7840

4

Тарантулата домашен любимец и пазител

Раздел: Паякообразни

Категория: Любопитно

   

  Паяк, и то тарантула. Това е най-доброто и евтино решение за опазване от крадци. Малкото, но смъртоносно насекомо може да ви защити от апашите също толкова добре, колкото и частен охранител. Тарантулите дори са по-добри пазачи и от кучетата. За този вид охрана ще са ви необходими само терариум и малко щурци. Другото предимство на тарантулите е, че без проблем ще ви опазят дома и от хлебарки, защото това е любимата им храна.  Ако решите да си вземете такъв домашен любимец, ще трябва да избирате между повече от 800 вида. Тарантулите са най-големите паяци на света - гигантският вид Голиат достига 12 см дължина на тялото, а с опънати крака - до 30 см. Най-често срещаните дървесни видове са много бързи. В менюто им влизат едри насекоми, по-рядко се случва да хванат някоя дребна птичка, гущер или жабче. Тарантулите не се движат с помощта на мускули, а с промяна на кръвното си налягане, като напомпват течност в краката. Освен това дихателната им система е доста примитивна. Паяците бебета и младите тарантули се хранят по-често от възрастните екземпляри. Важно е да не пускате при паяка повече от 1-2 насекоми наведнъж. При възрастните тарантули растежът се забавя, затова те се хранят по-умерено. Могат дори да затлъстеят, което понякога води до проблеми при размножаването. Това обаче им дава възможността да живеят с месеци, без да се хранят. Щурците, наред с хлебарките, са идеалната храна както за възрастните тарантули, така и за бебета. Хубаво е да разнообразявате менюто на тарантулата си с различни, наловени навън насекоми. Те задължително трябва да бъдат събирани далече от обработваемите площи, защото паяците са много чувствителни към всякакви отрови и могат да умрат. 
  Жилището на дървесната тарантула представлява ръкав от гъсто изплетена паяжина с отвор в единия край и е разположено високо сред клоните на дървото. Дървесните видове тарантули растат бързо и обикновено са по-активни и агресивни от другите, затова не се препоръчват за отглеждане от начинаещи. В домашни условия тарантулите се отглеждат в стъклени терариуми. Те са най-подходящи, тъй като лесно се почистват. Отгоре или отстрани на терариума се прави вратичка. Тя трябва обаче да се затваря така, че да е невъзможно тарантулата да я отвори и да избяга. Защото тарантулите могат да се катерят по стъкло.
  Тъй като проявяват агресия една към друга, тези животинки трябва да се отглеждат отделно. Тарантулите се чувстват много спокойни, когато има къде да се скрият. Затова в терариума на земните тарантули трябва да се постави предмет, който да служи за убежище. Дървесните пък сами си строят жилища от паяжина. За скривалище на паяка в терариума могат да послужат черупки от кокосов орех, парчета дървесна кора, плоски камъни, кухи клони, счупени керамични съдове и др. Много е важно никога да не се опитвате да извадите с голи ръце паяк, който се е скрил в бърлогата. Защото е сигурно, че той ще ви ухапе. Понеже всички тарантули са тропически животни, те се нуждаят от висока температура. Идеалните градуси за отглеждането им са 22-30°С. При по-ниска температура паякът ви няма да умре, но ще се забавят жизнените му функции и може да спре да яде.
 

Зорница Живкова

Ключови думи:

паяк, тарантула, пазачи, голиат, дървесна тарантула

Сподели в:

Болести при тарантулата

10 интересни факта за тарантулата

Змията-домашен любимец

Добави коментар

Коментар 4 от Gone with the Wind

16:16ч
16.08.2014г.

Малеле


Коментар 3 от Sissy

09:03ч
24.03.2014г.


Коментар 2 от Sissy

09:03ч
24.03.2014г.


Коментар 1 от Габи

23:50ч
13.10.2013г.

Олеле


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...