват хищници като телохранители

Много паяци са отровни и могат да нанесат вреда на човека и дори да го убият. Но не всички представители на това племе са способни да се похвалят с достатъчно мощна отрова, затова им се налага да хитруват. Така например малкия паяк скачач Phintella piatensisкойто живее в Югоизточна Азия, служи за обяд на много живи същества, включително мравки шивачи и плюещ паяк.002Последните дори строят домовете си над жилищата на скачачите, за да им е по-лесно да се добират до жертвите си. В отговор скачачите са се научили да се устройват над гнездата на мравките шивачи, използвайки опасни хищници в качеството на защита от плюещите. Това е все едно ние да се заселим до лъвовете, за ни защитават от мечките.

Змийската отрова причинява гърчове

В света съществуват повече от 600 вида отровни змииИ ако не живеете в полярните области, шансовете ви да се натъкнете поне на една от тях са доста високи. Обичайните човешки реакции на змийската отрова са виене на свят, прилошаване, схващане, замъгляване на зрението.003Но един от типовете отрова, който изработват представителите на редкия вид коралови змии, е сащисал учените със своя неочакван ефект. Токсините действат на нервните рецептори, но вместо схващане и изтръпване предизвикват конвулсивни припадъци. Сега изследователите изучават тази отрова, за да разберат как да спрат гърчовете и в бъдеще да лекуват епилепсия.

Прилепите вампири умеят да тичат

Макар прилепите вампири обикновено да предпочитат да пият кръв от свине, при липса на друга храна те могат да обядват и от човека. Тези кръвопийци летят прекрасноно крият в ръкава си още един коз – могат да тичат. 

Намалявайки скорост, вампирите падат на 4 лапи и препускат в галоп, като развиват скорост 7 км/час.

Скорпионите „стрелят“ отрова

Въпреки лошата си репутация и плашещия вид повече от 1500 известни на науката вида скорпиони са „практически безвредни“. Това обаче не се отнася до Parabuthus transvaalicus, който умее да пуска струя отрова от опашката си, ако се чувства в опасност. 

Преди се смятало, че скорпионът изхвърля смъртоносния си сок неволно. Но неотдавнашни изследвания показали, че „стрелецът“ контролира процеса, а решението му да стреля или не зависи от степента на заплаха.

Пчелите изпичат стършелите живи

Азиатският гигантски стършел достига размери на човешки палец и може да убие за минута 40 медоносни пчели. Но японските пчели са се научили да противостоят на своите огромни братовчеди. 

Роякът им кръжи около стършела, като образува горещо защитно пчелно кълбо.Температурата в кълбото достига 47 градуса по Целзий и хищникът буквално се изпича в него жив.

Акулите гиганти се ядат взаимно

В продължение на 10 години учените се опитвали да разберат що за чудовище е изяло 3-метрова бяла акула по време на едно от наблюденията. През 2003 година изследователите маркирали самка на голяма бяла акула, за да изучат нейните движения. Скоро маркерът показал, че акулата се гмурнала на дълбочина 600 метра, а температурата около датчика нараснала рязко. 

Изследователите имали само едно обяснение – хищничката е изядена. Температурата не съответствала на кит или друга акула… освен ако не ставало дума за гигант. Според главния изследовател Дейв Ригс по-скоро обектът на наблюденията им е погълнат от друга огромна акула.

Скорците могат да усвояват граматика

Скорците са забележителни не само със своята наглост по отношение на разпространението си по нови територии, но и със способността за имитиране на звуци. Учените си задали въпроса: могат ли скорците да усвояват сложни граматични конструкции, които са присъщи само на човешкия език?004Отговорът е да, макар и много бавно. Няколко месеца били необходими, за да се обучи група скорци да разпознават и схващат граматичната конструкция в средата на изречението. Все още скорците не са способни да използват правилата, на които ги обучавали, за да отговорят на човека, но ние знаем, че това е само въпрос на време.

Източник: megavselena.bg

Сподели в:

И още за котките...

10 интересни факта за тарантулата

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...