307

3

Рибари искат законно да убиват делфини

Раздел: Други

Категория: Новини

   

Делфините са вълците в морето, напаст за рибарите и трябва да се разреши законното им убиване. Още повече че древните морски бозайници – на 10 милиона години, били икономически изгодни. Много ценни за употреба от човека били и месото, и мазнините, и кожата.

Този удар срещу умните същества от дълбините на морето идва от рибарите. Риболовците по Българското Черноморие отдавна са отворили истинска война на делфините.

Почти всеки ден мъртви делфини – застреляни, изкормени, стряскат дори и курортистите на плажа. Сега обаче собственици на риболовни корабчета и на цехчета за преработка на риба искат съвсем законно и масово да убиват делфини под формата на „селекция”. Стада делфини им унищожавали мрежите, късали ги, ядели им улова. Делфини на стада като черни биволи мачкали инвестиции за хиляди левове – инвентара на рибарите. Заради делфините имаме пропуснати ползи от хиляди тонове риба, яростно пищят собственици на рибен бизнес.

Рибарите гледат на делфините като на вълците на морето – точно като горските си събратя, които ядели „зайчетата и сърничките”, така големите „риби” изяждали всички надолу от тях по веригата. Нашенските риболовци категорично искат всякакви природозащитници по света и у нас да не се противопоставят на въвеждане на квотен режим за „селекция на делфините”.

На практика това означава съвсем законно избиване, категорични са еколози. И самите рибари дори признават, че уловът на делфини е много жесток и било ужасяваща гледка. Умните морски бозайници, нападнати от хора, се заграждали един друг, биели се до последен дъх за спасението си. Но въпреки това настояват, че трябва да бъде намалена популацията им чрез разрешаване да ги ловят.

Според наши рибари делфините били поне 1,5 милиона в Черно море. Само от Маслен нос – при Приморско, до Ахтопол имало 160 000. Пасажи от делфини, дълги с километри, поглъщали „ей така” по 200 тона риба от Черно море на ден според риболовците. Заетите с рибарски бизнес по родното море настояват с носталгия да се върне режимът срещу делфините от времето на ранния соц.

Тогава проблемът бил решен на държавно ниво. Преди 1966 г. уловът на бозайниците е бил разрешен. Имало е и специални кораби за промишлен улов на делфини. След това във фабрики се е преработвало ценното рибено масло, делфинови филета, а кожата се използвала в промишлеността.

Източник: frognews.bg


Ключови думи:

делфини

Сподели в:

Пушачите убиват домашните си любимци

Кои животни убиват най-гадно

Извънземни делфини

Добави коментар

Коментар 3 от Мариета

20:23ч
28.08.2014г.

Срамота!Понякога ме е срам че съм ЧОВЕК!


Коментар 2 от Организация Нов Дом (Маги В.)

08:17ч
27.08.2014г.


Коментар 1 от Nidalee

16:42ч
26.08.2014г.

НЕ ГИ Е СРАМ!!!Как мазно се оправдават, искат
просто да ги избият за месото им ! Нима само
''човека'' има право да яде риба и месо!?
Нима търговията с животински трупове
е нещо НОРМАЛНО И СУПЕР-ДУПЕР ПРИВИЛЕГИЯ НА ХОРАТА, които са готови да избият всеки изпречил се на пътя им, че да докопат някой
лев... Не се и съмнявам , че до 10 години ни
делфини , ни лъвове, ни вълци, ни мечки, ни
хищник друг от ''ЧОВЕКА'', ако алчността му
не бъде потушена..


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1601

  Гласове: 114

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 57

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...