727

3

Пет причини да ядем насекоми

Раздел: Други

Категория: Полезно

   


Пет причини да ядем насекоми

Ново проучване, финансирано от ООН, показва, че включването на буболечки в режима на хранене може да се окаже най-добрият начин за справяне със световния глад и дори с промените в климата.

Разбира се, повечето хора (поне тези, живеещи извън Източна Азия) възприемат насекомите като мръсни, неапетитни и направо гнусни. И все пак, ако прочетете 180-те страници на доклада от проучването, вероятно ще се убедите, че тази диета от „дребен добитък” не е чак толкова лоша, колкото ни се струва на пръв поглед. Си Ен Ен представя пет от най-убедителните причини да похапваме насекоми.

1. Те са отличен източник на белтъчини, витамини и минерали. 
Тялото на скакалеца се състои от над 20% белтъци – малко по-малко, отколкото в най-скъпото говеждо месо. Ако ги изпечете обаче, този процент скача до над 60 – така получавате една истинска „супер пържола”. Калцият в скакалците бори остеопорозата, желязото в термитите – анемията, а в 100-грамова порция зелени гъсеници се съдържат 100 процента от необходимите дневно на тялото ни цинк, желязо, тиамин, мед и рибофлавин.

2. Отглеждането им може да намали вредните емисии на парникови газове. 
Намаляването на вредните емисии на метан и въглероден двуокис е жизненоважно за справяне с климатичните промени. Колкото и да е странно, 18% от тези газове се освобождават от добитъка и неговите екскременти. Насекомите обаче нямат този проблем, затова отглеждането им може буквално да обърне хода на глобалното затопляне.

3. Те са най-ефективни за отглеждане. 
Отглеждането на говеда, прасета и овце изисква огромна инвестиция от хранителни и водни ресурси. В сравнение с тях, насекомовите ферми са изумително евтини – съотношението между погълната и предоставена храна при тях е много по-високо. Кокошките например дават до 80 кг. месо за 200 погълнати от тях кг. храна. Говедата и овцете са дори по-неефективни – при тях съотношението е 10 към 100. С други думи, 90% от изяденото от животното се губи. За разлика от тях, ядивните насекоми дават над 50% повече месо, в сравнение с изядената храна.

4. Отглеждането на насекоми драстично ще намали пестицидите. 
Фермите за насекоми буквално не използват пестициди – едни от най-вредните химикали, които трагично влошават здравето на нашата планета. В глобален мащаб преминаването към „китайска” хранителна икономика може напълно да промени облика на планетата и дори човешкото здраве.

5. Дори Библията ги препоръчва. 
Според свещената книга на християните Йоан Кръстител се е хранел с диви скакалци и мед. И днес много народи от Близкия Изток сушат, осоляват и съхраняват едрите, крилати скакалци за употреба в кухнята. Книгата на Левит също препоръчва скакалците като чиста храна. 

Източник: obekti.bg

Сподели в:

Пет от най-популярните животни - изчезват

Фотосинтезиращи насекоми

Вече си имаме "хотел" за насекоми

Добави коментар

Коментар 3 от Юри А.

19:57ч
29.05.2015г.


Коментар 2 от Мима Василева

13:43ч
29.05.2015г.

Коментар 1 от Весела Симеонова
Да, наистина е гадно- аз също не мога да си го представя, но...


Коментар 1 от Весела Симеонова

12:06ч
29.05.2015г.

А аз знам една причина да НЕ го правя-ще повърна,БЛЯКК


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 3735

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 84

  Гласове: 40

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...