1259

1

Учени намериха начин за дистанционно управление на хлебарки

Раздел: Други

Категория: Новини

   

     Хлебарките съвсем не са най-приятните на вид същества в света, но изследователи от Държавния университет на Северна Каролина (North Carolina State University) са открили едно полезно приложение на досадните гадинки, съобщава Phys.org. Асистент-професорът по ел. инженерство Алпър Бозкърт (Alper Bozkurt) и хората от екипа, които е ръководил са открили начин по който могат да контролират хлебарки, като им прикачват на гърбовете "електронни раници". Благодарение на тях, човек може да контролира насекомите и направлява движението им, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.


     "Раниците" съдържат евтин чип с безжичен предавател и приемник, а така също микроконтролер прикрепен към антенките и церките (израстъци в края на коремчето на хлебарката) им.


     Създаването на тези "биороботи-хлебарки" е евтина алтернатива на миниатюрните роботи, чието производство отнема време и значително по-голямо финансиране. Биороботизираните хлебарки са лесен начин начин за доставянето на информация по електронен път от опасни и трудно достъпни места, като разрушени от земетресение сгради и тъй като хлебарките са "експерти в разучаването на враждебни и опасни обстановки", те са "родени" за извършването на подобна дейност. Жичките прикрепени към церките са използвани за фалшива тревога, за сплашване на хлебарката, че зад нея се приближава враг, което кара насекомото да се движи напред.


     Жичките прикрепени към антенките, от своя страна служат за "юзди", които карат хлебарката да си мисли, че се е сблъскала с физическа бариера и по този начин могат да бъдат управлявани от човек. Скорошни експерименти проведени от учените са показали, че хлебарката би могла да се управлява ефективно по крива линия посредством микроконтролера. Видео на прототипа може да по-долу.

 

 

Източнкик: news.bg

Ключови думи:

хлебарки управление

Сподели в:

Немска овчарка спасява възрастна двойка по най - героичния начин

Намериха двуглава птица с три човки

Лесен начин, по който да направим диван за кучето си

Добави коментар

Коментар 1 от Маги

15:45ч
16.09.2012г.

Токова досадни и издържливи същества


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...