9041

5

Езикът на тялото на кучето

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

  Познаването на езика на тялото е ключът към разбирането на кучето, неговия начин на мислене и следващия му ход. Това се отразява положително върху тренирането му и ранното намиране на проблеми с държанието.


    
  • Уверено: увереното куче е изправено, главата е повдигната, ушите наострени, а очите са бляскави. Устата е леко отворена, но е отпусната. Опашката се люлее леко или е отпусната. Кучето е приятелски настроено и излъчва спокойствие.
  • Щастливо: щастливото куче прилича на увереното. То маха с опашка и устата му е отворена. Няма признаци на трeвожност.
  • Игриво: кучето, настроено за игра е щастливо и развълнувано. То маха бързо с опашка скача радостно около Вас. Ушите са изправени, а очите са блестящи.
  • Покорно, смирено: покорното куче си държи главата и ушите на долу. Опашката му е отпусната на долу, но не и подвита. То може да се търкаля по гръб, да души земята, да облизва или да подушва хората или друго куче.
  • Неспокойно: неспокойното куче прилича на покорното, но неговите уши са частично опънати назад а шията му е изпъната напред. Стойката му е скована и потрперва понякога. Често неспокойните кучета скимтят или стенат. Опашката му е надолу. Може и да бъде подвита. Неспойното куче може да стане агресивно или страхливо, за това е нужно да сте предпазливи с него. Ако Ви познава, опитайте се да му отвлечете вниманието към нещо, което ще го зарадва.
  • Страхливо: видът на страхливото куче е съчетание между неспокойното и покорното куче. Кучето е прилегнало към земята, стойката му е скована, а ушите са прилепнали назад към главата. Опашката е подвита между краката и трепери. Оплашеното куче скимти или ръмжи. Може да се озъби, за да се защити, и да уринира или дефекира. Изплашеното куче може да се превърне бързо в агресивно. Не се опитвайте да го успокоявате, а се отдръпнете внимателно. Ако сте собственикът, бъдете уверен, но не го наказвайте, а се оптайте да скъсите дистанцията по между ви.
  • Доминиращо: доминиращото куче се опитва да се налага над другите кучета, а понякога и над хората. Стoйката му е уверена и лека наклонена напред. Очите му са широко отворени. Доминиращото куче гледахората или другите кучета право в очите и може да ръмжи леко. Ушите му са изправени и наострени. Ако другото куче е също с господстващ характер много е вероятно да се стигне до бой. Ако срещнете такова куче, не го гледайте в очите и се отдръпнете внимателно. Ако Вашето куче показва такива черти от характера си, е неободимо да смените тактиката на възпитанието, защото може да стане опасно за хората.
  • Агресивно: агресивното куче е здраво стъпило на земята и всеки момент може да нанесе удар. Ушите му са изпънати назад, погледът му е остър, а главата изпъната напред. Зъбите му са оголени и ръмжи заплашително. Козината на гърба му е настръхнала. Ако сте близо до куче, показващо такива знаци, трябва да се отдръпнете внимателно, без да бягате. Не го гледайте в очите и не показвайте страх. Ако Вашето куче показва признаци на гресивност е необходимо да го заведете при професионален треньор на кучета, който да коригира поведението му. Агресивните кучета не се използват за развъждане.

Ключови думи:

куче, език на тялото, познаване

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

Коментар 5 от lili2607

11:03ч
15.03.2015г.

Полезно!


Коментар 4 от Dog lover💞

13:18ч
17.07.2014г.

интересно


Коментар 3 от Мирела

22:38ч
13.02.2014г.

Много умно!


Коментар 2 от George Valev

10:56ч
07.03.2011г.

за да не стават грешки))


Коментар 1 от Миглена Савова

13:31ч
22.02.2011г.

щом върти опашка, това не е сигурен знак за щастливо куче! трябва да си имате едно на ум! http://lapichki.com/pets/statii_p.php?pet=default&st_id=139


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...