1260

5

Животните наистина лекуват – вижте кои и как!

Раздел: Други

Категория: Здраве

   


photo of Животните наистина лекуват – вижте кои и как!

Международен екип медици са съставили списък на животните, които са способни да лекуват човека.


В Топ 5 на лечителите от животинския свят влизат котки, кучета, коне, пчели и змии, съобщава HeadInsider. Те могат да избавят човека от такива страшни болести като диабет, Паркинсон и слабоумие.


Лидери по лечебни качества са котките. Неслучайно хората не могат да устоят пред меката козина – поглаждането на котките стимулира акупунктурни точки на дланите. А мъркането, което засяга долния диапазон, оказва благотворно влияние върху нервната система на човека. По такъв начин котките са способни да лекуват неврози и умствени разстройства на своите стопани.


На второ място в списъка са кучетата. Именно те карат своите собственици да се движат повече. А всекидневните разходки на свеж въздух се отразяват положително на сърдечносъдовата система. Освен това слюнката на кучето притежава бактерициден ефект. Редовното облизване на стопанина снижава риска от остри респираторни заболявания.


На трето място са конете – общуването с тях се препоръчва на деца, болни от аутизъм, и с други психически разстройства. Благородните и силни животни могат да помогнат и на възрастните да се справят с депресии и различни пристрастия – алкохолизъм, наркомания и т.н.


В първата петица влизат и пчели и змии. Известно е, че медът може да помогне при лекуването на различни болести, а пчелното ужилване е полезно при ревматизъм (за неалергичните, разбира се). От змийската отрова са направени много лекарства за лечение на проблеми с вените, съдовете, с нея лекуват дори рак. Освен това в СПА терапията се прилагат змии за отпускащ и обезболяващ масаж.


Психолозите са установили и че домашните животни оказват положително въздействие върху психиката и организма на своите притежатели.

Когато хората си спомнят за своите любимци, се повдига настроението им, нормализира се сърцебиенето и се снижава нивото на стрес. А когато човек гали своя питомец, в организма му се произвежда хормонът окситоцин, който също го кара да забрави за стреса.

Преди няколко години екип психолози също съставиха Топ 5 на животните, които лекуват хората. Той изглежда така:


Гризачите ни спасяват от комплекси


Неуверените в себе си хора да си завъдят хамстери, мишки или зайци, съветват изследователите. Гризачите помагат в преодоляването на затвореността и комплексите, като намаляват тревогата и агресията.


Рибките нормализират нервната система

Избухливите, психически неуравновесени хора трябва да си имат аквариум. Рибките са най-добрите съквартиранти за хора, страдащи от неврози и депресии.


Птиците повишават настроението

При чести неврози, гастрит и язва на стомаха е полезно просто да си поседиш до клетката, да слушаш мелодичните трели и да наблюдаваш птиците. А вълнистият папагал облекчава болките в сърцето.


Котките са полезни за храносмилането

Късокосместите котки лекуват болести на стомашно-чревния тракт и пикочо-половата система, а също избавят собствениците си от негативната енергия. Още котките са способни да ви подарят истински сеанс по иглотерапия, когато пуснат нокти и дразнят рефлексните зони.


Конят успокоява

Терапия с коне се използва за рехабилитация на хора с травми на гръбначния стълб, помага при атрофия на мускулите, синдром на Даун и церебрална парализа. Язденето на кон е полезно и при хиперактивност и повишена нервна възбудимост.


Източник: actualno.com

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Как да обучаваме папагала?

Добави коментар

Коментар 5 от Holmes

23:46ч
01.09.2015г.

Имам, просто не искаме да имат профил, че нямат хубави снимки хд.


Коментар 4 от Мима Василева

23:37ч
01.09.2015г.

Коментар 1 от Holmes
И декоративни рибки ли имаш? Не знаех, защото нямате (ти или Еви) такъв профил.


Коментар 3 от Ивелина

23:21ч
01.09.2015г.

Аз всички без змия , кон и пчела ги имам!!!


Коментар 2 от Milvana

19:13ч
01.09.2015г.

Моята рибка ми успокоява нервите. А за котките и за кучетата го знам


Коментар 1 от Holmes

19:09ч
01.09.2015г.

Всичките животни, включени в статията, ги имам до себе си :д!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...