4028

1

Египетски костенурки от Хемпшир

Раздел: Влечуги

Категория: Новини

   

Само четири бебета египетски костенурки се родили в Парка за дива природа в Марвел, близо до английския град Уинчестър, в графство Хемпшир. Радостното събитие се състояло в началото на май и веднага привлякло вниманието на любителите на природата.

Това е така, защото този рядък вид костенурки почти са изчезнали от лицето на земята. Няма ги в тяхната родина Египет, и само две малобройни популации са останали на територията на Либия. За да не изчезне напълно вида, във зоопарка във Великбритания са разработили специална програма за развъждане на египетските костенурки.

Четирите малки попълнили колекцията на Парка, в който сега живеят десет възрастни египетски костенурки. В началото на пролетта яйцата, снесени от две женски, били преместени в инкубатор, за да им осигурят необходимите условия за оцеляване: влажност 75% и температура 30 С.

В резултат успешно се родили четири малки, всяко с тегло не повече от четири грама, а размера на черупката не превишавал диаметъра на обикновена монета.

Египетските костенурки са най-малките костенурки в Северното полукълбо. Когато малките пораснат, ще тежат около 500 гр, а дължината на тялото примерно ще бъде 15 см.

Черупката на египетската костенурка е оцветена в светло -златист или тъмно- жълт тон. Такава окраска е прекрасен камуфлаж и позволява на костенурките да не прегряват под палещите слънчеви лъчи. Най-малко активни египетските костенурки са в силна горещина и студеното време на годината.

Източник – zoopicture.ru

Сподели в:

Болести при червенобузите костенурки

Япония построи тунели за костенурки край жп линиите

Eдин човек купува костенурки от пазара и ги пуска обратно в морето

Добави коментар

Коментар 1 от sibel0136

20:00ч
17.02.2013г.

много са сладкиии


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...