8485

1

Кнемидокoптоза (краста) при папагалите

Раздел: Птици

Категория: Здраве

   

Заболяване при птиците,причинено от акарите Knemidocoptes,което се характеризира с повреждане на клюна,восковицата или лапите при вълнистите папагали,сърбеж на кожата,дерматит,некроза на фалангите,намалена продуктивност.

Изображение

Живеят на перата и кожата на птицата.Не причиняват значителна вреда на птиците,но има видове,които причиняват тежки поражения на кожата.Паогенното въздействие се заключава не само в разрушаването на елементите на кожата,но и в токсичното им въздействие на организма.В повечето случаи заболяването се проявява при намален имунитет на птицата.При съчетание с други заболявания,тумори,стрес,неправилно хранене,акарите започват да се размножават и да причиняват патологични промени на клюна,крайниците и клоаката.

Симптоми- по-често засяга лапите,клюна и восковицата,но могат да живеят на главата и тялото,където прогризват лабиринити в кожата,където живеят.

В случаите на засягане на лапите,роговите люспи,покриващи краката се повдигат,а кожата става неравна.Заселвайки се под люспите на краката,акарите причиняват възпаление и некроза на тъканите,след това краката се покриват с постоянно увеличаващи се възли.Птицата страда от сърбеж на пръстите,често гризе лапи.В бъдеще заболяването е съпроводено с дерматит на краката. В по-късен стадий акарите по краката, засягат клюна и кожното покритие около клоаката.Ако не се вземат мерки,птицата може да загуби пръстите на всички крайници.

Ако заболяването засегне клюна,кожата около очите,в ъглите на клюна,восковицата,на кожата се появяват израстъци,цвета на восковицата се променя и деформира.Акарите правят лабиринти в тъканите на клюна.След началото на развитието на заболяването на клюна,започва неговата деформация,бързото му увеличение на размер с характерно изкривяване надолу.Ако не се преустанови процеса в определен стадий,последствията от промените на клюна в бъдеще могат да бъдат неотстраними.

Когато акарите се заселват по тялото на птицата,перата падат,кожата на засегнатите места се възпалява.Най-характерен симптом в този случай е натрупването на епидермални корички в основата на перата.Птицата често трие местата с клюн,които причиняват сърбеж,разчесва кожата до кръв.Папагала може да започне да самооскубва перата си на това място.

Изображение

Изображение

Изображение

Причинителят на заболяването не може да се забележи с просто око,защото размера на възрастните акари не превишава 0,4 мм.Поради дългия инкубационен период,до 4 месеца,е невъзможно да се определи началния стадий на заболяването.Когато заболяването прогресира,на повърхността на краката и восковицата се образуват израстъци,вече може да се постави диагноза.Дължината на тези израстъци достига от 1-2 до 8-10 мм.За определяне на диагнозата се прави кожна проба под микроскоп.

Протичане на заболяването

Начален стадий- симптомите са почти забележими или не се виждат.Заболяването може да не се развие до намаляване на имунитета на птицата,когато се намира в начален стадий.

Изображение

Лек стадий- на този етап често се забелязва,че нещо не е наред с птицата.Именно в този период започват видимите промени,такива като поява на израстъци по краката,в ъглите на клюна или восковицата.

Изображение

Изображение

Среден стадий- симптомите се виждат ясно,здравето на птицата рязко се влошава.

Изображение

Изображение

Тежък стадий- последен,птицата напълно е изпусната.Деформирания клюн пречи на нормалното хранене.Поражението на лапите може да доведе към възпаление на ставите и загуба на крайниците.Състоянието на кожата и перата е ужасно.В бъдеще птицата може да умре.Тази степен е вероятна само при лоши стопани.

Изображение

За да избегнете риска от заразяване чрез храната, за зърненоядните птици купувайте хубава вакуумирана храна.

Лечение

Кнемидокоптозата лесно се поддава на лечение,неутрализират се акарите и се възстановява имунитета на птицата.
По време на лечение не трябва да пускате птицата извън клетката.Това ще предоврати разпространяването на акарите извън клетката и повторното заразяване на птицата.Ако отглеждате повече от една птица,трявба да я изолирате до пълно оздравяване.
Преди и след курса на лечение задължително дезинфекцирайте клетката.Премахнете всички дървени аксесоари,тебешир,сепия и минерални камъни.Всички те могат да съдържат както самите акари,така и техните яйца.

По време на лечение за възстановяване на имунитета се препоръчва приемане на витамини,усилено разнообразно хранене и спазване на нормален светлинен ден.

В зоомагазините,където птиците не получават необходимите грижи и не се спазва хигиена,са вероятен причинител на заболяването.През клетките на зоомагазините преминава голямо количество птици от различни източници.не се провежда дезинфекция в клетката,акарите се разпространяват,остават в зоомагазина за дълги години.За това продаващите се в зоомагазините птици или вече са болни или се намират в начален стадий.

Изображение

Изображение

Изображение

За да не пропуснете началаната фаза на краста,когато лесно се лекува,ежедневно оглеждайте птицата,повърхността на клюна,неоперените части на краката и кожата около клоаката.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Лечението се назначава от лекар след поставянето на диагнозата.При лечението се третират само засегнатите места.
Не обработвайте цялата птица,това може да доведе до интоксикация,нарушение на терморегулацията и други последици.Дозировката и приема на препаратите се назначават от лекар в зависимост от стадия на заболяването.Крастата се смята за излекувана, когато напълно изчезнат следите от жизнената дейност на кърлежите.

При занемарени случаи може да се наруши растежа на клюна, защото кърлежите увреждат роговия слой на клюна в зоната на растеж.До приключване на лечението може да се наложи корекция на формата на клюна,трябва да се подрязва няколко пъти.При някой птици остава неправилна захапка,но се оправя в продължение на 6-7 месеца със седмично подрязване на клюна.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За да избегнете повторно заразяване,изхвърлете заразените предмети,аксесоари,минерални камъни, сменете ги с нови.Клетката измийте и обработете,ако клетката има дървени детайли, тези мерки са неефективни, защото кърлежите са способни да се забият дълбоко в дървесината.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Източник:http://forum.zoomania.org/

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Любопитни факти за папагалите

Болести при хамстерите

Добави коментар

Коментар 1 от Teddy

22:12ч
26.06.2014г.

за хората , които отглеждат папагали това сигурно ще бъде много полезно


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...