2098

1

Пролетни алергии. Опасни ли са и как могат да засегнат домашните любимци?

Раздел: Други

Категория: Здраве

   

Затоплянето на времето през пролетта носи след себе си и така неприятните алергии. Но какво може да се каже за домашните любимци? Могат ли те да бъдат засегнати негативно по същия начин, по който ние сме засегнати?

Ето какво казва по въпроса д-р Хедър Пийкс, специалист по дерматология на домашните любимци.

Могат ли домашните любимци да бъдат засегнати от пролетна алергия по начина по който ние сме засегнати?

Животните са възприемчиви към същите алергени - цветен прашец, дървета, треви, плесен и насекоми. Следователно те също могат да бъдат засегнати от подобни неприятни симптоми, като хрема, сълзене на очите, сърбеж, кашлица и неспокоен сън.

Най - тежките състояния обикновено включват вторични бактериални или гъбични инфекции, които могат да предизвикат неприятен сърбеж.

Това в много случаи води до прекомерно чесане, близане, дъвчене и търкане. При някои животни положението може да стане нетърпимо и те да не могат дори да си почиват, без да изпитват неудобство.

Как да разберем дали одраскванията и сълзенето на очите са причинени точно от алергия?

Има доказателства, които могат да ви насочат, че става въпрос точно за алергична реакция. Наблюдавайте дали поведението на вашия домашен любимец е нормално.

Прекомерното окапване на козината често се смята, че е в следствие на стрес или нервно напрежение, но може да е свързано и с алергични реакции. Някои симптоми изискват незабавно посещение при ветеринар.

Такива са например неприятните миризми (могат да бъдат причинени от натрупването на бактерии в ушите, по устните или между гънките на кожата).

Не подценявайте и прекомерно опадване на козината и промяната в поведението на кучето, ако например не му се играе и като цяло не се държи както обикновено.

Какво могат да направят ветеринарите, за да излекуват симптомите на алергия при домашните любимци?

Първо вие като стопани може да предприемете стъпки за намаляване излагането на животните на алергени и овладяване на алергичните реакции. След като се прибирате от разходка избършете лапите на вашето куче или котка.

За да ограничите външните въздушни частици, които навлизат в дома ви, събуйте обувките, веднага след като прекрачите прага. Дръжте прозорците затворени и периодично къпете своя домашен любимец с мек почистващ препарат.

Ветеринарят ви може да препоръча използването на антихистамини, но трябва да знаете, че те не бива да се прилагат, без лекарско наблюдение.

В зависимост от наличните условия, състав и дозиране те могат да бъдат отровни и дори да причинят смърт на домашния любимец.

Друго лечение включва използването на омега-3 мастни киселини и пробиотици. Подобно на хората, на животните също могат да бъдат слагани медикаменти инжективно, когато проявят по - сериозни алергични реакции.
Източник:Baubau.bg

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Как да обучаваме папагала?

Добави коментар

Коментар 1 от Kettufox

19:22ч
25.03.2016г.

Много полезна статия!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...