12144

1

Телесни заболявания при морските свинчета

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

Скорбут

Недостиг на вит. С или неговата липса причинява заболяването скорбут, което води до нарушение на синтеза на колагена, и съединителната тъкан губи своята здравина. Свинчетата не са способни да синтезират собствения си вит.С. При тях липсва ензима глюконолактон оксидаза, който участва в синтеза на вит. С от глюкозата. Т.е. те не могат да произвеждат свой собствен вътрешен вит. С и се нуждаят от пожизнено постъпване на екзогенен вит.С с храната.

Ако морските свинчета не получават постоянно с храната достатъчно количество аскорбинова киселина, то нейните запаси в организма бързо завършват, което води до проблем със съсирването на кръвта и продукцията на колаген- важен протеин за здрава кожа и стави. Намаленото ниво колаген може да причини кръвоизливи под кожата, в мускулите, мозъка, червата.

Симптоми:

- подуване на двете лапи подред;
- скачат като зайчета, дърпат едновременно и двете задни лапи;
- куцота;
- затруднено или предпазливо ходене;
- подуване на ставите;
- слабост, нежелание да се движи;
- влошаване качеството на кожата и козината;
- намален или загуба на апетит и тегло;
- възможна диария;
- общо болезнено състояние.

Изображение

Лечение

Ако проблемът е изключително в дефицита на вит. С, то това заболяване е обратимо: подкожни инжекции с вит.С.

Имайте предвид, че някои от симптомите могат да показват други сериозни заболявания. Ако при вашето свинче се наблюдават някои от описаните, не смятайте, че това е само недостиг на вит.С и ще бъдете в състояние да осигурите сложното лечение на тежкото заболяване, след посещението при лекаря. Трябва да осигурявате адекватно количество вит.С с храната.

Дефицитът на вит.С може да бъде вторичен по отношение на други проблеми. Например, при дентални проблеми, свинчето губи тегло и не яде, не може да получава необходимото количество вит.С. Само ветеринар след преглед и изследване ще изпише лечение.

Здравото свинче трябва да получава с храната 10 мг вит.С на 1 кг тегло на ден, бременните по 30 мг/кг. За болните свинчета тези дозировки зависят от различни фактори, за това ако в състоянието на свинчето има някакви отклонения, трябва да го заведете на лекар.

Не трябва да използвате комплексни поливитамини като постоянен източник на вит.С, дори ако е предназначен за свинчета, защото можете силно да предозирате другите витамини, което да се окаже вредно.
***********************************************************************************************************************************************************

Хрипове

Трябва да огледате носа на свинчето, за да се уверите, че няма хрема. Хрипове също могат да възникнат при простудни заболявания. При пневмония също може да има хрипове и да няма хрема. Свинчето може да отказва храна. За да се уверите, трябва да посетите ветеринар. Той задължително трябва да преслуша свинчето, да направи рентген, да провери сърцето, защото причината за хриповете може да бъде свързана със сърцето.

При хрипове трябва да проверите корема за подуване. Това се прави с помощта на палпация или рентген. Хрипове възникват и поради натрупани газове в корема. Достигат диафрагмата и пречат на нейното нормално движение.

Ако е проведено изследване и всичко е наред, не трявба да изключвате алергия към прах. Възниква от прашно сено, пълнител, килими, меки играчки и др. Изразява се в кихане, хрема, може да има прозрачни секрети от носа, подуване на ушите и дори пристъпи на задушаване. Веднага заведете животното на лекар. Подобна алергия не се лекува.
Ако вашето свинче има алергия, трябва да смените стърготините, дървесните гранули с пеленка, царевичен пълнител. Да почиствате по-често и да премахвате прахта и мръсотията от сеното.

Хриповете могат да бъдат и от наднормено тегло. Възрастното свинче тежи средно 1 кг +/- 200 гр. Трябва да сте сигурни, че храните правилно свинчето, няма забранени продукти, и свинчето се движи достатъчно. При подозрение за затлъстяване, трябва да направите УЗИ на черния дроб.
************************************************************************************************************************************************************

Полидактилия

Анатомично отклонение, характеризиращо се с голямо количество пръсти на лапите, повече от нормалното (нормално има 4 пръста на предните лапи и 3 на задните). Според някои резултати може да се получи от инбриндинг. По-добре се обърнете към ветеринар, за оценка на пръстите, кръв, присъствие на фалангите, целостта на лапата, и безопасно премахване в клиниката.

Можете да премахнете самостоятелно пръста, ако той се държи на кожата, както на снимката. Премахването се извършва с ножица. Задължително обработете мястото с антисептик преди и след процедурата.
Оставането на такива пръсти заплашва с постоянни травми.

ИзображениеИзображение

Не трябва да пипате пръсти, които са прикрепени плътно към лапата. Излишните пръсти не пречат на свинчето.

Изображение
************************************************************************************************************************************************************

Урина

Свинчетата притежават такава физиологическа особеност на обмяна на веществата като кристалоурия- особено преработване на калция, при което той се отмива от организма с урината (заради тези съединения урината е бяла, мътна и при изсъхване оставя след себе си прахообразни следи).

Изображение

Урината също може да бъде прозрачна, жълта, оранжева, розова, кафява, защото лесно се пигментира. За това не е задължително да храните свинчето с цвекло, моркови или други ярки зеленчуци. Това е такава реакция на организма, която не се дължи на оцветяващ пигмент на самия продукт, който давате. Често урината придобива нов нюанс с въвеждането на нов продукт в диетата, а също заради изобилието на различни треви.

Урината придобива оранжев цвят вследствие на оксидация.
Лекарствата също могат да оцветят урината в червен или кафяв цвят.
Някои породи дървета използвани в стърготините могат да дават розов оттенък при намокряне.

Когато урината е оцветена равномерно, без примеси, капки кръв- е нормална.

ИзображениеИзображение

Кога трябва да се обърнете към лекар?

- Капки червен цвят в равномерно оцветена урина- това е кръв. Свинчето веднага трябва да се заведе на лекар. Повявата на кръв в урината може да свидетелства за инфекция на пикочните пътища, камъни и пясък в пикочния мехур, проблеми с репродуктивната система (инфекция на матката).

- Не е нормална урина, в която утайката се вижда с невъоръжено око (след изсъхване на мястото на урината остават прахообразни следи- това е нормално, отклонение от нормата са непосредствено малки песъчинки, които се виждат в урината) и с примеси на кръв.

ИзображениеИзображение

- Силната миризма на урината може да бъде признак за обезводняване или инфекция на пикочната система.

- Гъстата урина със слуз може да бъде признак на инфекции.

- Честото уриниране на малки порции, мокър корем и задник.

- Липса на уриниране.

- Болезненост при уриниране.

- Свинчето издава звуци по време на уриниране или дефекация.

- Пареза на тазовите крайници.
*************************************************************************************************************************************************************

Линеене

При свинчетата не съществува сезонно линеене. Линеят достатъчно обилно през цялата година, защото живеят в отопляемо помещение, където температурата е една и съща. Само при дивите и уличните животни линеенето протича строго по сезон- организма се приспособява към условията на околната среда.

Колкото повече отоплявате (не проветрявате помещението, температурата превишава 22 С, покривате клетката), толкова повече линеят свинчетата.

Изображение

Проблемите с опадане на козината могат да бъдат свързани със стрес, космояди, слаб имунитет, недостиг на хранителни вещества и лошо/неправилно хранене, начален стадий на подкожни акари, гъбички, излишна продукция на естрогени и т.н.

Ако кожата е чиста(без пърхот, налеп, сухота, почервеняване, рани, разчесване), козината не прилича на греди, не редее, блестяща е- всичко е нормално.

Хранете правилно, проветрявайте стаята, за да не бъде температурата по-висока от 22 С, изключете стресови ситуации.
************************************************************************************************************************************************************

Кожен (кератинов) "рог"

Кожен "рог" се нарича доброкачествено туморно образование. Понякога неправилно се нарича "мазол". Не се образува при всички, предполага се дори предразположеност към онкозаболявания (предимно лимфната система). Опасен е в преродено злокачествено образование, а също с възпаление, може да причини мъчителна болка на животното при опит да го премахне или травмиране, ако не се изреже силно изпъкналата част (има опасност да се закачи за решетката или да врасне в тъканите).

Изображение

Изображение

Вероятността от образуване на кожен рог е свързана само косвено с качеството на постелката. Може да се образува само при отглеждане както на твърд, така и на мек материал. По-голямата част, на твърда постелка кожният рог се образува при намален имунитет на кожата, на мръсна постелка, при възпаление на лапите и др.

ИзображениеИзображение

Лечение няма. Ако пречи на свинчето може да се изреже внимателно. Мазането с крем не помага.
*************************************************************************************************************************************************************

Изгризване на козината

Случва се свинчетата да започнат да си гризат козината.

ИзображениеИзображение

Подобни пристрастия могат да свидетелстват за много причини:

- недостиг на минерални вещества;
- недостиг на влакнини;
- при изкуствено хранене;
- заболявания, болка;
- скука, поведенчески нарушения, провокирани от единично отглеждане, малка клетка;
- нервозност, дискомфорт, водещ до стрес. Тук има много причини, на които стопанина не отдава значение. Това е шум и силни звуци в помещението, ако клетката е близо до телевизора. Голяма скупченост на животни. Дразнител може да е друго животно в дома. Често гушкане, къпане, пристигане на ново място, смяна на местоположението на клетката, неразбирателство със сродниците. Отглеждане в една клетка с други видове животни;
- по време на бременност или след раждане (причини могат да бъдат стрес, недостиг на хранителни вещества, теснота);
- козината може да пречи на животното, от това често страдат дългокосместите свинчета, тогава може да ги подстрижете с машинка или ножици.

Във всеки случай това не е нормално и трябва да търсите причината. Ако откриете дразнителя и го премахнете, свинчето ще спре да си гризе козината и тя ще порасне отново.
*************************************************************************************************************************************************************

Възпаление на половия орган на мъжкия

Причини: може да възникне поради замърсяване на препуциума, козина, намотана на члена, друг боклук, който пречи на възможността пениса да заеме правилно положение, заради отглеждане на мръсна постелка, при повреда и др. Изпадането на члена се случва при мъжки, намиращи се в едно помещение с женска.

Симптоми: члена не се прибира, деформира се, на него се появяват 2 "мустака". Може да се наблюдава повишаване на температурата, оток, ескудат, придобиващ гноен характер. Козината наоколо се слепва.

Изображение

Изображение

Почервеняване и оток от намотана козина и трева
Изображение

Какво да правите?

Отдръпнете кожичката, извадете члена, изчистете мръстоията, секрета, махнете намотаната козина. Промийте члена с антисептик и намажете с тетрациклинова маз.
"Изправете" члена, издърпайте кожичката.

Нормален член
Изображение

"Мустаци" има при всички мъжки свинчета, в никакъв случай не се опитвайте да ги премахнете. Те не се виждат, дори когато пениса е изваден. Когато пениса се възпали, те се виждат.

Изображение

Изображение

Изображение

Предназначението на "мустаците" не е известно. Предполага се, че те играят някаква роляа по време на полов акт.

ИзображениеИзображение

Как да го избегнете?

- да провеждате редовен оглед;
- да премахнете женската от областта на миризмата;
- при дългокосместите козината около члена се подстригва в кръг;
- да се отглеждат на чиста и суха постелка.

Какво ще се случи, ако не обърнете внимание на време?

Не се надявайте да изправите члена, там и ще си остане. Може да изпада редовно. Трябва да мажете и изправяте члена по няколко пъти на ден и да не допускате преизсъхване и изпадане отново. Ще трябва да правите така няколко месеца.
Не трябва да позволявате на члена да преизсъхва, иначе ще протече некроза на тъканите на органа.

Хейлит (гъбички върху устните, зъбите)

Симптоми: пукнатини, корички на устните от жълтеникаво до кърваво-червен цвят. На зъбите кафяв, жълтеникав или зелен налеп. За зъбите -тъмно натрупване. Не трябва да се бърка със заседнала храна!
Изображение

http://msvinkadoma.files.wordpress.com/ ... ngrind.jpg

Причини: основната причина е понижен имунитет, който може да е причинен от стрес, оскъдна диета, лоши условия на отглеждане.

За появата на хейлит влияят:

-дефицит на незаменимите мастни киселини;
- недостиг на вит.С, А, пантотентова киселина(витамин от групата В);
- злоупотреба с продукти, съдържащи много киселини, прекалено добавяне на синтетичен вит. С в храната, често разпояване на аскорбиновата киселина;
- подкиселяване на урината (заради храна, богата на захари), излишък на дрожди в изпражненията(заради неправилно хранене);
- заразяване с отделни видове акари, които гнездят в небцето на свинчето;
- към повредената кожа на устните води замърсяването на клетката, пластмаси, ухапвания в битки, появилите се рани се заразяват с гъбички, вируси, бактерии, които способстват възпалението.

Заблуда е това, че гъбичките на устните и зъбите се появяват от изобилие сочна храна. Това не е така. Липсата на разнообразна сочна храна като източник на витамини и следователно поддържане на имунитета на необходимото ниво за резистентност на патогените, води до образуването на подобни проблеми. Както по-дълготрайния имунитет може да отблъсне гъбичките, вирусите и бактериите, дори ако те са успели да попаднат в пукнатините.

Как се лекува?

В никакъв случай не го изтръгвайте, ще порасне отново. За лечение на устните можете да използвате всяко средство: Лоринден С, Клотримазол, Кандид, Панолог, Ивамерол. При голямо заразяване може да помогне Бепантен. Препаратите се нанасят 2-3 пъти на ден в малко количество. При гъбични заболявания на кожата и лигавиците, особено при поражения на дрождоподобни гъби от рода Candida, добре помага Нистатин. В случай на локализация на акарите помага Ивомек. Преди прилагането на препаратите се запознайте с инструкциите за употреба.

Преди нанасяне на мазта се използва антисептик- Хлорхексидин, Мирамистин, Октенисепт, отвара от лайка.

Гъбичките на зъбите се обработват изключително със "Кандид за устна кухина", 2 пъти на ден. За гъбичките на зъбите не трябва да се прилагат мехлеми и средства за външна употреба. За обработка препарата трябва да се извади с клечка за уши, така че да не тече, и да се намажат внимателно зъбите.

Изображение

Какво може и какво не трябва да се дава в този период?

По време на гъбичките не трябва да давате цитрусови, плодове и домати. Сено, покълнал овес, зеленина, зеленчуци, клони- може.

Трябва да включите семена, съдържащи незаменимите мастни киселини. Например, почистено слънчогледово семе, 3-4 семки в седмицата, семена от лен, половин чаена лъжичка в седмицата. В случай на липса на семена, можете да добавяте капка от сусам или ленено семе върху парче сочна храна. Благодарение на това кожата бързо заздравява.

Само подобряване с храненето не е достатъчно в борбата с гъбичките, бактериите и вирусите. Често са необходими препарати с антибиотици, антибактериални или противогъбични мехлеми. Изборът на препарат с действащо вещество зависи от поставената диагноза, ако е била взета проба за анализ.
*************************************************************************************************************************************************************

Липом

Често се среща при свинчетата. Особено са подложени възрастните животни и животните с наднормено тегло, причините за което е неправилното хранене (изобилие на суха храна, храна с голямо количество захар), слабоподвижен начин на живот (малка клетка, не излиза на разходка). Което води до нарушение работата на черния дроб и жлъчния мехур. Липомът е кожен тумор. В случаите на преобладаване на мастна тъкан липомът има мека консистенция, а при голямо количество съединителна тъкан- плътна. По-рядко се срещат дифузни липоми, лишени от съединителна капсула. Могат да се срещнат на всяко място, където има мастна тъкан, и по-често са доброкачествени.


Липомите са безболезнени и при малки размери не причиняват неудобство. Именно за това стопаните пренебрегват посещението при ветеринаря.
Първо, може да се разрасне, въпреки че е характерен бавен растеж, но периодично може да се наблюдава неговото бързо увеличение. Той расте независимо от теглото на животното и дори при неговото намаляване продължава да се натрупва мазнина.
Второ, стопанина може да приеме погрешно липомът за по-сериозен тумор- киста или злокачествен тумор.

Как да го разпознаем

Само във ветеринарна клиника. Освен външния преглед, лекаря трябва да направи точни изследвания за поставяне на диагноза. Биопсията включва въвеждане на игла с поставена на нея спринцовка в тъканта на липома и вземане на проби клетки на предметно стъкло за цитологично изследване под микроскоп. За откриване на липоми, разположени в ретроперитонеалното пространство и гръдната и коремна кухина се използва УЗИ, рентгеново изследване и компютърна томография. Рентгенът също може да помогне да се определи има ли метастази. В отделни случаи за уточняване на диагноза може да бъде необходимо хистологично изследване на материал след премахване на липома.

Лечение

Медикаментозното лечение не е ефективно. Може да се премахне само хирургично. Но не винаги ветеринарите смятат оперативната намеса за целезъобразна. Ако липомът е доброкачествен с малък размер, по-скоро лекаря ще ви предложи наблюдение. При растеж на тумора, по-често препоръчват оперативна намеса, защото когато расте може да засегне нервните окончания в тъканите, което провокира болка и дискомфорт.

При злокачествен липом се препоръчва еднозначно хиругично премахване. В тежки случаи и при наличие на метастази след операцията се назначава курс хумиотерапия.

Опасността от самолечението

Не е безопасно да лекувате липом с народни средства или да се опитвате да го премахнете. Лосиони и компреси са безполезни, дори могат да провокират раздразнение на епидермиса и инфектиране. Опитите да отворите липом с игла и да изтеглите съдържанието са още по-опасни. Така може да внесете не само инфекция, но и да провокирате разрастване на тумора и неговата мутация в злокачествен тумор.

Колко е сложна операцията по премахване на липом


Липомът е заобиколен от капсула и слабо снабден с кръвоносни съдове. След дисекция на кожата над тумора, лекаря внимателно ще го отдели от околната подкожна тъкан. Липомите не кървят. Може да се наложи превръзване на основния кръвоносен съд. След премахване на тумора хирурга може да зашие образуваната кухина.

Топлинен удар

За работата на органите и обмяната на веществата в тялото на свинчето трябва да има определена температура- 27,5 - 39,5 С.
За разлика от човека, свинчетата не се потят и не могат да регулират ефективно телесната си температура. От излишната топлина свинчето се избавя чрез ушите и лапите- участъците лишени от козина. Те стават много горещи. При силна горещина това е недостатъчно, за да намали телесната температура, тъй като повърхността на ушите и лапите в съотношение с целия организъм са прекалено малки. Гъстата козина също пречи на загубата на топлината.

Причини за топлинен удар могат да бъдат:
- горещина и задух в жилището;
- преки слънчеви лъчи и липса на възможност да се скрие;
- транспортиране на свинчето в автомобил, автобус, влак и др.
- дехидратация на организма, ако свинчето получава недостатъчно влага.

Признаци на топлинен удар:
- загуба на апетит;
- слюнотечение и секрет от носа;
- внезапно става като "парцал"/ много лежи;
- тежко, възможно с хрипове дишане;
- ушите и лапите на пипане са горещи, а в помещението където се намира- е много горещо.

Топлинен удар- не е задължително да бъде в резултат на преки слънчеви лъчи.
Може да настъпи, ако в стаята е горещо и задушно.

Ако имате основания да предполагате, че е именно това, направете следното: намокрете главата, ушите и лапите на свинчето с хладка вода(на мъжките и тестисите). Към първите три поставяме лед, завит в тънка кърпа. Гръдния кош не трябва да се мокри/ охлажда, защото се получава пневмония. Само ушите, главата и лапите. Козината не трябва да се мокри- това създава парников ефект. Може да завиете свинчето с напоена в студена вода кърпа.

В аптечката за всеки случай трябва да имате: Преднизолон, Фуросемид/ Лазикс, Сулфокамфокаин. Дозировката зависи от състоянието на животното, средно 0,1 мл на килограм. Преднизолон и Фуросемид могат да се инжектират само подкожно и интрамускулно, а Сулфокамфокаин- само подкожно.

В никакъв случай не инжектирайте разтвори (физраст, глюкоза и др.).Свинчетата много бързо се подуват, в тази ситуация отокът на белите дробове не може да се купира, за това разтворите ще бъдет смъртоносни.

Възможно е свинчето да се нуждае от кислород. Той се продава в аптеките- това е или балон с маска и тръба, или кислородни възглавници. Не е лошо да имате запас, за всеки случай. Ако свинчето диша тежко, чуват се хрипове в белите дробове, лигавиците са сини- е необходим кислород.

Проблемно е свинчето да се транспортира в горещините, особено с топлинен удар. Ако състоянието се влошава, поискайте консултация по телефона или извикайте лекар у вас. НЕ търсете съвети по форумите- докато чакате отговор, който не се знае дали ще бъде правилен, ще загубите свинчето.

При топлинен удар общата температура на свинчето може да бъде нормална, така че не се ръководете от термометъра. Статистика за морските свинчета няма. Това е обичайния ред на действие при топлинен удар за всички животни, различава се само дозировката. В някои клиники вместо Преднизолон инжектират Дексаметазон, вместо Сулфокамфокаин- Кордиамин. Преднизолона е за предпочитане, защото действа по-бързо, което в случаите при свинчетата е много важно. Сулфокамфокаинът също работи добре, за това е препоръчителен.

Това са действия, позволяващи веднага да се купират последиците на топлинния удар, първа помощ. Ако са произведени навреме, не трябва да инжектирате нищо повторно. Особено, ако осигурите прохлада. Бъдещите мерки се съгласуват с вет. лекар, защото ако това не помогне, значи сте забелязали прекалено късно и сами нищо не можете да направите. При отсъствие на всякаква помощ при топлинен удар протича пълно нарушение на кръвообращението. Свинчето губи съзнание, дишането спира.

Може да предовратите топлинние удар по следния начин:
- поставете клетката на сянка;
- над клетката може да окачите напоена във вода кърпа;
- проветрете стаята, но не създавайте течение;
- свинчетата с дълга козина може да се подстрижат;
- осигурете чиста вода и сочна храна;
- избягвайте пътуване в жегите, ако това е неизбежно, в транспорта температурата трябва да бъде 20-22 С;
- в клетката може да поставите няколко замразени бутилки с вода, завити с кърпа;
- може да поставите студени керамични плочи в клетката.


Източник: msvinkadoma.wordpress.com
Превод:Радостина Анхелова

Ключови думи:

телесни, заболявания, морско свинче

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

Коментар 1 от Holmes

13:37ч
25.06.2014г.

Полезно


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...