3080

1

Котките на легендарните писатели

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   Какво обединява Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-Пол Сартр и Юкио Мишима, освен че са велики писатели? Котките! Мнозина от най-големите автори в историята на литературата черпят вдъхновение и обичат безкрайно пухкавите си домашни любимци – някои препарират лапичката им след смъртта, други са любители на полидактилни котки, а трети им дават причудливи имена. Вижте котките на някои от най-известните писатели!


Ърнест Хемингуей

Хемингуей получава първата си шестопръста котка от морски капитан и с годините след това се превръща в един от най-прочутите любители на полидактилните домашни любимци.

hemingwey-e1435818513588

                                              

След смъртта му през 1961 г. бившият му дом в Кий Уест, Флорида, става музей и дом за котките му. В момента в къщата живеят около петдесет от потомците на неговите любимци (от които половината са полидактилни).Чарлс Дикенс

Един от най-големите и въздействащи писатели в историята на литературата, Чарлс Дикенс веднъж казва:

Какъв по-голям дар може да има от любовта на котка?

Чарлз Дикенс имал котка на име Виламена, която родила котета в неговия кабинет. Първоначално той не искал да ги задържи, но в последствие се не можел да се раздели от едно от женски котета, което в последствие станало известно като "Котката на господаря". Когато искало да привлече вниманието му, твърди се, че то имало навика да изгася свеща за четене на Дикенс, докато той работел.

През 1862 г. Дикенс е толкова разстроен от смъртта на любимата си котка, Боб, че препарира лапичката му и я монтира на ножа си за отваряне на писма. След това на ножа, който е от слонова кост, поръчал да се изпише: „В памет на Боб, 1862“, за да си спомня постоянно за стария си приятел.

                                                  dickens_0                                                      

В момента ножът е изложен пред публика в Нюйоркската обществена библиотека.

Томас Елиът

Отвън препратките към косматите си любимци в поезията си, Елиът пише и цяла стихосбирка, наречена „Книга за практичните котки на стария опосум“, колекция от 15 поеми, посветена на кръщелниците му, която представя различни личности и ексцентризми на котки.

                                            
                                                    

Имената в книгата впоследствие стават вдъхновение за Андрю Лойд Уебър да създаде един от най-известните мюзикъли на „Бродуей“ – „Котките“. По-късни издания на „Книга за практичните котки на стария опосум“ пък включват илюстрации на Едуард Гори – самият той страстен любител на пухкавите животни.

Реймънд Чандлър

Чандлър има огромно влияние върху детективската литература и определянето на принципите на жанра ноар. Той използва фатални жени, сюжетни обрати, усукани игри на думи в класиките си за Филип Марлоу, включително в „Големият сън“ и „Дългото сбогуване“.

chandler_0

                                              Резултат с изображение за рэймонд чандлер

                                              Резултат с изображение за рэймонд чандлер

Но не всичко около Чандлър е свързано със сериозността – защото той наистина обича котките. Неговият другар Таки му е носил безкрайна наслада, но и понякога му се е качвал на главата. Ето откъс от писмо на писателя до негов приятел за Таки:

„Нашата котка става все по-тиранична. Ако се озове някъде сама, започва да надава смразяващи кръвта писъци, докато някой дотича. Спи на една маса в сервизното помещение и изисква да бъде качвана от сваляна оттам на ръце. Получава топло мляко около 8 часа вечерта, след като е започнала да мяука за него от 7,30“.

Марк Твен

bambino

Големият хуморист и публицист Марк Твен също е голям любител на котките. Когато черната му котка Бамбино (на снимката по-горе) изчезва, писателят публикува обява в „Ню Йорк Американ“ и обещава награда от 5 долара на онзи, който върне животното в дома му. Анонсът описва Бамбино като:

„Голям и наситено черен; гъста кадифена козина; тънка ивица бели косми по гърдите; не е лесно да се открие на обикновена светлина“.

Чарлс Буковски

За мнозина Буковски е американският лауреат на низките страсти – познат с писането си за бедност, алкохол, ужасни работни места и още по-ужасни любови. Сред три непубликувани досега книги на писателя обаче попада цяла антология от късните му години, разкриваща любовта му към котките, които той нарича „моите учители“.

charles_bukowski_cats

Прочутият с романи като Factotum и „Жени“ автор и преди е говорил за привързаността си към четириногите в различни свои стихотворения – като „Котките ми“ и „История на едно кораво копеле“. Невиждани досега текстове обаче ще бъдат събрани в сборник, наречен „За котките“, който ще бъде издаден по-късно тази година.

„Ако се чувстваш зле, просто погледни към котките; ще ти стане по-добре, защото те знаят, че всичко е такова, каквото е – казва приживе Буковски. – Колкото повече котки имаш, толкова по-дълго живееш. Ако имаш сто, ще живееш 10 пъти по-дълго, отколкото ако имаш 10. Някой ден това ще бъде открито, а хората ще имат по 1000 котки и ще живеят вечно“.

Уилям Бъроуз

burroughs

Бъроуз е известен с дивото си писане, често под въздействие на наркотици, но той има и по-мека страна – особено що се отнася до котките му. Автобиографичната му новела „Котката отвътре“ разказва за котките, които е гледал през живота си, а последната статия, която Бъроуз пише преди да умре, препраща към искрената любов, която е изпитвал към четирите си любимеца:

„Единственото нещо, което може да разреши конфликт, е любовта, така се чувствах покрай Флеч и Ръски, Спуунър и Калико. Искрена любов. Какво изпитвам към котките си сега и преди. Любов? Какво е? Най-естественото обезболязващо. ЛЮБОВ“.

Нийл Геймън

gaiman

Авторът на „Американски богове“ редовно публикуваше в блога си снимки и истории за множеството си котки – сред които са Хърмаяни, Под, Зоуи, Принцеса, Кокос… Въпреки че наскоро все пак не е писал нищо за тях, допреди 2010 г. постовете му го показваха като абсолютен почитател на котките.

Вижте и още няколко прочути снимки на големи писатели с обичните им котки:

Мишел Фуко

Мишел Фуко

Джак Керуак

Джак Керуак

Юкио Мишима

Юкио Мишима

Жан-Пол Сартр

Жан-Пол СартрИзточник: ploshtadslaveikov.com

Ключови думи:

писатели, котки

Сподели в:

И още за котките...

Произход и класификация на котките

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

Коментар 1 от Юри А.

15:19ч
11.04.2017г.

Готино!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...