6993

0

Как да избегнем денталните проблеми при домашните ни любимци?

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

   Устната кухина на Вашия домашен любимец, също като Вашата, има нужда от грижи. Пренебрегването на нейната хигиена може да доведе до много здравословни проблеми. Изследванията показват, че на 2-годишна възраст около 80% от кучетата и 70% от котките имат признаци на дентални заболявания. За да разберете дали любимото ви животно има нужда от зъболекар, трябва да преглеждате устата и зъбите му веднъж месечно. Признаците, по които може да разберете, дали Вашият четирикрак приятел има проблеми със зъбите са:
  • нежелание за дъвчене
  • повишено слюнкоотделяне
  • подути и/или зачервени венци
  • кървящи венци
  • зъбен камък
  • липсващи и/или клатещи се зъби.
 

  В тези случаи е наложително посещение при ветеринар, който да го прегледа и да постави правилна диагноза. Много стопаните не обръщат внимание на лошия дъх на техните любимци, но той може да се свърже със сериозни  метаболитни заболявания (диабет,уремия), болести в устата, които не са свързани със зъбите (фарингит, тонзилит,туморни маси, чужди тела) или зъбен камък. Повечето кучета и котки над 4-годишна възраст страдат от парадонтоза. Това е заболяване на тъканите около зъба – венеца, тъканта, която свързва зъба с костта и зъбната алвеола. Причината за нея е плаката. Ако пародонтозата не се третира, бактериите продължават да се размножават и образуват дълбоки кухини в костта. От устата микроорганизмите могат да се разпространятдо други части на тялото и да засегнат сърцето, да предизвикат хепатит или бъбречна инфекция.
  Най-лесното и ефективно лечение е превенцията! Почиствайте веднъж дневно зъбите на четирикракия си приятел! За целта използвайте специални четки и пасти за зъби за кучета и котки, но никога Вашите! Четките са със специална форма, много по-малки и по-меки от тези за хората, пригодени за устата на животното, а пастите са с аромат на храна – пиле или риба. Не се опитвайте да почиствате вътрешната повърхност на зъбите, тъй като слюнката ги почиства достатъчно добре. Отначало използвайте четка без паста, за да може животното да привикне без притеснение. На колкото по-ранна възраст започнете миенето на зъбите, толкова по-лесно животното ще свикне с процедурата. Ако миенето на зъбите на кучето или котката, Ви затруднява има решение – на пазара се предлагат продукти за дъвчене, които намаляват плаката.

Източник: www.thepetwiki.comСписание„Всичко за жената“ ноември 2010

Ключови думи:

дентални проблеми, признаци, лош дъх, зъбен камък, превенция, къвящи венци, зачервени венци, липсващи клатещи зъби, парадонтоза

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...