3753

10

На кокура с любов

Раздел: Кучета

Категория: Други

   

Посвещавам на Бискит

Честит рожден ден мое златно момче!

        Кокура, друже, е уникално куче. Нещо подобно на кокер. Да, точно така, нещо подобно, ама не точно! Неговата родина е България. Ние българите сме ненадминати в това да ,,създаваме“ нови породи! При това нито един екземпляр не си прилича с другия. Те това ги прави уникални! Видиш ли ееей онова куче-малко по-тъпа муцуна, изпъкнали очи-американски е! Да, ама наоколо няма такъв подобен мъжкар, а кучката е разгонена и трябва задължително да роди за здраве! Комшийката има анлийски. Е, нищо че на ръст е колкото болонка (баща му беше такъв), тъкмо ще излязат по-дребни кученца. Муцуната му е като на лисица, ама тъпата муцуна на женската ще компенсира нещата. Приличат си поне по дългите уши. Важното е кучката да роди за здраве! Ще се пръкнат малки, сладки и пухкави кученца. Знаеш ли колко хора искат такива подаръци я за детето, я за приятелката. Пък и напоследък много популярен стана ловът на трюфели...Когато тези кученца пораснат, също ще имат поколение. Де за здраве, де за някой лев...нищо, че без да искат и знаят, често съешават братя и сестри...ма той инбрийдинга така и така се използва от видни развъдчици, няма страшно, тъкмо ше излязат чистокръвни кокури! 
        
По принцип, кокерът е добра душа, ама видиш ли кокур- пази се! Понякога хапят дори собствените си стопани. Често страдат от поведенчески проблеми, ама за това хората им са виновни-не ги възпитават правилно! Кокерът по принцип е здраво куче. Има проблеми с ушите, но при добра хигиена всичко е наред! Кокурът обаче, често страда от епилепсия. Нема страшно, то това си е нормално за тая порода. Почти всяко второ куче си припада, не е болка за умиране! Казват също, че понякога агресията била плод на крипторхизъм (задържан тестис) ама не е задължително да го кастрираш, никак даже! Може и поколение да има, нищо, че ще го предаде на малките, тебе кво ти пука, да се спасяват хората дет ше го гледат! То и женските не хубаво да се кастрират, кастрацията осакатява кучето! Понякога правят фалшиви бременности, но ако я заплождаш редовно, няма проблем. Малките лесно се разкарват. Няколко ще продадеш да си избиеш разходите, други ще подариш, пък ако ти остане някое го пускаш на улицата. Някой ще го прибере за двора на село, да пази къщата! Ако ли не, все ще се намери кой да му подхвърля по някое кокалче от време на време, ние българите сме състрадателни хора! Абе, не е хубаво да се кастрират кучетата, нехуманно е и ще се затрие рода кучешки!
            Има два варианта на тая порода. Късокосмест и дългокосмест. Късокосместите са за хора, които имат алергия към косми из цялата къща. Дългокосместите са кът, но все още се намират. Тях пък ги стрижат, щото много се сплита козината. Абе, важното е да има дълги уши. Те са отличителния белег на българския кокур.      
            
Някои хора им режат опашките ама защо, не се знае! Само са чували, че това било задължително при ловджийските кучета. Нищо, че не ходи на лов и нищо, че рязането отдавна е забранено със закон-за нас законите не важат! Какъв кокер ще е, ако има дълга опашка?!?       
              
Онова куче до казана с тъжните очи виждаш ли го? Е, това е полу-кокур! Ще ти разкажа и за него. Собствениците на майката веднъж я извели на разходка в оня и период...нали се сещаш....та избягала с някакви улични кучета. Върнала се след няколко дни малко мръсна и мърлява, ама те я изкъпали и готово. Само дето след два месеца кучката родила 6 кученца. Гледали ги до тридесетия ден и бързичко ги подарили докато още не си личало, че бащата е кварталния пес. Та това куче дето лежи до казана е едно от тези 6 кученца. Хората, които го взеха, много му се радваха, докато не стана огромен пес, а те установиха, че в него няма нищо, ама нищо кокерско-даже ушите му къси. Та, така милият Бък се озова на улицата гладен, тъжен, мръсен и изоставен!    В най-добрите му дни някой му подхвърля парче сух хляб, друг път го ритат и замерват с камъни...нали не е породист, няма право на дом, не му трябва да е обичан!   
             Това е историята на нашенския кокур, приятелю! Нова порода, запазена българска марка! Никъде по света няма да срещнеш такива шедьоври! Но ние, българите сме си такива, умни! Всичко можем, всичко знаем! И наши породи си имаме и се гордеем с това!

Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна!

                       

Веселина Николова-19.10.2014г

Ключови думи:

Кокур, кокер, кастрация, крипторхизъм

Сподели в:

Черната котка носи любов в къщата

Една необикновена любов

Вълците вият от любов към ближния

Добави коментар

Коментар 10 от vess77

00:34ч
15.11.2014г.

Ех, момичета...стига сте проливали сълзи! За жалост, всичко описано е истина и аз всекидневно се сблъсквам с проблемите, които съм описала! Още по-лошото е, че това се отнася за всички породи в България! Публикувах това разказче с идеята да стигне до повече хора и те да си вземат поука, че не трябва да се въдят безразборно кучета, за които така или иначе бъдещето не е ясно...Радвам се, че все пак има хора, които са ме разбрали, за останалите съжалявам!


Коментар 9 от 💚♥Animal♥Lover♥💚

16:04ч
13.11.2014г.

За жалост да


Коментар 8 от Ивелина

15:56ч
13.11.2014г.

Коментар 3 от Miku_Kagamine Rin
Ти си права.


Коментар 7 от Hater

14:31ч
19.10.2014г.

Това мили деца е България днес!Представена през погледа на сърказма ,това е истината!
Хората изхвърлят кучетата на улицата ,защото не са породисти,режат каквото им падне от животното и куп тъпотии!Авторката я познавам лично и тя е възмутена от българската действителност!И това написаното не е ужасно...Ужасна е истината!


Коментар 6 от Holmes

14:15ч
19.10.2014г.

Знам, че е сарказъм, но чак пък толкова...ужасно е според мен.


Коментар 5 от poznavach

13:15ч
19.10.2014г.

Имам огромното щастие да познавам авторката на текста, която е изключителен човек и природолюбител, днес разбрах, че е и талантлив писател. За съжаление талант се иска не само, за да пишеш, а и за да интерпретираш, видно е, че на някого тук това му липсва. Много жалко!


Коментар 4 от 💚♥Animal♥Lover♥💚

12:10ч
19.10.2014г.

Но за нас /Българите/ Т'ва всичкото е вярно


Коментар 3 от 💚♥Animal♥Lover♥💚

12:08ч
19.10.2014г.

Коментар 2 от Мариела
Права Си НИЕ българите сме такива ... И ся какво като кучето не е породисто трябва да го изхвърлим ли
?
" Хората, които го взеха, много му се радваха, докато не стана огромен пес, а те установиха, че в него няма нищо, ама нищо кокерско-даже ушите му къси. Та, така милият Бък се озова на улицата гладен, тъжен, мръсен и изоставен! В най-добрите му дни някой му подхвърля парче сух хляб, друг път го ритат и замерват с камъни...нали не е породист, няма право на дом, не му трябва да е обичан!"
Това много ме ядоса
А това с реженето на опашките това си е нещо като традиция / режат се опашките докато са бебета за да не ги боли/ //и после нищо им няма// !
'Абе, не е хубаво да се кастрират кучетата, нехуманно е и ще се затрие рода кучешки!' Ужас просто УЖАС !!!


Коментар 2 от ?

11:41ч
19.10.2014г.

Коки, нали знаеш, че целия текст е сарказъм, но все пак всичко в него е вярно. Такива сме българите-алчни за пари и нищо не ни интересува


Коментар 1 от Holmes

11:28ч
19.10.2014г.

Малките ще ги разкараш някак?! Всички българи са състрадателни?!! Нямам думи за написаното или за написалия го!!!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...