6262

0

5 невероятни изчезнали животни

Раздел: Други

Категория: Други

   


             

Видове изчезват от лицето на Земята по много различни причини: ледникови периоди, сблъсъци на метеори… и разбира се, в наши дни най-голямата заплаха – хората. Тиранозавърът Rex, Куагата, Ирландският лос и още много други животни, които едва ли ще видим някога - освен на снимка – поради това, че вече са изчезнали. Ето няколко интересни факта за невероятни изчезнали животни.


1. Тиранозавър  Рекс

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Тиранозавърът  Рекс е най-големият хищник на всички времена, с внушителни размери  около 13 метра дължина, 4 метра височина и тегло над 7 тона. Подобно на другите тиранозаври, така и този е двукрак хищник, с масивен череп, балансиран от дълга, тежка опашка. В сравнение с големите и мощни задни крайници, предните са по-малки и тънки, всеки с по два пръста.

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Фосили на тиранозавър Рекс  са открити в северноамерикански скални образувания, датиращи от последните 3 милиона години на периода Креда, приблизително преди 68.5 -  65.5 милиона години. Той е сред последните съществуващи видове динозаври от периода преди Масовото измиране Креда – Терциер. Идентифицирани са повече от 30 екземпляра на тиранозавър Рекс, някои от които с  почти цели скелети. Някои изследователи дори открили и меки тъкани. Наличието на фосилен материал позволява значителни научни изследвания в областта на биологията, историята и биомеханиката.


2. Куага: полу зебра, полу кон

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Едно от най-известните изчезнали животни на Африка, вид зебра и подвид на равнините зебра, който някога е бил многочислен в провинцията  Нос Добра надежда  на Южна Африка и южната част на Orange Free State. Тя се е отличавала от другите зебри, които обикновено имат ярки следи само върху предната част на тялото. Куагата имала в средната част на тялото бледи и тъмни ивици, като пространството между тях ставало по-широк към задните крайници, като преминавало в кафяв цвят. Наименованието куага произлиза от койкойската дума ''зебра''  и е ономатопея (звукоподражателна дума), която прилича  звука, който издава животното.

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Куагата е класифицирана по произход като отделен вид -  Equus quagga – през 1788 година. През следващите петдесет години много други зебри са описвани от природолюбители и изследователи. Поради различните шарки (няма две зебри, които да са еднакви) много учени, занимаващи се с  класификацията на съществуващите и изчезнали организми, разполагали с голям брой описания  на видове, но не успели да установят  кои от тях са били истински вид и кои са подвид. Счита се, че последният див екземпляр от вида куага е бил застрелян в края на 1870 година, а последният питомен – починал през 1883 година в зоологическата градина в  Artis Magistra, Амстердам. Поради голямата неяснота сред отдиференцирането на видовете зебра, куагата става изчезнал вид преди да я категоризират към кой вид зебри спада. Куагата е първият  изчезнал  вид зебра, чието  ДНК е проучено. 


3. Тилацин: Тасманийски тигър

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Тилацинът  е най-големият известен  двуутробен  хищник. Той е обитавал земите на Австралия и Нова Гвинея, и изчезва като вид през 20 век. Известен също с названието ''тасманийски тигър''- поради тигровите шарки, разположени на гърба му. Това е последният съществувал член на рода Thylacinus, въпреки че са открити вкаменелости на вида, датиращи от началото на Миоцена. 

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Тасманийският тигър е  изчезнал на австралийския континент хиляди години  преди да се заселят европейците на континента, но оцелял на остров Тасмания, заедно с няколко други ендемични видове, като например тасманийския дявол. Интензивното му преследване и убиване води до застрашаване на вида от изчезване. Въпреки че официално е класифициран като изчезнал вид, все още се съобщава, че е забелязван. 


4. Морска крава

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Морските крави като вид са открити в близост до азиатското крайбрежие на Берингово море през 1741 година от натуралиста  Георг Стелер, който пътувал заедно с изследователя Витус Беринг. Размерите на морската крава достигат до 7.9 метра височина и тегло над три тона.  Стелер пише: '' Животното никога не излиза на брега, винаги е във водата. Неговата кожа е черна и гъста, като кората на стар дъб, главата му е пропорционална на тялото, няма зъби, а само две плоски бели кости отгоре и отдолу.''

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Откритите фосили показват, че морската крава на Стелер е била широко разпространена по крайбрежието на Тихия океан, достигащо на юг до Япония и Калифорния. Като се има предвид бързината, с която е намаляла популацията на този вид, има вероятност да се счита, че заселването на хората в района е причината за изчезването му. Все още има малък брой съобщения за съществуването на морската крава покрай Гренландия, така че се предполага, че има малък брой оцелели животни и в наши дни. Това обаче не е доказано до момента. 


5. Ирландски лос 

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Ирландският лос е най-големият елен, живял някога. Той е обитавал площта на Евразия, от Ирландия до източната част на езеро Байкал, през периода на късния плеистоцен и ранния холоцен. Изследване на намерени археологически находки от вида чрез установяване  на  радиовъглеродно датиране, сочат, че той датира от около 5700 г. пр.н.е., тоест отпреди около 7700 години. Ирландският лос е прочут с огромния си размер и по-специално с това, че е имал най-големите рога в сравнение с  всички представители на  семейство еленови – около 3 метра от единия край до другия, а теглото им е било приблизително 40 килограма. 

10 невероятни изчезнали животни – първа част

Все още дискусионен въпрос е причината, поради която Ирландският лос е изчезнал. Някои от предположенията са свързани с обяснението, че рогата са им били огромни, непропорционални на телата им, и това е оказало отрицателно въздействие върху тях. Други твърдения предполагат, че един от основните фактори за изчезването е намесата на човека чрез лов.


http://idi.bg/blogs/view/blog/1395

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

10-те най-шумни животни в света

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...