5497

1

Да кастрираме ли котката?

Раздел: Котки

Категория: Полезно

   

  Мненията "за" или "против" кастрацията или стерилизацията на котките са противополжни. Тези,които са „против” изтъкват чисто "хуманни" причини – лишаване на котката от сексуален живот и от потомство. Малките котенца носят много радост, но ако не можете да се грижите за тях и да им осигурите подходящи стопани, не е правилно да оставите котката Ви да забременее. По време на разгонването женските започватда издават силни звуци, а мъжките се опитват по всякакъв начин да намерят женска – започват да бягат от вкъщи, често се стига до бой с други котараци и започват да маркират територията си със силна и неприятна миризма. Неинформирани стопани, за да избегнат това започват да дават хапчета на любимците си против разгонване, но това крие големи рискове за по-нататъшното здравословно състояние на котката. Заболяванията, които даването на такива хапчета води са доста сериозни – пиометра (гнойно възпаление на матката, откоето има опаст за живота на женската), ендометрит – възпаление на лигавицата на матката, преходна хипергликемия – увеличаване на кръвната захар, захарен диабет, асперматогенеза – спиране на образуването на сперматозоиди, хипреплазия(нарастване) на млечните жлези и при двата пола, аденокарцинома отново придвата пола – злокачествен тумор на млечните жлези, алопеция (опадване на козината), себорея, нарушение на дейността на надбъбречните жлези (нелечимата болест на Кушинг). Този начин определено не е хуманен, имайки в предвид също че котките и кучета не изпитват сексуално удоволствие!


  Стерлизацията и кастрацията представляват хирургична намеса, с която се регулират жизнените инстинкти и размножителните способности на котките, без да имат отрицателно влияние върху нейното здравословно състояние. Разликата между тях е, че при стерлизацията яйцепроводите при женската и семепроводите примъжкия се прекъсват оперативно, с което се предизвиква безплодие, но котката може да води сексуален живот, а при кастрацията се отстраняват оперативно тестисите при мъжкия, и яйчниците и матката при женската. С кастрирането на котката изчезват и неприятните моменти по време на периода на разгоненост, т.е. тя няма интерес към противоложния пол и няма желание да води полов живот,а освен това е доказано, че такива котки имат по-дълъг живот. Добре е, кастрирането да се извърши преди първото разгонване, защото навиците, свързани с разгонването може да се запазят по-дълго у животното – маркирането при мъжките или мяученето при женските, докато се балансират хормоните. Най-ранната възраст за провеждането на интервенцията е 3- 4 месечна възраст. По-лесна е оперецията на мъжките, защото тестисите се намират извън коремната кухина, докато при женската трябва да се проникне там. Кастрираната котка е предлазположена към затлъстяване, но то може да се избегне. За целта давайте по-малки порции на котаната, отделяйте ѝ малко време за игри, за да се раздвижва, или ползвайте специални храни за кастрирани котки. Участието на такива котки вфелиноложки изложби не е забранено, но те се отделят в специална група за кастрирани представители.  
 

Ключови думи:

кастрация, стерилизация, котка, разгонване, заболявания, сексуален живот, безплодие,

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

8 съвета за правилно хранене на котката

Хигиенни навици при котката

Добави коментар

Коментар 1 от Сиса

19:22ч
22.11.2014г.

Полезна статия.Но все пак не съм решила какво ще правим с Риска по този въпрос.Трябва да помисля,ч сигурно напролет вече ще се разгони.Съветват ако се кастрират, да стане преди първото разгонване!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...