800

4

13 архитекти от кралството на животните и техните красиви домове

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   Повечето животни са склонни да се примирят и с най-обикновен подслон. Други обаче искат единствено най-доброто. Тези 13 диви животни са едни от най-добрите архитекти, които ще срещнете в природата, пише Bored Panda.

Животните, изграждащи свои домове, са може би единствените, за които можем да кажем, че са се научили да боравят с инструменти. Поне в смисъла, в който сме свикнали да влагаме в това изказване. Все още има разностранни мнения относно дали гнездата (или язовирите в случаите на бобрите) са вследствие от боравенето с инструменти. Да, животните, които са ги изработили, носят пръчици, клонки и листа целенасочено. Те обаче не ги „използват“ за други неща по начина, по който шимпанзетата например ловят с тях термити.

Обикновен обществен тъкач (Philetairus socius)Снимка: Майк Сорожински


Снимка: TyneWear-Rob


Снимка: Линда де Волдер


Снимка: Дилън Марш


Снимка: Денис Рошлу

Тази птица, която се среща в Южна Африка, Намибия и Ботсвана, създава огромни общи гнезда, които могат да приютят стотици птици от множество поколения. Тези домове, изработени от клонки и трева, са постоянни. Най-дълбокото вътрешно помещение поддържа високи температури през нощта и по този начин стопля птиците.

Австралийски мравки тъкачиСнимка: Инго Арндт

Тези мравки, които се срещат в Централна Африка и Югоизточна Азия, извиват живи листа и използват лаврова коприна, за да ги залепват заедно. Тези гнезда варират по размер - от едно листо до няколко. Достигат до половин метър дължина.

Amblyornis inornataСнимка: Инго Арндт


Снимка: thewildernessalternative.com


Снимка: thewildernessalternative.com


Снимка: cannedyams.wordpress.com


Снимка: thewildernessalternative.com

Мъжката птица създава малки колиби от трева и клонки, за да привлича женската по време на разплод. Отличават се с невероятен интериорен дизайн. Подреждат боровинки, бръмбари, цветя и други цветни орнаменти по атрактивен начин. Именно по този начин привличат своите половинки. Ироничното в случая е, че женските не използват тези колиби, за да отглеждат поколението си.

Термити, познаващи компасаСнимка: Инго Арндт


Снимка: dabendansbookshelf.wordpress.com


Снимка: TravelNT

Тези огромни купчини пръст, които термитите строят, наподобяват клин. Обикновено са ориентирани към североюг. Оттам и името на термитите. Смята се, че тази форма терморегулира домовете им.

Медоносни пчелиСнимка: Бигсток


Снимка: Деймиън Бинек

Целият живот на медоносните пчели се върти около техните гнезда, изработени от восък. В тях те обработват храната и отглеждат младото поколение.

Ръждива пещаркаСнимка: merlinsilk.com


Снимка: Ерик Енерике

Гнездата на ръждивата пещарка са изработени от глина и кал. Те са особено здрави и препречват пътя на хищниците. Ако пещарката ги изостави, други птици обикновено се настаняват в тях.

Ploceus philippinusСнимка: Инго Арндт


Снимка: Раманат Бат


Снимка: Фаран Йонус


Снимка: subroto

Този вид птици обикновено създават елегантните си гнезда над вода. По този начин хищниците биха могли да ги достигнат доста по-трудно. Гнездата често се срещат в колонии. Възможно е да съществуват и единични.

ОсиСнимка: Antoinette


Снимка: crabcaked

По-голямата част от осите не строят гнезда. Те предпочитат усамотения или паразитен начин на живот. Социалните оси обаче изграждат елегантни гнезда от пулпа, плюнки, смола и други материали.

БобриСнимка: Инго Арндт

Бобрите построяват бентове,, за да наводняват горските райони до определена степен. Впоследствие изграждат подводни входове, чрез които избягват хищниците и ловуват храна през зимата. Бентовете им могат да бъдат наистина масивни. Най-големият, който ни е известен, е в Националния парк Уд Бъфало в Канада - дълъг е около 850 м. Когато водата е достатъчно дълбока, може и да живеят в дупки в земята.

Ацтекска оропендолаСнимка: Андрю Блок


Снимка: Симон Валдез

Ацтекска оропендола плете гнездата си чрез малки лози и треви. Обикновено живее в колонии с около 30 птици, в които има един доминантен мъжки.

ЛястовичкиСнимка: Саурав Пандей


Снимка: thetransientbiologist.wordpress.com


Снимка: Сабаяши Колката

Лястовиците строят гнезда от най-различни материали. Други пък не се занимават със строителство, а се настаняват във вече изоставените домове. Определени видове лястовици обаче създават гнезда основно чрез собствената си слюнка. Те са годни за ядене и се възприемат от някои хора за деликатес.

Воден молецСнимка: heatherkh


Снимка: Ян Хамркси

Когато настане момента, в който водният молец трябва да се превърне в какавида, той изплита здрав пашкул от камъчета, пясък, черупки и други подобни неща, които се срещат по дъното на реките и езерата. По този начин израства необезпокояван от нищо.

Източник: obekti.bg

Сподели в:

Общуването с животните

Насилието над животните води и до насилие сред хората

Любопитни факти за животните

Добави коментар

Коментар 4 от lili2607

07:23ч
12.03.2015г.

Много интересно!


Коментар 3 от aleksandra

14:33ч
11.11.2014г.

Леле


Коментар 2 от Gone with the Wind

20:31ч
23.10.2014г.

Уау!


Коментар 1 от Котарака

13:36ч
23.10.2014г.

Ихаа


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1922

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 71

  Гласове: 39

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...