Единствените брадати лешояди в България сформираха двойка след осем години очакване. Това съобщиха от екосдружението "Зелени Балкани", собственик на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където са настанени птиците.

Величествените птици са изчезнали от страната около 60-те години на миналия век,

основно заради незаконен отстрел и отравяне. Специалистите се надяват да възстановят вида, следвайки опита в Алпите и Пиренеите, където са използвани птици, размножени в плен.

Затова през 2008 г. в Спасителния център за диви животни са настанени две млади птици, с надеждата някой ден да дадат поколение и началото на програма за възстановяване на вида.

Брадатите лешояди са много капризни и придирчиви към своите партньори.

Освен това достигат полова зрялост едва след осмата си година, обясняват експертите. Затова оценяват като огромен успех сформирането на семейната двойка.

Женската птица е със смесен произход - четвърт гъркиня (от популация на остров Крит) и три-четвърти азиатка, докато мъжкият индивид е с изцяло азиатска кръв, разказват специалистите.

През миналата година е направен основен ремонт на волиерата, за да се подобрят условията на отглеждане на птиците, а тази година двете птици усилено "обзавеждат" гнездото си.