750

1

Уникални скулптури на животни от боклуци, изхвърлени на морския бряг

Раздел: Други

Категория: Други

   

Уникални скулптури на животни от боклуци, изхвърлени на морския бряг

Когато се разхождате по пясъчните плажове на Корсика, вероятно се възхищавате на красивата гледка и събирате мидички за спомен. Художникът Gilles Cenazandotti обаче е постоянно нащрек за находки, които старателно събира за нестандартното си изкуство.

Като малък талантливият скулптор мечтае да построи укрепления, а днес създава триизмерни колажи, направени от изхвърлените на брега пластмасови отпадъци. Новата му колекция се нарича Future Bestiary (Алегории от бъдещето) и представлява уникален жест към животните, чиито живот и местообитание са застрашени от замърсяването.

Атрактивната колекция включва ярко оцветени скулптури на животни. Изхвърлените опаковки на слънцезащитни продукти, сандали, играчки и други боклуци, събрани на брега на морето, са превърнати в изкусно изработени леопарди, хиени и други екзотични същества.

Творческият процес на създаване на тези уникални 3D скулптури е органичен, въпреки че използваните материали са изцяло синтетични. Създателят им събира с торбички изхвърлените боклуци на бреговата линия и им дава живот под формата на екзотични “съкровища”. Всеки боклук се третира като скъпоценен камък, пречиства се с дъждовна вода и органичен препарат, а след това се организира по тема, цвят, размер и форма.


“Един ден намерих част от мотоциклет и го свързах с главата на алигатор”, спомня си даровитият художник. “Резервоарът на мотоциклета ми напомняше за торса на вълк. Изобилието от зелени пластмасови бутилки и капачки ме накара да мисля за люспите на влечугите. Така запозна всичко...”, коментира изкуството си скулпторът.


8-метровата полярна мечка, която е в центъра на колекцията, е вдъхновена от голямото количество бяла пластмаса, открито на брега. Художникът остава поразен от дисонанса между символиката на цвета и деградиралата реалност на материала. “Обикновено това е цветът на чистотата, но за мен това вече няма значение”, казва той.

В колекцията няма две еднакви парчета, което я прави още по-уникална. “Аз не режа парчетата и не променям формата им. Номерът е да се намери най-подходящото място за всяко парче. Сглобяването им е нещо като пъзел и отнема дълго време”, разкрива още създателят на скулптури от отпадъци.


Колекцията е изложена в галерия в Париж, но успява да покаже естествените местообитания на животните. Екологичното послание на 3D скулптурите е да рециклираме отпадъците, за да намалим замърсяването на околната среда. 

Художникът се надява да промени нагласата на хората и да повиши осведомеността за рисковете от боклуците, изоставени небрежно на брега на морето. Основната цел е да се предотврати страданието на животните, хранещи се с пластмаса и гладуващи до смърт. 

Източник:dama.bg

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

10-те най-шумни животни в света

Добави коментар

Коментар 1 от Raya R.

10:36ч
15.02.2015г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1846

  Гласове: 119

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 68

  Гласове: 37

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...