2915

0

Защо пингвините не замръзват на леда?

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   

Те са тумбести, тромави и изглеждат така, сякаш са облекли смокинг. Но пингвините имат доста незащитени крака. Защо тогава това не им пречи да ходят по заледената земя и минусовите температури на Южния полюс?

По-голямата част от тялото на пингвина се поддържа топло от гъстото и изолиращо студа оперение. Тлъстините под кожата подсилват изолацията и заедно мазнини и перушина възпират студа. Всъщност те го правят толкова добре, че е възможно при по-топъл ден пингвинът дори да получи нещо като топлинен удар. Оголеният клюн и крака позволяват на топлината да излиза, така че като всяко топлокръвно създание тялото на пингвина поддържа постоянна температура.

Някои артерии в краката на пингвина могат да променят силата на циркулацията на кръвта в отговор на температурата на крайника. Те подават точно толкова кръв, колкото е необходимо да се задържи стъпалото с няколко градуса над замръзването.

Но при някои пингвини тази биологична система работи с обратен знак - галапагоските пингвини, които обитават екваториалната зона, в която са разположени едноименните острови, са се приспособили към топлото време и при тях кръвообращението се увеличава, за да се получи охлаждане.


Източник: Обекти.бг

Ключови думи:

пингвини, замръзват, лед

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Защо са опасни кърлежите?

Защо котката ми прави така? - I част

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...