12550

2

Защо кучето ни лае и как да го накараме да спре?

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

  Както птиците чуруликат, котките мяукат, така кучетата лаят. По този начин те изразяват своето настроение и комуникират с техните стопани и други кучета. Напълно естествено е четирикракия Ви домашен любимец да лае, но това се превръща в проблем, когато той не спира, както за Вас, така за гостите и съседите Ви. Какво е решението? ОК, кучето Ви трябва да разбере, кога трябва да лае (примерно когато непознат влиза у дома) и кога не трябва да лае. И тук започва Вашата работа! Трябва да се потрудите доста, да бъдете постоянни и търпеливи, и най-вече да се превърнете в лидерът, от който има нужда Вашето куче!
 
  Защо кучетата лаят? 
  Щом разберете защо косматкото се държи по този начин, ще направите първата крачка към овладяване на ситуацията. Това са основните причини, поради които кучетата лаят:
 • Предупреждение – много кучета имат защитнически инстинкти и започват да лаят щом някой навлезе в „тяхна“ територия – в къщи, на двора. По този начин те казват „Аз съм тук и пазя това място! Махай се!“
 • Страх – когато кучето е разтревожено и уплашено то лае силно, често и скимти. По този начин се успокоява до някаква степен.
 • Вълнение – този вид лаене се среща при подрастващите кученца, развълнувани от излизането на разходка и мисълта за игри.
 • Търсене на внимание – чрез лаене или скимтене, домашния ни любимец често иска да ни каже „Аз съм тук! Виж ме!“
 • Скука – отегчените кучета лаят, за да освободят енергия. Една дълга и забавна разходка ще реши този проблем.
 • Отговаряне на други кучета – навярно сте чували, как когато едно куче започва да лае и до 2-3 минути към него се присъединяват и други и става голяма какафония.
  Превенция и спиране на честото лаене  Следващата крачка към успешното решаване на проблема е правилно поведение и постоянство от Ваша страна:
  • Бъдете сигурни, че кучето Ви е добре разходено и е изразходвало енергията си, за да не я използва за лаене. Големият двор не е повод да си мислите, че то няма нужда от разходки. Кучетата са социални животни, които имат нужда да срещат себеподобни, с които да играят. Освен това те имат нужда и от ментална стимулация, т.е. от различни упражнения.
  • Избягвайте да го оставяте само за дълги периоди от време, ако е възможно. Щом се налага, оставете му достатъчно храна, вода и играчки. Добра идея е да изключите звънеца и телефона. Научете се да не се сбогувате с него, щом излизате. Вместо това, щом го разходите, сложите му храна и вода, дайте му любимата играчка. Седнете на масата да пиете сутрешно кафе и да прегледате печата, игнорирайте го и така тръгнете за работа, без да му обръщате внимание.
  • Никога не го галете или хранете, докато лае. Ако го правите, то ще разбере, че щом лае ще получи Вашето внимание или лакомството, което обича.
  • Викането срещу него няма да помогне! Най-много то започне още повече да лае.
  • Не използвайте нашийници с ток. Те се използват само специалист. По-добре го напръскайте с вода и му кажете „Престани“. Следващият път, когато започне да лае, отново повторете. Командата трябва да бъде кратка и ясна, като ипзолзвате винаги еднаква дума. С постоянство то ще разбере, какво искате от него!
  • Привлечете вниманието му, като пляскате с ръце или изсвирите силно със свирка, щом престане да лае, покажете му любимата играчка, за да се забавлява с нея.

Снимката към статията е на послушната Роби, която чака своите стопани в Богров www.arsofia.com
 
Източник:
www.dogs.about.com

Ключови думи:

куче лае, защо кучето лае, причини за лаенето на куче, как да накарам кучето ми да спре да лае

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

Коментар 2 от Вики

18:48ч
29.05.2016г.

Има нашийници с ток?


Коментар 1 от Кр. Жекова

19:48ч
21.09.2011г.

Interesna i sushtevremenno mnogo polezna statiq :-)))


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...