501

3

Кафява мечка е забелязана край Чернобил за първи път от 100 години

Раздел: Други

Категория: Новини

   

Кафява мечка е била забелязана в бедствената зона край Чернобил, а животно от този вид е видяно в този район за първи път от 100 години насам, пише "Дейли Мейл".

Мечката е снимана от автоматична камера в забранената зона около украинската ядрена централа, сцена на една от най-тежките ядрени аварии в света.

Учените проучват района, евакуиран след избухването на реактора през 1986 г, за да разберат по-добре рисковете, които радиацията носи за хората и дивата природа.

Снимките на кафявата мечка са получени от Сергей Гасчак, украински сътрудник на британска изследователска програма за последиците от радиацията.

Това далеч не е първият голям бозайник, който е открит да дебне в 30-километровата зона край Чернобил.

Камерата на д-р Гасчак вече е запечатвала рисове, вълци, диви свине, лосове, коне и видри, наред с други животни, които живеят в обезлюдената област.

Ръководителят на проекта Майк Ууд от университета в Салфорд казва пред Би Би Си: "Ние основно работим върху предположението, че ако извадим хората от уравнението и натискът от хората е премахнат, тогава всякакви животни, които имат коридор към бедствената зона, откриват, че изведнъж са далеч от напрежението и опасностите, които създават хората".

Изследователите ще е фокусират върху три различни области с различни нива на замърсяване, за да получат по-пълна представа за това, както животинските видове намират за привлекателно в бедствената зона.

Във всеки един момент 15 камери ще работят във всяка от трите области, за да запечатат какви видове от дивата природа се срещат там. Този първи етап от проекта ще продължи до 2015 г.

След това учените ще изберат един определен животински вид, който ще наблюдават отблизо. Отделни екземпляри ще бъдат уловени и ще им бъдат поставени джи пи ес устройства и такива за измерване на радиацията, за да бъде измерено точното облъчване, което получават тези животни.

Източник:Vesti.bg
Източник: "Дейли Мейл"    

Сподели в:

80-годишен надви мечка с юмруци

Риба която е оцеляла като вид 200 млн. години

Излюпи се първия ловен сокол у нас от 14 години насам

Добави коментар

Коментар 3 от BigBadWolf♥

15:26ч
20.04.2015г.

Да, имаше преди години. Това е доста интересно.


Коментар 2 от ....

13:43ч
20.04.2015г.

Чернобил е доста зловещо място сякаш времето е застинало


Коментар 1 от ....

13:41ч
20.04.2015г.

там нямаше ли ядрена екзплозия


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1721

  Гласове: 117

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 61

  Гласове: 32

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...