564

1

Хигиена и грижи за бременните кобили

Раздел: Други

Категория: Други

   

Главна задача при отглеждането на разплодни кобили е да създадат за бъдещите майки условия за нормално развитие на плода и да се предпазят от преждевременни аборти. Eто защо се изисква храната да бъде богата с белтъчини и минерални вещества. Ако храненето на кобилите е недостатъчно, не се развиват тъканите и органите на плода. Ако гладуването е хронично, развитието на плода изостава и е за сметка на майчиния организъм, който силно отслабва. Такива кончета имат недоразвита костна система и типични признаци на ембрионализъм.

 

Затова при определяне на дажбата трябва да се ръководим от телесното състояние на кобилата. До 7-ия месец тя трябва да бъде в средна охраненост, а след това дажбата на кобилата се засилва с оглед да се постигне добра охраненост през периода, когато абсолютният растеж е най-силен.

 

Голямо значение за правилното хранене на бременните кобили има качеството на храната. При хранене с развалени храни може да се предизвика отравяне на майката или аборт.

 

Жребните кобили трябва да се отглеждат в хигиенични конюшни с температура между 6 и 12°С през зимата. Наклонът на пода трябва да е малък, а постелята достатъчна, за да може кобилите през определени часове да си почиват. Необходимо е кобилите да се пазят от силни удари в областта на корема. На бременните кобили трябва да се осигури достатъчно ежедневно движение. Не бива в един табун да се движат заедно ялови и с напреднала бременност кобили. През последните месеци бременните кобили трябва да се движат много внимателно и при възможност да се пускат на богати пасища. Наред с нормално износени кончета понякога в резултат на генетични и негенетични фактори се раждат приплоди с известни телесни дефекти (аномалии), продукт на мутации, като двуглавие, недоразвит полов апарат, дефекти в крайниците, липса на крайник и др. Макар и рядко, такива случаи има описани в литературата.

 

Източник: Agrosaveti.com

Сподели в:

Грижи за очите и ушите на кучето

Грижи за коня през зимата

Грижи за здравето на рибките

Добави коментар

Коментар 1 от Dreamer

13:30ч
18.01.2015г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...