Бракониери са нахлули в зоопарк във френския град Тоари, близо до Париж, и са простреляли смъртоносно бял носорог с три куршума в главата, след което отрязали големия му рог с резачка.

Двата други носорога, 37- годишната Грейси и 5- годишният Бруно, не са пострадали. Винс, който е бил роден в Холандия през 2012 г., е пристигнал в "Тоари" през март 2015 г.

Според служителите на зоопарка нарушителите са нахлули в клетката на четиригодишния носорог в през нощта в понеделник срещу вторник, пише „Индипендънт“.

Служителите откриват Винс мъртъв вторник сутринта 

Големият му рог бил изцяло отрязан, а от малкия била взета само част.

На черния пазар рогът на Винс струва над 37 000 долара. Това е така заради нуждата от него в Китай, където се смята, че рогът на носорог има качествата на афродизиак.

За Винс вече е късно, но 37-годишният носорог Грейси и петгодишният Бруно, които също са част от зоопарка в Тоари, ще бъдат зорко пазени.

White rhino Vince, pictured, has been killed by poachers at a French zoo

От природозащитната организация „Световен фонд за дивата природа“ коментират

случилото се: „ Тази ужасяваща атака показва, че престъпниците са подготвени за екстремни действия само и само да се сдобият с материали от дивата природа, какъво е рогът на носорога. Когато печалбите остават толкова високи, а наказанията толково нищожни, няма какво да спре престъпниците. За да предотвратим наистина убиването на животни като слоновете, носорозите и тигрите, трябва първо да прекъснем нуждата, да спрем корупцията и да подобрим законовите мерки навсякъде по света“, казва Хедър Сол, главен съветник в "Световния фонд за дивата природа" за Великобритания.

Four-year-old white rhinoceros Vince, pictured, was shot dead at Thoiry zoo. He was expected to reach between 40 and 50-years-old

Във Великобритания засилват охраната на носорозите

След случая на Винс зоопарковете във Великобритания засилват мерките за сигурност, за да предпазят своите животни, пише "Дейли мейл".

Vince had lived happily at the zoo since he arrived there in 2015 from a Dutch zoo

Vince (pictured) was one of the most popular attractions at the zoo according to the park's director Thierry Duguet

Vince arrived at Thoiry from a Dutch zoo in March 2015, along with another white rhino called Bruno (pictured together)

Реакциите на хората в мрежата също не закъсняват

Тези истории са сърцераздирателни“, пише потребителка в "Туитър".

Бракониери да посегнат на носорог в зоопарк си е доста сериозна работа“, пише друг потребител.

За жалост беше въпрос на време, преди бракониерите да посегнат и на защитените в зоопаркове животни

Организация за защита на носорозите също пише по темата:

Заради големите финансови облаги бракониерството винаги е било сериозен проблем

и ще продължава да бъде, докато съществува нуждата от определени животински продукти и липсват строги и изпълними законови мерки навсякъде по света. Обикновено бракониерите набелязват носорози, които живеят в дивата природа или в защитени територии в Африка.

Vince, pictured as a baby, came from a Dutch zoo, along with another Rhino called BrunoСлучаят на Винс е първият на убит носорог в европейски зоопарк.

Въпреки че очевидно бракониерите стават все по-безскрупулни и нагли, след като преди време докараха вида на Винс (белите носорози) до ръба на изчезването, днес броят на носорозите се е покачил драстично благодарение на усилията на организациите и хората, борещи се с бракониерството.

Както показва случаят на четиригодишния Винс обаче, заплахата за тези животни остава, а престъпниците стават все по-смели и решителни.


Източник: vesti.bg; nova.bg; dailymail.co.uk;