676

0

10 животни със способности на супергерои

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

Суперсилите на героите от комиксите не са съвсем нереални. Сред нас, на Земята, има същества, които притежават техните изумителни способности, и често ги надминават.

1. Пауновата скарида има най-бързият удар

 Хълк може да е силен, но ако тази малка скарида беше колкото него, щеше да спечели двубоя. Скоростта на удара й е повече от  15 м/с. Това е най-бързият удар в природата и има ускорение 10 000 това на гравитацията. Дължи се на феномен, при който балонче с въздух се сформира пред щипките на скаридата. Когато балончето се спука, то произвежда толкова мощна ударна вълна, че зашеметява или дори убива.

2. Камуфлажът на мимическия октопод

Мистик – мутантът със синя кожа от Х-мен – може да променя външния си вид и да се представя за всеки човек. Мимическият октопод пък може да се преструва на други видове. Той живее във водите край Индонезия и Куинсланд, Австралия, и може да изкривява тялото си, да пренарежда пипалата си и да променя цвета и движенията си, за да имитира хищници.
Учените са документирали как мимическият октопод се „превъплъщава” в поне дузина други видове – медузи, морски змии, раци и плоски риби.

3. Розовата драконова стоножка разполага с химическо оръжие

Този изключителен вид от района на река Меконг в Тайланд, изглежда сякаш носи супергеройски костюм. Стоножката е ярко розова, което вероятно показва на враговете й колко токсична е. Учените, които са открили вида,  забелязали, че стоножката мирише на лешници – оказало се, че произвежда смъртоносен циановодород.

4. Паразитно промиване на мозъци

От комиксите и филмите знаем различни начини да внушиш на някого какво да прави –  хипноза, чипове в мозъка и какво ли още не. Паразитът Toxoplasma gondii има жизнен цикъл, който изисква от него да премине от плъх към котка. За да постигне това, той въздейства върху мозъка на плъха и го кара да не се страхува от котките, което значително увеличава шансовете му да бъде изяден.
По-притеснителна е обаче теорията, че T. gondii заразява и хората, като ги кара да се държат безразсъдно.

5. Смъртоносният шок на електрическата змиорка

Електрическата змиорка  може да генерира 600 волта ток, достатъчен да захрани 10 крушки – и повече от достатъчно, за да убива.
Прави го с няколко специални органи. Във всеки от тях, няколко хиляди клетки произвеждат малко количество електричество, което при изпускане води до смъртоносен шок.

6. Суперсилата на торния бръмбар

Най-силното същество  в света е скромният торен бръмбар – мъжкият Onthophagus taurus може да дърпа тежест 1141 пъти по-голяма от своята. Това е все едно 90-килограмов мъж да дърпа дузина училищни автобуси. И за какво торният бръмбар използва силата си? За да впечатлява момичетата.

Когато женски торен бръмбар е в размножителен период, той открива голямо топче тор и прокопава тунел под него, където снася яйцата си. Мъжкият, който иска да има поколение с нея, трябва да пази тунела и да отблъсква всички нашественици. 

7. Безсмъртието на хидроида

За Turritopsis nutricula няма такова нещо като възраст. Въпреки, че прилича на медуза, хидроидът принадлежи към друг клас примитивни мешести животни. Когато настанат трудни времена, той се свива в малко кълбо, закрепя се за повърхност и се връща към младежките си години като полип.
Учените смятат, че T. nutricula може да повтаря този цикъл до безкрай. Това е помогнало на хидроида да постигне онова, което всеки суперзлодей желае – световно господство. Видът идва от Карибите, но е достигнал чак до Япония, захващайки се като гратисчия за корабите.

8. Катераческите умения на геконите

Спайдърмен може да се катери по стените и таваните, но геконите не му отстъпват. По краката си те имат малки власинки, които се разделят на стотици още по-малки. Всяка молекула от тези власинки се закрепя леко за повърхностите. На геконите им е нужен само един пръст, за да могат да се катерят по стъкло. Единственият недостатък на суперсилата на геконите е, че ако краката им се намокрят, губят лепкавостта си.

9. Супер зрението на северния елен

Човешкото зрение не възприема ултравиолетовата светлина. Северните елени обаче са различни. За разлика от човешкото око, при което UV светлината се блокира от лещата, при това на северния елен, UV светлината преминава право през лещата и роговицата към ретината. Учените са открили, че след това UV светлината задейства електрически сигнали в мозъка, което показва, че елените я виждат.
 В заснежената Арктика, където всичко изглежда бяло за нас, UV зрението позволява на елените да виждат по-детайлно средата си, включително лишеите, с които се хранят, и вълците, от които бягат.

10. Регенерацията на ашолотъла

Способността да се възстановяваш от наранявания, които биха убили обикновения човек, е класическа суперсила. В животинското царство не един вид я притежава. Кралят на регенерацията е ашолотълът, известен още като мексикански саламандър.
Той може да регенерира не само крайниците си, но също и сърцето, гръбнака и дори мозъка си. Суперсилата на ашолотъла обаче не е успяла да го спаси от съдбата му днес да е почти изчезнал вид. Водите, в които живее близо до Мексико Сити, са замърсени от човешката дейност, а тилапиите и шараните, които са пуснати във водата, изяждат саламандрите цели.

Източник: Listverse/iskamdaznam.com

Сподели в:

Паякът със стратегическо мислене

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4252

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 44

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...