767

1

Животни, наречени на знаменитости

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   


Съвременните учени все по-рядко блъскат главата си как да нарекат новите биологични видове, които са открили. Понякога предпочитат просто имената на известни хора. Така на света са се появили паразитът Боб Марли, щръклицата Бионсе, бръмбарът Джордж Буш и други "звездни" създания.

Паякът на Анджелина Джоли

Aptostichus angelinajolieae е вид паяци, които обитават пясъчните дюни на щата Калифорния. Той е наречен на името на актрисата в знак на признание за нейната работа като посланик на добра воля към Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Осата на Елвис Пресли

Осата Preseucoila imallshookupis е наречена на прочутата легенда на рока Елвис Пресли, а името на вида идва от песента му All Shook Up (imallshookupis).

Бръмбарът на Кейт Уинслет

Видът бръмбари Agra Katewinsletae е наречен в чест на актрисата заради нейната роля във филма "Титаник". По този начин ентомологът Тери Ъруин иска да предупреди за заплахата от изчезване, грозяща този вид бръмбари, заради изсичането на тропическите гори и превръщането им в пасища.

Заекът на Хю Хефнер

Естествено, че името на Хю Хефнер, създателят на списанието Playboy, не може да се предостави на нищо друго, освен на заек. Блатният заек (Sylvilagus palustris hefneri) обитава югоизточната част на САЩ и е застрашен вид. Редно е да споменем, че Хефнер нееднократно е правил дарения за опазването на редките видове зайци.

Жабата на принц Чарлз

Откритият през 2008 г. вид жаби е наречен Hyloscirtus princecharlesi в чест на принц Чарлз. Благотворителната дейност на принца, насочена към защитата на фауната на тропическите гори, не може да остане незабелязана от учените. Затова и тази симпатична жабка от Еквадор е получила кралското си име.

Лемурът на Джон Клийз

Името на актьора и комика Джон Клийз се носи от един вид лемури, който е бил открит през 2005 г. на остров Мадагаскар от учения Урс Талман и наречен Avahi cleesei. Талман обяснява избора си с факта, че много филми с участието на актьора пропагандират защитата на природата и по този начин той изразява своята признателност към него. От своя страна, Клийз също признава, че жестът го е трогнал дълбоко и че като цяло той много харесва лемурите.

Паразитът на Боб Марли

Пол Сикел, американски учен от Арканзаския университет, счита малкото ракообразно същество, което паразитира върху рибите от Карибско море, за достойно да носи името на реге звездата Боб Марли. По този своеобразен начин той изразява любовта си към музиката на знаменития ямайски певец и увековечава името му чрез това "чудо на природата", наричайки го Gnathia marleyi.

Щръклицата на Бионсе

През януари 2012 г. е открит нов, много рядък вид щръклица. Ученият Брайън Лесард го кръщава в чест на знаменитата американска певица Бионсе – Scaptia beyonceae. Според думите му това се дължи на миниатюрните златисти косми по гърдите на насекомото, които му напомняли за певицата.

Бръмбарът на Джордж Буш

Джорд Буш – така се нарича не само бившият президент на САЩ, но и вид бръмбар. Но това не е единственият представител на властта, чието име се носи от някакъв животински вид. Ученият Куентин Уилър изразява по този екстравагантен начин своята консервативна политическа позиция, наричайки откритите от него бръмбари с имената на политици. През 2005 г. два нови вида получават имената на вицепрезидента Дик Чейни и министъра на отбраната Доналд Рамсфелд. По думите на учения Джордж Буш бил благодарен за жеста му.

Мухата на Бил Гейтс

Eristalis gatesi е вид муха, наречена в чест на Бил Гейтс – основателя на корпорациятаMicrosoft, като признание за неговите заслуги в компютърната революция. Мухата се среща във високопланинските мъгливи гори на Коста Рика на 3000 – 5000 м надморска височина.

Бръмбарът на Адолф Хитлер

Името Адолф Хитлер носи слепият бръмбар Anophthalmus hitleri. Този рядък вид обитава само няколко влажни пещери в Словения. Немски ентомолог открива този вид през 1933 г. и го нарича на името на новоназначения тогава канцлер на Германия.

Палеозавърът на Дейвид Атънбъро

Детското увлечение на британския натуралист Дейдид Атънбъро послужило за избора на име за един от видовите отдавна изчезнали морски гущери –Attenborosaurus conybeari. В негова чест има наречени още няколко други видове животни.

Мравката на Харисън Форд


Мравката Pheidole harrisonfordi носи името на Харисън Форд.

Трилобитът на Мик Джагър

За името си трилобитът Aegrotocatellus jaggeri е задължен на легендарния рок музикант, фронтмена на групата Rolling Stones – Мик Джагър.

Изоподът на Фреди Меркюри

Изоподът Cirolana mercuryi, открит в кораловите рифове на остров Бейв (Танзания), е наречен в чест на Фреди Меркюри – най-известният музикант, роден в Занзибар.

Паякът на Боно

Намереният в Joshua Tree National Park в щата Калифорния паяк е наречен  в чест на излезлия през 1987 година албум на групата U2 Joshua Tree – Bono’s Joshua Tree Trapdoor Spider или съкратено Aptostichus bonoi.

Източник: bg-damma.com

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

10-те най-шумни животни в света

Добави коментар

Коментар 1 от Юри А.

18:37ч
13.06.2015г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...