1810

2

"Кучето/Котката ми куца. Какво трябва да направя?"

Раздел: Други

Категория: Здраве

   

Много е неприятно да гледате как домашния ви любимец страда, заради болки в крайниците.

Каквато и форма на накуцване да се прояви е препоръчително веднага да заведете животното за преглед при ветеринарен лекар.

Накуцването може да не се дължи на сериозен проблем, но може има случаи, в които се оказва доста сериозен признак за опасно състояние, което може да повлияе на опорно-двигателния апарат, нервната система и дори кожата.

Причини за възникване на накуцването

Защо кучето ми куца

Накуцването е една от най - честите причини, за посещение при ветеринаря. Преди той да определи причината, поради която домашния любимец изпитва болки в крайниците, той трябва да вземе под внимание определени фактори - за какво животно става въпрос, каква порода и каква е неговата възраст.

Ето и най - честите причини за накуцване при млади и възрастни кучета и котки:

Млади кучета

 • Травма - наблюдава се най - вече при много активните малки кученца, които често си навличат проблеми от всякакво естество - от счупени кости и разкъсвания до протриване на пръстите и фрактури на ноктите.
 • Вродени или наследствени заболявания - тук става въпрос за дисплазия на тазобедрената става, лакътна дисплазия, пателарна луксация, заедно с други ортопедични и наследствени невромускулни заболявания, които могат да причинят накуцване.
 • Паностеит - това заболяване засяга младите кучета, които все още са в растежен период и може да доведе до тежки форми на куцане.
 • Инфекциозни заболявания - кърлежите пренасят редица болести, сред които е Лаймската болест. Тя може да доведе до накуцване. Това състояние може да се прояви не само при младите, но и при възрастните кучета!

Възрастни кучета

 • Остеоартрит - това често е неизбежна болест, тъй като е свързана с износването на ставите. Кучетата родени с наследствени костни или ставни проблеми (като тазобедрена дисплазия), както и поголемите породи кучета проявяват по - тежки форми на остеоартрит от по - ранна възраст.
 • Гръбначни заболявания - междупрешленната дискова болест е широко разпространена, сред по - малките породи кучета. Това състояние води до куцота, тъй като дисковете между прешлените на кучето дегенерират, приплъзват се и притискат гръбначния мозък.
 • Заболяване на кръстните връзки - това често срещано състояние на коляното обикновено засяга кучетата на средна възраст и причинява болка, възпаление, нестабилност и куцота в областта на едното или двете колена.
 • Невромускулни заболявания - по - рядко срещаните невромускулни заболявания като миастения гравис, могат да доведат до слабост в крайниците и дори парализа.
 • Ракови заболявания - туморите на костите, мускулите, нервите и ставите могат да предизвикат затруднение, при движението на животните. Всъщност всеки вид тумор, който засяга крайниците, стъпалата и пръстите може да доведе до куцота.

***

Млади котки

 • Травма - малките котенца, независимо дали живеят на открито или в къща, могат да се наранят по много различни начини и това в крайна сметка да доведе до накуцване.

Възрастни котки

 • Абсцес в резултат от ухапване - това може да се случи при котки на всякаква възраст и е причина номер едно за куцота на котките, които живеят на открито. Ако не се лекуват раните от ухапвания често се възпаляват и могат да доведат до куцота.
 • Травма - атаките от кучета и автомобилните инциденти са най - честите причини за травми при котките.
 • Остеоартрит - при по - възрастните и големи котки, артрита е много по - често срещано явление, отколкото собствениците на домашни любимци осъзнават. Артрозата при котките може да засегне някоя от ставите на тялото, включително гръбнака, бедрата, коленете и лактите.

Какво трябва да направи ветеринаря?

Ето какво трябва да очаквате от своя ветеринар, ако домашния ви любимец проявява признаци на куцота:

1. Ще попита за историята на животното - повечето ветеринари ще започнат с няколко основни въпроса, за да разберат същността на проблема. Въпросите, които трябва да очаквате са от типа на:

 • "Кога за първи път забелязахте нарушената походка и накуцване на животното?"
 • "Променило ли се е нещо след това?"
 • "Какви лекарства или хранителни добавки сте давали на домашния любимец?"

2. Ще направи физически преглед - прегледа на цялото тяло, а не само на проблемния крайник е от ключово значение!

3. Дерматологичен преглед - ветеринаря ще търси наличието на лезии по кожата, като например протриване на пръстите, които често остават недиагностицирани, ако прегледа не е пълен.

4. Оценка на опорно-двигателната система - когато търси причината за проблема, ветеринаря трябва да определи източника на болка или слабост в крайника. Той трябва да изследва внимателно костите и да следи за нехарактерна промяна в симетрията на мускулната маса.

5. Ще направи неврологична оценка - ветеринаря трябва да определи дали нервната система функционира правилно, и ако не, къде точно е проблема.

6. Може да направи рентгенови снимки - рентгеновата снимка може да даде много отговори за причините, поради които накуцва животното. Ако има някакви счупвания или разкъсвания ще могат да се видят и да се вземат адекватни мерки.

7. Лабораторни изследвания - тестването на урината и кръвта може да бъде полезно, ако ветеринаря има съмнения за някаква конкретна причина. Тези изследвания могат да помогнат за идентифицирането на специфични заболявания, като миастения гравис или някоя от болестите, пренасяни от кърлежите.

Лечение

В зависимост от основната причина за куцане, лечението може да варира от вземането на противовъзпалителни и облекчаващи болката лекарства до операция и дългосрочна рехабилитационна терапия.

Какво може да направите вкъщи?Лечение на куцота при кучето

Ако забележите необичайно поведение и куцане трябва да предприемете мерки преди да заведете животното на ветеринар. Ограничете движенията на животното, като го затворите в малко и тясно помещение, където не може да бяга и скача.

Следете симптомите на домашния си любимец. Ако проявява и други необичайни симптоми като треска, липса на апетит или летаргия, трябва по най - бързия начин да се отправите към най - близката ветеринарна клиника, тъй като подобни симптоми показват, че животното има нужда от спешна медицинска помощ.


Източник:baubau.bgЗащо котката ми куца

Сподели в:

Добави коментар

Коментар 2 от Мима Василева

10:28ч
08.06.2015г.

Много полезна и интересна публикация.


Коментар 1 от Holmes

07:48ч
08.06.2015г.

Полезно


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...