10594

20

Какво може да бъде токсично за Вашето куче?

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

  Любопитното куче иска да види, да разбере и да усети всичко от заобикалящата го среда. Но в това се крият и доста рискове, които могат да превърнат стопанина му в параноик. Има няколко начина, с които можете да избегнете това състояние – първо се информирайте кои вещества са токсични за кучето, после вземете мерки да как да избегнете контакта с тях и на трето, но не последно място се информирайте как да действате бързо, ако кучето Ви е отровено. Предлагам Ви списък с най-честите причини за отравяне:


  
  • Лекарства: медикаменти от хуманната медицина се използват за лечение и при кучета, но много други са опасни за тях, предозирането на лекарства, предписани от ветеринар, също може да има лоши последствия. За да избегнете тези ситуации, винаги слагайте лекарствата на места, до които кучетата не могат да достигнат и давайте точната доза, предписана от ветеринар.
  • Отровни растения и цветя: много растения могат да бъдат отровни за кучето, като ефектът им варира от слаб (стомашно разтройство) до опасен (припадъци, изпадане в кома, смърт) и зависи от вида и количеството на поетото растение. За целта научете кои растения са отровни и има ли ги във Вашия и в съседския двор. Някои от тях са: ябълка, кайсия, праскова, бадем, череша, фикус, жасмин, лоза, алое вера, минзухар, лютиче, коледна звезда, хризантема, нарцис, лилия, зюмбюл, ирис, божур, млечка, иглика, лале и др.
  • Отровни храни: има някои храни, които са опасни за кучетата. Преди да дадете на кучето сготвена храна, проучете, кое е вредно за него. Опасни за кучето могат да бъдат стафидите, гроздето, лукът, шоколадът, кафето, макадамията, дъвките, алкохолът, заквасеното тесто, костилките и семките от плодове и развалените плодове. Избягвайте богатите на мазнини, захар и сода храни!
  • Химикали, използвани в домакинството: в наши дни използването на химикали за почистване на дома е широко разпространено. Те обаче могат да бъдат много опасни за кучетата и да предизвикат нежелани реакции. За да ги избегнете поставете препаратите на недостъпни места за кучето, а когато чистите, то трябва да не бъде около Вас.
  • Други рискове от заобикалящата среда: ухапванията от оси, пчели или мравки, могат да доведат до алергична реакция, ухапванията от някои паяци и змии могат да имат фатални последствия, също  приемането на отровни  гъби и пиенето на замърсена вода, крие риск от заразяване с вируси и инфекции. За да избегнете тези ситуации, дръжте винаги кучето под око.
  Ако сте сигурни или се съмнявате, че кучето Ви е поело отровни вещества или е ухапано от отровни насекоми или змия, обадете се на ветеринаря си незабавно. Той ще Ви посъветва как е най-добре да постъпите, да предизивикате или не повръщане.

Ключови думи:

токсични вещества куче, причини отравяне, лекарства, отровни растения, отровни храни, химикали, ухапвания

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Какво чува котката?

Добави коментар

Коментар 5 от Миглена Савова

10:59ч
27.05.2013г.

Аз лично го избягвам.


Коментар 4 от Кюнней

01:19ч
26.05.2013г.

не предполагах, че и лука е опасен, демек в манджи дали е опасен, защото мойто куче обича да дояжда, ако някой от нас не се справи? О, даже сега се сетих, че много обича зелан лук, като правя салата все ме дрбне да падне някое перо...


Коментар 3 от Габи

16:53ч
01.02.2013г.

сладките неща не са само вредни за кучето ,но и за котката!


Коментар 2 от Renard monster 🦊

12:01ч
04.01.2013г.

шоколадът на кучето причинява диабет и слепота


Коментар 1 от Миглена Савова

13:34ч
22.02.2011г.

в шоколадът се съдържа веществото теобромин, което всъщност е вредно да кучето - то предизвиква гадене, повишено кръвно налягане и др.


страница от 2

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...