1393

3

Чудновати същества: Отровни змии имитират фалшива втора глава за сплашване на враговете си

Раздел: Влечуги

Категория: Любопитно

   

Също както Херкулес се видял в чудо с многото глави на хидрата, така и водните хищници биват заблуждавани от някои видове морски змии, които им изглеждат двуглави, съобщава статия в "Нешънъл джиографик". Някои видове, като Hydrophis pachycercos, са усъвършенствали точно този заблуждаващ похват. Като имитират още една глава на опашката си, те объркват хищници, например акулите, в каква посока се движат и от коя страна на тялото им се намира отровната глава. 

Изследователят Арне Расмусен от Школото за опазване на природата в Копанхаген, който откри змийския трик, за първи път го е забелязал по време на гмуркане в Индонезия. Там проследил една морска змия от отровен вид, която влязла в подводна цепнатина. Миг по-късно останал учуден, виждайки главата й отново да се показва, сякаш животното се е обърнало за секунда обратно и излиза. Скоро след това биологът осъзнал, че това, което е взел за глава, всъщност е опашката на змията.

Другият изследовател на явлението, Йохан Елмберг от Швеция, установил, че когато жълтоустнестият морски крайт (нощна змия, живееща в плитките води) влиза в скални пукнатини, за да проверява за рибки, опашката й се подава отвън и извършва същите движения напред-назад, които и главата, когато змията е бдителна и изследва околността. Това накарало ученият да изследва 98 запазени екземпляра от жълтоустнестия крайт, съхранявани в различни европейски музеи. Оказало се, че всичките имат на опашките си имитация на втора глава.

"Смятаме, че този способ се е развил еволюционно и е предназначен да накара противниците, които издебват змията, да си мислят, че имат насреща си отровната й глава" - заключи Елмберг. След наблюденията върху крайта учените обърнаха внимание на явлението и откриха, че няколко вида отровни морски змии, между които и Hydrophis pachycercos (на снимката) също имитират двуглавост.

Източник:http://www.tvevropa.com/

Сподели в:

Екзотични домашни любимци – втора част

Отровните змии

10-те най-опасни същества в морето

Добави коментар

Коментар 3 от Holmes

10:15ч
07.07.2014г.


Коментар 2 от Poli

00:31ч
07.07.2014г.


Коментар 1 от BigBadWolf♥

23:00ч
06.07.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...