1657

2

Първата година от живота на нашето кученце

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   


Какво трябва да знаем, преди да се гмурнем в 

дълбокото


Първата година от живота на нашето кученце
Снимка: Thinsktock

Да имаш домашен любимец е не само радост, но и голяма отговорност. Повечето стопани купуват, осиновяват или просто прибират животно от улицата, позовавайки се на силни спонтанни емоции. Това не е лошо, но трябва да се има предвид, че едно кученце има нужда от много грижи и внимание, особено през първата година от живота си.

За да не бъдем голословни, ще ви предоставим една примерна схема, касаеща профилактичните мероприятия, които са важни за вашето кученце.

25-ти ден
Първото ви посещение при ветеринаря. Първото обезпаразитяване за вътрешни паразити. Важно е да знаете, че голяма част от паразитите може да преминат плацентарната бариера или да се предадат на малкото чрез млякото. Така че, не се учудвайте от факта, че дори наскоро родени кученца може да имат паразити. Подутото коремче може да един от първите симптоми.

Не подценявайте вътрешното обезпаразитяване, тъй като стопаните често са по-засегнати от самите любимци. По последни данни 14% от населението на САЩ е засеганто от паразита Toxocara canis, без дори да знае за това.

45-ти ден
Време за първи преглед преди ваксина. Първата ваксина е преломен момент за вашето кученце. Малките кученца имат слаб имунитет и са податливи на вирусни и бактериални заболявания. Често тези болести имат дълъг инкубационен период (период, в който заболяването се развива в организма, но няма симптоми), и стопаните не забелязват. Ето защо е препоръчително животното да се изследва за няколко заболявания с помощта на бързи тестове за диагностика, преди да се ваксинира. Тестове може да открият заболяването в инкубационен период, което понякога е жизненоважно.

Друг важен акцент е изследването за ушни паразити или т.нар. отодектоза. Малките кучета от развъдниците често „носят” неприятни подаръци за своите стопани. Макар че паразита не е опасен за хората, лечението му е продължително (1 месец).

След като е прегледано и е установено, че животното е здраво, кучето се ваксинира. Първата ваксина може да бъде моно ( за едно заболяване-Парвовироза) или за две заболявания (Парвовироза и Гана).

Снимка: Thinsktock

60-ти ден
Дошъл е моментът за втората ваксина. В нея са включени компоненти, касещи изграждането на имунитет за повече заболявания  – Парвовироза, Гана, Лептоспироза, Параинфлуенца, Инфекциозен хепатит. Животното може да се обезпаразити отново вътрешно и външно (за бълхи и кърлежи).

Стопаните може да започнат спазването на ушна хигиена и профилактика, а именно, почистване на ушите веднъж седмично със специални лосиони и клечки за уши.

90-ти ден
Идва ред на третата ваксина. Тя най-често е повторение на втората, за да се качат нивата на имунитета до желаните стойности.

Сега е и моментът за поставяне на микрочип- уникален за всяко животно.

Животното може да се обезпаразити отново вътрешно и външно, както и да се започне профилактика за зъбната хигиена- със специални пасти и четки, или с добавки в храната, които намаляват натрупването на зъбна плака.

Преди всяко планово посещение при ветеринар може да давате на животното си билкови препарати, понижаващи нивата на стреса няколко дни преди и няколко дни след посещението.

Снимка: Thinsktock

104-ти ден
След приключване на ваксиналната схема, съществува опцията да се измерят нивата на имунитета. Не винаги прилагането на ваксините означава 100% изграден имунитет.Всяко животно реагира по различен начин. Някои породи изискват поставянето на допълнителна ваксина (ротвайлер).С бързи тестове може да измери нивата на имунитет за Гана и Парвовироза- две от най-тежките заболявания при кучетата.

Отново вътрешно и външно обезпаразитяване.

4-ти месец
Извършване на профилактичен ортопедичен преглед за тазобедрена дисплазия, което е от особенно значение за някои породи- Немска овчарка, Лабрадор Ретрийвър, Ротвайлер и всички гигантски породи (Санбернар, Дог, др.). Необходимо е да се извърши специализиран преглед и рентгенови снимки.

Външно и вътрешно обезпаразитяване отново!

5-ти месец
Ехокардиография за вродени заболявания. Специфични породи като Йоркширски териер, Пинчер, Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Боксер, Немска овчарка, Пудел, Ротвайлер, Голдън и Лабрадор ретрийвър са предразположени към някои сърдечни пороци.Задължително се прави и ЕКГ (електрокардиограма). Тук е моментът да се започне и профилактика за Дирофилариоза-ужасният сърдечен паразит, пренасян от комари, който може да доведе до смъртта на любимото кученце без дори да подозирате. За повече информация:

И разбира се – вътрешно и външно обезпаразитяване.

6-ти месец
За кучета, които няма да се развъждат (женски), се препоръчва кастрация. Кастрирането преди първо разгонване може да ви спести много главоболия – след всяко разгонванесъществува риск от пиометра гнойно възпаление на матката), което е животозастрашаващо състояние. Също така може да се развие лъжлива бременност, а в по-късен етап от живота и тумори на млечната жлеза. Доказано е, че намалявайки нивата на естрогените, вие може да намалите риска от аденокарцином на млечната жлеза с до 97%!

Снимка: Thinsktock

Препоръчително в този период да се направят и първите лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, биохимични показатели, ЕКГ, изследване на урина.

Освен вече до болката познато третиране за външни и вътрешни паразити, се прибавя и третирането за дирофилария.

Тук е моментът за ваксина срещу бяс! Препоръчително е да се прави отделно от последната „бебешка” ваксина, защото вирусът на беса е силно имуногенен, т.е. ангажира много силно имунитета за изграждане на антитела срещу вируса на беса, което може да смути изграждането на добър имунитет срещу другите сериозни заболявания- Гана и Парвовироза.

7-ми месец
Разбира се- вътрешно, външно обезпаразитяване и третиране срещу дирофилария.

8-ми месец
Преглед за задържани млечни зъби. Малките или т.нар. toy – породи трудно сменят млечните си зъби, особенно кучешките. Важно е да се открие на време, за да се предотврати изкривяване на захапката.

Не забравяйте обезпаразитяването...

9-ти месец
Обезпаразитяваме активно....

10-ти месец
Отново-грижа за семейството и за любимеца е редовното обезпаразитяване!

Снимка: Thinkstock

11-ти месец
Ако глисти искаш ти, обезпаразитяването пропусни. Ако ли пък не – бързо хапче или две. Не забравяйте бълхите, кърлежите и дирофилариозата smiley

12-ти месец
Годишен профилактичен преглед. Отново лабораторни изследвания (препоръчително да се извършват на всеки 6 месеца) - пълна кръвна картина, биохимични показалите, изследване на урина.

И за финал – обезпаразитявайте! И така, след изморителното четене можем да резюмираме:

България е челните места в света според СЗО (Световна Здравна Организация) по заболеваемост на населението от кучешка тения. При хората се лекува единствено оперативно! И понякога многократно! Затова обезпаразитяването за вътрешни паразити трябва да е редовно – всеки месец! Същото важи и за кърлежите и бълхите.

Ако имате съмнения, въпроси – потърсете вашият ветеринарен лекар. Спазвайте ваксиналните схеми, грижете се добре за вашият четириног другар и дните ви с него ще са безоблачни.

Снимка: Thinkstock

Профилактиката е най-добрата защита!

Автори:
Д-р Любов Атанасова и д-р Иван Станоев

Източник: edna.bg


Сподели в:

Как да осигурите добър живот на вашето кученце?

Първата котка астронавт

Как да обучим правилно нашето куче - изпитани съвети

Добави коментар

Коментар 2 от Юри А.

21:58ч
13.07.2015г.


Коментар 1 от Петя

17:18ч
13.07.2015г.

Доста ми помогна статията, а и е интересна!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...