1317

1

6 морски създания с интересни лица – и защо изглеждат толкова странно

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   


Хубави плавници, жалко обаче за лицето.

Тази статия показва едни от най-странните морски животни. 

Вижте ги:

Нарвал

© Paul Nicklen/National Geographic Stock / WWF-Canada

© Paul Nicklen/National Geographic Stock / WWF-Canada

Нарвалът, още познат като морски еднорог, живее в моретата около Гренландия и канадския и руския Арктически океан.

Най-изпъкващото при него е спиралният му рог – изключително издължен кучешки зъб, който излиза от лявата страна на устата му и може да достигне 3 метра.

За функцията на рога се спори от десетилетия, като предположенията включват  оръжие, средство за пробиване на дупки в леда, копие за хващане на риби и дори пространствен сензор. Но фактът, че само мъжките имат напълно пораснали рогове (някои женски също имат рог, но те са по-къси) и това, че битките с тези рога са рядкост, довели до консенсуса, че това е символ на социален статус и сексуална йерархия сред мъжките.

Марлин

© NOAA

© NOAA
12 вида големи морски хищници от групатаIstiophorus имат копие на предната страна на лицето.

За разлика от привидната прилика с нарвала техните копия определено се използват като оръжие. Марлините ловуват, като плуват с голяма скорост през пасажи от риби или сепии, размятайки копията си наляво-надясно. След това се връщат да изядат наранените от ударите жертви. Те използват копията си също и да се защитават от други хищници като акулата мако.

Гоблинова акула

© Julian Finn/Museum Victoria

© Julian Finn/Museum Victoria
Гоблиновата акула е добър претендент за най-отблъскваща риба. В морето тя е неуловима и обитава големите дълбочини.

В научен труд от 2007 г. тя е описана като „една от най-странните и мистериозни акули заради отвратителното си лице“. Има дълга, плоска муцуна, която изглежда относително нормално… докато не атакува плячката си.

Тогава тя показва тайното си оръжие – чифт дълги, хлъзгави, откачащи се челюсти, които приличат на нещо не от този свят. Муцуната ѝ служи като сензорен орган, който открива плячката и помага на акулата да реши кога и къде да нападне.

Американски веслонос

© Mark Conlin/SeaPics.com

© Mark Conlin/SeaPics.com


Група от сладководни риби родом от Северна Америка и Китай. Тези риби достигат до 1.5 метра, а една трета от тази дължина принадлежи на муцуна във формата на гребло на лодка. Тя е покрита със сензори и основната и функция е за откриване на плячка, която рибата натъпква в огромната си уста.

Но не се страхувайте – това създание е нежно и се храни само с микроскопичен зоопланктон. Тези риби стават все по-застрашени заради търговията с хайвера им, който след обработка прилича на хайвера на азиатския им братовчед – есетрата.

Минога

© John Cancalosi/Naturepl.com
© John Canc                               alosi/Naturepl.com

Миногите са групи примитивни риби, за които се смята, че наподобяват едни от първите гръбначни от епохата камбрий. Те нямат люспи или напълно развит гръбначен мозък. Също им липсват челюсти, които са по-скорошно еволюционно изобретение.

Вместо това те имат уста във формата на мускулеста вендуза с наредени по нея, остри като пили зъби. Много видове използват този диск, за да пробият плътта на жертвата и да изсмучат кръвта ѝ.

Хеликоприон

© Wikia.com

© Wikia.com
Преди около 275 милиона години създание, наречено хеликоприон, населявало океаните. Въпреки че със сигурност било вид акула, притежавало една от най-интересните лицеви адаптации, виждани някога – структура, подобна на кръгъл трион, излизаща от долната ѝ челюст. 

Смята се, че както другите акули, нейните зъби излизали постоянно, избутвайки старите. Но за разлика от другите акули тя не премахвала старите зъби, а ги запазвала, като ги помествала напред. Най-големите фосили на усти стигали до над 50 сантиметра.

Хеликоприонът определено използвал добре странната си уста. Горната част на устата му била съставена от костни плочки, които служели като дъска за рязане. Тази адаптация била полезна – акулата еволюирала преди около 300 милиона години и преживяла Пермското измиране, преди да изчезне през ранния триас преди около 225 милиона години.

Източник: megavselena.bg

Сподели в:

10 интересни факта за тарантулата

Интересни факти за златната рибка

Интересни факти за рибите

Добави коментар

Коментар 1 от Robby

12:07ч
25.05.2015г.

Много интересно!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 92

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...