3766

1

Лакомствата за морското свинче -защо не трябва...

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

Защо не трябва да давате лакомства от магазина на морското свинче

В зоомагазините можете да срещнете голям асортимент крекери, медни пръчки (нанизани на пластмаса, могат да доведат до травма на хранопровода и червата, ако свинчето започне да ги гризе), дропс, витамини, бисквити и др. Анотацията на опаковките гласи, че всичко това е необходимо, за да осигури всички необходими витамини на свинчето, също така е отлично средство за скъсяване на зъбите. Но важно е да знаете, че предните зъби се изтриват при отхапване на твърди зеленчуци и клони. Задните се изтриват благодарение на продължителното дъвчене на сено, трева и като цяло, пери смилане на храната. Следователно, към изтриването на зъбите подобна продукция няма никакво отношение. А ярката опаковка и красив надпис- е търговска реклама. Не трябва да вярвате и на продавачите, тяхната задача е само да продадат стоката.

Изображение

От какво се състоят лакомствата 

Захар/мед/ подсладители- изобщо не отговарят на естествените нужди на свинчетата. Проведените върху плъхове опити доказали, че употребата на захар причинява зависимост. Излишното сладко води до затлъстяване, кариес, развитие на чревни квасни гъбички, които причиняват ферментация, намаляване на рН в червата. За усвояване на захарите се изразходва голямо количество калций. Благодарение на това калцият се отмива от костната система. Това прави свинчето уязвимо за остеопороза, повишава вероятността от фрактури, чупливост на зъбите. Сладкото създава излишно чувство на глад, помага за преяждане, което отново води до затлъстяване. 
Захарите са чисти въглехидрати и калории.
Практически не съдържат витамини, минерали и влакнини. За своето усвояване обратното, употребяват от организма витамините от групата В, особено тиамин. Което оказва отрицателно въздействие на кожата, зрението, сърцето, храносмилането и т.н. Повишава нивото на глюкозата в кръвта, а това заплашва за диабет.

Зърното във всяка зърнена закуска съдържа нишесте. Нишестето е въглехидрат или полизахарид, който се разлага на ди-и монозахариди, които на свой ред се разделят на глюкоза. Глюкозата е топливо за клетките. Енергията, която е необходима на всяко живо същество. Нейният излишък се натрупва под формата на мазнина в тъканите. Следователно, не цялата захар, на която се разпада нишестето в червата се използва във вид на енергия. Излишъка започва да ферментира, причинява подуване, диария и създава благоприятна почва за размножаването на бактерии и гъби. Чревната флора също се нарушава. Мазнините се отлагат. Дивите свинчета в природата не се хранят със зърнени културни растения, които се отглеждат от човека на полето. А стомашно-чревния тракт на домашните свинчета с нищо не се различава от предците им. Освен това, домашните свинчета не се нуждаят от такова количество енергия, която биха получавали от зърнените култури.

Булгур, зърно- не са нито по форма, нито по качество естествена храна за свинчетата. Обработено, нишестето по-добре се абсорбира, но въпреки това неговото съдържание си остава твърде високо. 

Плодове от рожково дърво (рожков)- съдържа до 50% захар, останалото е примерно 35% нишесте, мазнини и протеини. Високото съдържание на захар подразбира, че този продукт може да бъде предложен много рядко като лакомство. Трябва да знаете, че рожковът е заместител на какаовите зърна, който недобросъвестните производители използват за производството на шоколад и подобни продукти.

Царевица/ царевични добавки- тези продукти са много нишестени и водят до бързо насищане. Нишестето се превръща в захар, ферментизацията на сложните захари се усложноява до прости, рН намалява, това създава условия за размножаване на чревни бактерии. Вредата от нишестето е в метеоризма, подуването на корема и стомашни колики.

Сушени плодове и зеленчуци- тази храна набухва в стомаха на животните много силно, и може да замърси стените на стомаха. Преизлишъка може да доведе до опасно претоварване на стомаха или запек. Опасността от запек нараства, ако животното при такова хранене не яде достатъчно сено и не употребява достатъчно течности. Сушените плодове и зеленчуци съдържат високо ниво захар, в зависимост от това, и съдържанието на киселини, измества рН както към кисела среда, така и към алкална. Захарта, съдържаща се в червата, служи за храна за много грамотрицателни бактерии и дрожди. Постоянното хранене със сушени плодове повишава нивото на захар в кръвта, и следователно може да доведе до диабет. Сушените плодове могат да се дават през зимата на животни със загуба на тегло, в малки количества като допълнително хранене.

Ядки/ Семена- съдържат много мазнини и масла. Насърчават бързото насищане, употребата на достатъчно количество сено намалява, храносмилането се забавя.

Яйца/ мляко и млечни продукти/ животински протени, продукти от животински произход-
 тези компоненти са трудно усвояеми, защото не отговарят на естествените нужди на организма. Свинчетата са вегетарианци. Заради лошото усвояване, а някои не се усвояват изобщо, водят до проблеми с храносмилането.

Хляб/ сухари и хрупкав хляб-
 не трябва да се дават изделия от всякакъв вид. Първо, това е термично обработен продукт. Второ, в неговият състав влизат дрожди, консерванти, Е-добавки, сол, захар, мая, масло. Свинчетата са строги вегетарианци и не са всеядни, не ядат човешки продукти. Мнозина смятат, че сухарите, хляба са добро средство за изтриване на зъбите. Опита показва, че те не носят никакво натоварване на зъбите, защото попадайки в устата, се мокрят със слюнка и се превръщат в каша. Към това способства лъжливото чувство за насищане. След което свинчето няма апетит, яде полезно сено, което води до зъбни проблеми. Хляба съдържа прекално много съставки, които не са полезни за свинчето: тесто, сол, захар, консерванти, ароматизатори и др. Тези вещства могат да станат причина за различни заболявания, особено вредят на бъбреците и черния дроб. 
Една от причините за захарен диабет при свинчетата е "угощението" с хляб. 

Основните компоненти на хляба са брашно и нишесте, в червата се разделят на прости захари, и са излишни калории. Свинчетата не се нуждаят от толкова енергия във вид на захар и нишесте, това води до затлъстяване и мастна дистрофия на черния дроб. В червата възниква ферментация, водеща до дисбактериоза. При здравите животни яденето на хляб може да не причини проблеми със здравето известно време. Промяната на чревната флора при болните и стари животни често води до запек, метеоризъм и диария. Хляба често е засегнат от опасните за живота спори на плесени.

Дробс- съдържа млечни продукти, дрожди, захар, мед и др. ненужни добавки. Не е естествена храна за свинчетата. Причинява подуване, прекалено са калорийни, провокират диария и запек. Не се отнасят към витамините, въпреки надписа на опаковката.

Синтетични витамини/ витаминни добавки- не трябва да давате при разнообразна диета и без лекарска препоръка. Преизлишъка на вит. С може да стане причина за повреждане на бъбреците, пикочния мехур, води до образуването на камъни. Разпояването на аскорбина може да бъде необходимо само в случай на заболяване или намален имунитет. Витамини, специално разработени за свинчета, не съществуват. Не трябва да добавяте витамини във водата, защото е невъзможно да спазвате дозировката. През лятото водата е подложена на бързо разваляне, те бързо се разлагат на светлината.

ВАЖНО! Витамините за гризачи и зайцевидни се отпускат в бутилки, в течна форма, и на вкус са отровно- горчиви. Така наречените витамини на таблетки- това не са витамини, а ненужна добавка.

Минерални, солни и кредни камъни- погрешно се смята, че свинчетата се нуждаят от тях. Въпреки мнението, камъните не изтриват зъбите. Заради твърдостта си могат да ги травмират, което може да провокира изкривяване на резците. Ако свинчето ближе пръстите, това не означава, че изпитва недостиг на сол. Те просто харесват соления вкус или по този начин ни показват, че им е омръзнало да седят на ръце, докато ги пуснат. В природата свинчетата нямат достъп до сол, в този вид, в който се намира в минералните и солните камъни. 
Какво е важно да знаете?
В натуралните продукти има натрий и хлор, а също и други микро и макроелементи. За това предлагайки на свинчето да ближе, вие увеличавате тяхното потребление в пъти. Заради излишъка на сол възниква жажда, т.е. организма се опитва да изхвърли излишъка с помощта на течностите. В режим на претоварване започват да работят бъбреците и сърдечно съдовата система. Колкото и да се стараят, излишъка соли си остават в организма, част от които се натрупват в пикочно-половата система. В резултат, оток, повишено артериално налягане. По този начин свинчето рискува да получи цял букет болести: заболяване на сърдечно съдовата система, уролитиаза, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, бъбречна недостатъчност, еклампсия и в резултат- смърт. 

Способността на солите да задържат водата, увеличават теглото на свинчето. Минералните камъни в по-голямата си част се състоят от калций, животното го употребява основно от скука. Това води до калциево-фосфорен дисбаланс, което помага за образуването на камъни и пренасищане с калций. Излишъка на калций и соли в организма води до поллидипсия (повишена жажда). Свинчета, хранещи се с достатъчно количество зелена храна и зеленчуци, не се нуждаят от камъни.

Ако искате да поглезите свинчето, имате на разположение десетки разрешени плодове. Именно те са добро лакомство за свинчето.

Източник: forum.zoomania.org

Ключови думи:

морско свинче, лакомства

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Звуците на морското свинче

Езикът на тялото на морското свинче

Добави коментар

Коментар 1 от BigBadWolf♥

22:06ч
30.09.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...