2178

1

Ако смятате, че кучето ви е натровено

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Светът на едно куче е пълен с потенциални отрови:  отрови за вредители, антифризи, лекарства за хората, предозиране на лекарства за домашни животни, боклук, шоколад, химикали и препарати за почистване в домакинството, дори и отровни растения, които могат да се намират във вашата къща или градина. Лечението на отравянето ще бъде много по-ефективно, ако вашият ветеринар знае какъв вид отрова е погълнало кучето ви. Винаги носете бутилката, кутията или контейнера с отровата, която е погълнало вашето куче, ако имате такава възможност, за да я покажете на ветеринаря. 

От решаващо значение е да се махне отровата от тялото на кучето ви колкото се може по-бързо, но при някои отрови повръщането може да причини доста повече вреда. Ако знаете, че кучето ви е погълнало определена отрова и вашият ветеринарен лекар или центъра за контрол по отровите ви посъветва да предизвикате повръщане, то може да постигнете този ефект като дадете на кучето 3 процентен разтвор на водороден перокис.  Давайте по една чаена лъжичка за всеки 10 килограма живо тегло на всеки 15-20 минути, но не повече от три пъти, докато кучето накрая започне да повръща. 

Винаги предизвиквайте повръщане, ако знаете, че вашето куче е погълнало свръхдоза от неговото лекарство или е сдъвкало някакво ваше лекарство като например ацетаминфен (от рода на Тиленол), ибупрофен (като например Адвил), хапчета за отслабване, хапчета за сън, хапчета за сърце, хапчета за кръвно налягане, антихистамин, витамини или някакви други лекарства, които не са изрично предписани на кучето ви.

След като вашето куче спре да повръща, му дайте активен въглен, който да събере остатъците от отровата и да го предпази от други увреждания. Винаги трябва да имате 5-грамови таблетки активен въглен във вашата аптечка за първа помощ.  Давайте една таблетка на 10 паунда телесно тегло.  Таблетките са най-лесната форма на активен въглен, която може да дадете на вашето куче. Като алтернатива, може да му дадете 1/4 чаша яйчен белтък, смесен с 1/4 чаша мляко на 10 паунда телесно тегло, което може да дадете на вашето куче, използвайки пластмасова спринцовка.

Ако вашето куче е погълнало киселина, алкали, разтвор за почистване, битови химични или петролни продукти, не предизвиквайте повръщане!  Незабавно потърсете медицинска помощ. Изплакнете устата на кучето и му дайте вода или мляко, за да разредите отровата. 

Други признаци, при които не трябва да предизвиквате повръщане са:

Ако кучето ви проявява неврологични симптоми като припадъци, конвулсии, или нестабилна походка.

Ако кучето ви е погълнало продукт, на чийто етикет изрично пише "Не предизвиквайте повръщане".

Ако кучето ви изпадне в безсъзнание или има проблеми с дишането.

Ако кучето ви е погълнало остър предмет като например част от кост.

Ако кучето ви вече е повърнало.

Много родители имат в своята аптечка сироп от ipecac, който използват в случай, че детето погълне някаква отрова, а доскоро това лекарство доста често е било предписвано и на кучетата. Все пак се оказва, че въглеродния пероксид е доста по-ефективен и безопасен за кучетата от сиропа от ipecac, който трябва да се избягва, освен ако вашият ветеринар не ви го е предписал.

Ако вашето куче е погълнало отрова за вредители, независимо дали е използвана за вредители във вашия дом или в двора, незабавно предизвикайте повръщане, освен в случаите, изброени по-горе. 

Отравянето с антифриз при кучетата е доста често срещано, тъй като антифриза често изтича от автомобилните радиатори и има сладък вкус. Не винаги собствениците на кучетата са наясно, че в гаража им има локва антифриз, докато кучето им не започне да души там с интерес. Три унции антифриз могат да убият куче, което тежи 40 паунда. Симптомите на отравяне с антифриз се появяват от 30 минути до 12 часа след поглъщането и включват повръщане, "пияно" поведение, депресия и кома.

Кучетата, които са се натровили с антифриз често умират, а тези, които изглежда се възстановяват, могат да развият бъбречна недостатъчност до няколко дни.

Незабавно предизвикайте повръщане, дори ако кучето ви е погълнало малко количество антифриз, след което незабавно го заведете на ветеринарен лекар. Даването на активен въглен може да предпази системата на вашето куче да абсорбира отровата.

Източник:http://www.lapa.bg/

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Добави коментар

Коментар 1 от Holmes

15:49ч
19.07.2014г.

Полезно


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...