577

0

Преводач от животински език разработват в Америка

Раздел: Други

Категория: Новини

   

Спомняте ли си доктор Дулитъл от едноименната комедия с Еди Мърфи? Точно така, това е „лудият“ доктор, който единствен на света беше способен да разбира езика на животните. Скоро обаче всеки от нас ще може да се превърне в „Дулитъл“ и да разговаря на „животински“, при това – без да притежава някаква дарба свише. Това ще бъде възможно, благодарение на нова разработка, дело на специалисти от университета на Северна Аризона, се твърди в статия на The Daily Mail.

Американските учени съобщават, че в момента работят върху специално устройство и софтуер към него, чрез които хората спокойно ще могат да разбират езика на животните.

Системата ще върши нещо, за което мнозина от нас отдавна мечтаят – тя ще превежда на „човешки“ език това, което казват домашните любимци. Обратната връзка също ще е възможна, което ще предостави уникалния шанс на собствениците да разговарят със своите питомци на техния език.

Работата върху необичайния „преводач“ протича под ръководството на професор Кон Слободчиков от университета Северна Аризона. Той и екипът му обаче не разкриват подробности за това на какъв точно принцип ще работи странната машина.

Учените само уточняват, че технологията ще може да бъде масово внедрена след приблизително 5 до 10 години.

Разработката ще предостави невероятен шанс за точна и ефективна комуникация с представителите на животинския свят, каквото никога не е съществувала до този момент. Чрез нея ще могат да се провеждат разговори не само с домашни любимци, но и със селскостопанските животни, както и с животни от дивата природа – лъвове и тигри например. Пред ветеринарните лекари ще се разкрият огромни възможности – за по-точно диагностициране, по-ефективно лечение и по-добро разбиране на природата на болестите при животните. Учените пък ще имат шанса да получават информация за животинския свят „от първа ръка“, разпитвайки директно тварите за техния живот, навици, предпочитания, особености.

И, разбира се, връзката между човек и животно, най-вече когато става дума за домашни любимци, ще премина на едно по-високо и по-интимно ниво.

Тогава питомците ще се превърнат в наши най-близки същества, с които ще можем да си споделяме като с приятели, а самите те ще ни доверяват свои съкровени желания, терзания или намерения.Източник: actualno.com

Ключови думи:

превежда, животни, език

Сподели в:

Колибрито- скъпоценното камъче на Америка

Запознайте се Тост - кучето с висящия език

Топ 10 животински суперсили

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1618

  Гласове: 114

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 57

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...