10124

3

Болести при червенобузите костенурки

Раздел: Влечуги

Категория: Здраве

   

  Болестите при червенобузите костенурки са резултатот лошите условия, в които са поставени да живеят и от еднообразното им меню. Най-често срещаните заболявания са:


  • Гъбично възпаление на очите – причините за това заболяване са мръсната вода и еднообразната, бедна на витамин А храна. Клиничната картина се характеризира със загуба на апетит, намалена активност и подути, почти затворени очи. В начален стадий заболяването е лечимо, но ако не се предприемат своевременни мерки, костенурката умира. Ако забележите някой от избоените признаци, трябва да потърсите ветеринарна помощ.
  • Рахит -  причинита за проявата на тази болест е също неправилното хранене, по точно даването на храна, бедна на витамин D и калций. Клиничната картина се характеризира с омекване и деформиранена черупката. Рахитът се лекува само ако се предприемат мерки в началния стадийна болестта. Лечението се изразява в увеличаването на дозите на витамин D3 и калций, под формата на специални таблетки или смляни черупки от яйца, и излагане на костенурката на ултравиолетово лъчение или на пряка слънчева светлина.
  • Задържане на яйца – това е много опасно за женските костенурки състояние. Задържалата яйца костенурка си отваря устата сякаш не може да си поеме въздух, а около клоаката има червеникаво-кафяви изтечения. За окончателната диагноза необходима рентгенова снимка. На запад се прилага цезарово сечение за спасяване на живота на костенурката, но за съжаление при нас рядко се срещат специалисти, които могат да извършат подобна интервенция при влечугите. Хуманният изход от положението, за съжаление е евтаназията, защото костенурката изпитва страшни болки. Като превенция могат да се посочат осигуряването на съд с пясък за снасянето на яйцата и пълно спокойствие.
  • Пневмония – причините за развитието на пневмонията са настинка, отслабената имунна система и неправилното хранене. Клиничната картина се характеризира със затруднено дишане, загуба на апетит и намалена активност. Ако забележите такива симптоми, потърсете ветеринарна помощ, защото заболяването е лечимо в начален стадий.

Ключови думи:

гъбично възпаление очи, рахит, задържане на яйца, пневмония, болести, червенобуза костенурка

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

Коментар 3 от Ookami-Chan

19:08ч
10.03.2015г.

Аз имах такава костенурка но тя избяга или умря


Коментар 2 от Ookami-Chan

19:08ч
10.03.2015г.

Аз имах такава костенурка но тя избяга или умря


Коментар 1 от Sissy

09:03ч
24.03.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...