1895

1

5 интересни факта за коремчето на вашата котка

Раздел: Котки

Категория: Полезно

   

Важно е да имате поне най-основни познания за начина, по който работят стомахът и храносмилателната система на вашата котка. По този начин ще можете да отгледате едно наистина здраво животинче. 

До каква степен обаче познавате външната част на коремчето на котката? Предлагаме ви пет факта в това отношение, които ще ви дадат по-голяма яснота за поведението на тези животинчета.

1. Когато котката лежи по гръб, не означава задължително, че иска да я погалите по корема

Сигурно ви се е случвало да видите как котката ви се излежава блажено по гръб. Решавате да я почешкате по корема. Тя обаче ви отвръща със зъби и нокти. Не забравяйте, че животинките често застават в тази поза, за да си починат или за да се охладят. Именно там се намират някои ключови органи. Това прави котката доста уязвима, когато е в подобна позиция. Дори онези домашни любимци, които са наистина смели и ви имат доверие, се чувстват нервни, когато ги докосвате по корема. Те могат да ви атакуват чисто инстинктивно.

Понякога, когато две котки се бият, едната може да застане в тази позиция. Тя й предоставя добра защита, тъй като по този начин може да използва лесно както лапите, така и зъбите си.

2. Някои котки имат къдрава козина по корема

Причините за това може да са различни. Някои породи (корниш рекс например) са известни с къдравата си козина. Нищо чудно някой роднина на вашия домашен любимец да е имал именно подобен кожух.

Котката ви е със средно или наистина дълги косми? Ако у вас е влажно, понякога те просто се накъдрят от само себе си. 

3. През лятото котките се охлаждат посредством коремчетата си

Коремчето е най-обширната повърхност от тялото на котката. То може да е особено полезно, когато тя иска да се охлади в по-горещите дни. Сигурно сте забелязали, че когато у вас стане прекалено топло, котката ляга по корем върху студентите плочки в кухнята да речем. Когато охлажда коремчето си, тя регулира температурата на цялото си тяло.

4. Котките имат 4-10 зърна

Всички котки имат зърна, включително мъжките. Броят им варира от животинче до животинче. Някои имат само 4. Други – цели 10. Всичко е въпрос на генетика. Нещо повече – котки от едно и също котило могат да имат различен брой зърна. Повечето са с четен брой – 4, 6, 8. Нечетният обаче също е възможен.

5. Котките също имат (своеобразен) пъп

Докато са в утробата на майка си, подобно на човешките бебета или тези на другите висши бозайници, котенцата също се хранят посредством пъпна връв, свързана към плацентата. След като мъничето се роди, майката започва да ближе връвта, докато тя не се откачи от плацентата. Онази част от нея, която остава върху новороденото, рано или късно изсъхва и пада. На нейно място остава малък белег – еквивалентът на човешкия пъп. Когато котето порастне, белегът става съвсем малък и на практика – незабележим.

Източник: списание Обекти

Сподели в:

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

10 интересни факта за тарантулата

Интересни факти за златната рибка

Добави коментар

Коментар 1 от Simona Karagyozova

14:41ч
05.09.2016г.

Полезно!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...