1356

0

Езикът на тялото на декоративния заек (Част1)

Раздел: Други

Категория: Полезно

   

Декоративните зайци имат широкообхватен език на тялото, който използват, за да общуват както с нас, така и с другите зайци или домашни животинки. За всеки собственик ще е от полза, ако го научи, за да може да се ориентира какво казва ушаткото, тъй като за разлика от котките и кучетата пухкавият любимец не издава особено много звуци, за да привлече внимание.

Ако прекарвате повече време със своя декоративен заек, най-вероятно ще забележите, че той извършва няколко основни пози. Те могат да означават различни неща, тъй като както при хората, така и при мини зайчетата се забелязват различни характери, което е и основна причина всеки ушатко да комуникира по различен начин. Например когато зайчето седи изправено на задните си лапи, това може да означава „Оглеждам периметъра за възможна опасност“ или пък „Гладен съм! Искам храна!“, дори може да се преведе като „Би ли ми отворил вратата, за да се поразходя?“. И все пак тук ще се опитам да обобщя основните преводи на езика на тялото на декоративния заек.

Поза „Пантоф“

Декоративният заек се е свил на топка, с прибрани свити лапички или леко показани пръсти извън тялото, ушите са прибрани назад или са леко вдигнати нагоре, а очите са леко притворени. Преводът е следният – Вашият заек спи или е полузаспал. Обикновено тези животинки спят със отворени очи, но в някои случаи се наблюдават и изключения. Възможно е зайчето да затвори очи или да потрепва с клепачи, а също така и да опре главичка в пода по време на сън. В повечето случаи, когато ушаткото спи по този начин, значи най-вероятно му е или хладно, или студено.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Релаксация“

Пухкавият питомец лежи по корем с опънати назад или на страни предни и задни лапи, главата е вдигната или е с опряна в пода брадичка, ушите са назад или вдигнати. Това е позата, в която Вашият заек релаксира и не прави нищо друго. Той се чувства спокоен и щастлив. Обикновено ушаткото я заема, когато се нахрани доволно, топло му е и се чувства в безопасност. Възможно е в някои случаи любимецът дори да се унесе в сладък сън в тази позиция.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Крайно задоволство“

Декоративният заек се хвърля или търкаля по гръб или на една страна с крачета във въздуха, а очите са полузатворени. Вашият заек е изключително щастлив! Той се намира в крайно задоволство. Ушаткото се отдава на релаксация. Тази поза може да се дължи на току що изядено любимо хапване, наслаждаване на влизащ в стаята слънчев лъч или просто след като се е насладил на чесане от Ваша страна.

„Класическа поза“

Мини заекът седи на задните си лапи, предните крачета са протегнати напред, а ушите са високо вдигнати в очакване на сигнал за тревога. Заекът Ви се интересува какво се случва наоколо, за да прецени какво да прави. Също така тази поза се смята и като прелюдие към търсене на внимание или чесане. Възможно е зайчето да се полюшва напред назад, опитвайки се да балансира собствената си тежест, тъй като крайниците му са прилепени близо един до друг.

Поза „Любопитство“

Декоративният заек стои на четирите си лапи, главата е изпъната напред, а ушите нагоре, носът души наоколо. Зайците са особено любопитни животинки. Когато видят нещо ново и непознато в стаята или пък отворите някой шкаф, веднага ще пристигнат с цел да проучат. Всяко ъгълче ще бъде подробно разгледано, подушено и най-вероятно отъркано в козината на заека.

езикът на декоративния заек

Поза „Къпане“

Зайчето седи на задните си лапи, ближе предните си и ги търка в муцуната, дърпа ушите надолу, за да бъдат старателно почистени, завърта се, за да може да оближе гърба и задните си лапи. Тази поза най-вероятно няма да Ви изненада – заекът се къпе.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Заровена глава“

Заекът е наведен назад, като носът му допира задницата му, след което сяда и започва да дъвче. Вашият декоративен заек поема меки изпражнения, които изяжда. Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Метаболизмът на заека е изключително бърз, поради което голяма част от поетата храна не може да бъде напълно преработена и усвоена. За това и зайчето я изяжда отново. Поради тази причина не трябва да се карате на пухкавия любимец за тази му дейност.

езикът на тялото на декоративния заек

Поза „Замръзване“

Заекът буквално замръзва – застава на едно място на четерите си лапи, главата е високо вдигната, ушите са опънати нагоре, а очите са широко отворени.Декоративният заек е чул някакъв звук. Като застава в тази поза той се ослушва, за да разбере дали този звук може да предизвика някаква опасност. Възможно е да последва следващата поза.

„Потропване с крак“

Заекът вдига задницата си високо и силно потропва със заден крак. Мини питомецът е установил опасност в голяма близост и е уплашен. Обикновено в природата този сигнал се предава от заек на заек и служи за предупреждение, понякога и за уплашване на противника. Често в домашни условия обаче заекът прилага тропането с крак и като израз на недоволство от нещо – например, когато му се скарате или пък се инати.

Източник: https://jivotinkiteydoma.wordpress.com

Ключови думи:

Декоративните зайци, език на тялото, декоративен заек, зайчето,

Сподели в:

Езикът на тялото на морското свинче

Езикът на тялото на кучето

Защо моето зайче прави така? – езикът на тялото на зайчето

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 3835

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 84

  Гласове: 40

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...