8431

8

Деликатесът котешка трева

Раздел: Котки

Категория: Здраве

   

  Експеримент - пуснете вашата котка  в градината си. Реакцията е напълно физиологична тя може да трае 10-на минути. Наподобява поведението на разгонена котка. Животинката души, ближе и дъвче тревата клатейки главата си, търка челото си и бузите си и след това се търкаля по земята с обърната нагоре глава. Към това се добавя протягане на лапите, миене. Котката обича да дъвче трева, но това съвсем не означава,че е болна или я боли корема.  Тревата съдържа химични вещества,които ги няма в месото,а са необходими за организма.Това е например фолиевата киселина, която е важна при образуването на хемоглобина /важна съставка на кръвта,за тези,които не знаят/. При недостиг на фолиева киселина, котката може да изостане в развитието си и дори да се разболее от анемия.Затова е добре да имаме винаги у дома трева,дори и изкуствено засадена,тя дори помага на мъркащия ни приятел да изхвърли поетите косми при близане. Котешката трева окуражава котето да играе, да се упражнява и като цяло да се чувства добре.
  Но защо котешката трева привлича котките и как можете да я използвате, за да направите вашата котка щастлива? Котешката трева е целогодишно растение от семейството на джоджена, което е добре известно заради медицинските си качества. Използването на котешка трева за лечение на всички видове оплаквания и е документирано още от древни римски времена, а напоследък се използва като билков чай за подпомагане на храносмилането при хората. Ако решите(и най-вече имате възможност)да засадите вашата трева навън, то тогава направете го през началото на пролетта понеже това е най-подходящото време за засяване на целогодишните растения. Семената на котешката трева обичат много слънце, така че е най-добре да я насадите на най-слънчевото място във вашата градина. При саденето имайте предвид, че тревата може да порасне много високо, така че ви трябват около 25 см. между всяко растение. Тревата започва да пониква няколко седмици след посаждането. Оставете я да расте, докато не започне да цъфти. Тогава подрежете стръкчетата на около 20 см. над земята.  След като сте я отрязали, трябва да я изсушите. Първо свалете листата от стъблата и ги разпръснете върху табла. Листата могат да бъдат поставяни едно върху друго, така че таблите могат да са с дълбочина около 8 или 10 см. Стъблата могат да се изхвърлят, а таблите се поставят някъде, където има добра циркулация на въздух. Те трябва да бъдат поставени на място, което не може да бъде достигнато от котката, иначе реколтата ви скоро ще бъде унищожена. След няколко седмици листата стават чупливи и започват да се ронят. Когато започнат да се ронят, са готови.
  Ако това ви се струва сложна или непосилна задача,може да си засеете в домашни условия,като си закупите семена ботаническа (агро) аптека. Има и трети вариант - да си закупите готова посята, от зоомагазин. Тя представлява житни или пшенични семена поставени в импровизирана саксия,това е най лесния и практичен начин за отглеждането и. Сега от вас зависи  какво ще предпочетете вие и вашият мъркащ любимец.

Ключови думи:

котка, трева, котешка трева, целогодишно растение,

Сподели в:

Котешка чума удари Варна

Изключителна котешка фотосесия

Защо кучетата ядат трева?

Добави коментар

Коментар 8 от Сиса

19:45ч
22.11.2014г.

Засега по-добре от зоомагазина изкуствена,а на пролет с Риса ще си отгледаме вкъщи.


Коментар 7 от Krasavitha

09:50ч
29.08.2013г.

Статията наистина е полезна.Във къщи имаме трева и котката ни наистина яде от нея.


Коментар 6 от Ronkata

21:23ч
02.04.2013г.

в какъв смисъл трябва да е ?


Коментар 5 от sibel0136

19:28ч
02.04.2013г.

в какъж смисъл да и купиш????


Коментар 4 от Ronkata

16:19ч
01.04.2013г.

Благодаря за полезната информация! Знам че котките обичат трева, затова и аз скоро мисля да й купя на моята.


Коментар 3 от sibel0136

20:20ч
29.01.2013г.

котките ядат трева защото ги боли корем но и много често е и рсзгонена


Коментар 2 от Кр. Жекова

11:32ч
04.12.2010г.

pri lipsata na druga nai-veroqtno


Коментар 1 от Миглена Савова

10:31ч
04.12.2010г.

интересно... аз си мислех, че котета ядат всякаква трева


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...