2505

3

Да си купим ли пор на пазара?

Раздел: Други

Категория: Полезно

   

Желаейки да си купят пор, бъдещите стопани често отиват на пазара. Там има голям избор и цените са по-ниски, отколкото при развъдчиците. Можем ли да се доверим на продавачите, които търгуват с животните на принципа на конвейра?

Преди всичко трябва да уточним, че сред професионалните развъдчици на порове, а също при любителите, които качествено и добросъвестно отглеждат животните, влагат сили и средства, любов. Малките порчета при тях растат в нежност и грижи, те не икономисват храната, витамините, ветеринарните грижи и пр.

Изображение

Този, който е решил да спечели лесно, без да влага в животните нищо или само необходимия минимум, се нарича развъждач. 

"Достойнствата " на пазара

Пазарът е удобен с това, че купувачите идват и виждат целият асортимент пред очите си. Няма нужда да обикалят по различните развъдчици, да избират, да звънят, да търсят този, който има пор-мечта.
На пазара може да се намери животно веднага, да се купят всички аксесоари за отглеждането, храна.
Но, ако аксесоарите, като клетки, купи, играчки, могат да се окажат качествени(въпреки, че на пазара стоките са китайски вариант), то купуването на храна и лакомста за животните там е опасно. На пазара няма качествена храна за порове, тя се купува в специализираните магазини или при дилърите от известни качествени марки. 

Изображение

Търговията на пазара е удобна за продавача, преди всичко, ефектът от моментното желание, реакцията на хората към обаятелната муцунка на животното. Понякога продавачите се опитват да "излъжат" тези, които не са дошли да купуват, а просто да гледат конкретен вид животно, особено ако са с деца. Често такива покупки завършват печално....

За съжаление, често зад симпатичната муцунка се крият сериозни проблеми- от пълната липса на социализация на животното до рахит и инфекциозни заболявания. Основният проблем на тези животни е в това, че за търговеца на пазара не е важна тяхната бъдеща съдба. Донасяйки очарователната топка у дома, откривате, че изведнъж ангелчето се е превърнало в "чудовище", купувача или се опитва да го върне(а продавача го взима безплатно и го препродава отново и отново), или го изхвърлят на улицата. В някои случаи нещастните животни запълват приютите, ако има такива.

Изображение

Три пътя, по които поровете попадат на пазара:

Ферма- това са животните, които не са преминали строгия подбор, купуват се на безценица от прекупвачи и се водят на пазара. Тяхната стойност за прекупвача е минимална, основната загуба е доставката. Колкото повече животни са купени, толкова е по-ниска себестойността. В момента на продажба от прекупвачите, тези животни нямат здравословни проблеми, защото във фермите болните животни се унищожават. Но никой не се занимава с тяхната социализация.

Собствено развъждане- като производители се използват всички достигнали полова зрелост животни независимо от тяхното качество и здраве. Често те могат да се окажат близки родственици, в ход са и непродадените животни, способни на размножаване. 
Изображение

Пример: наскоро бяхме на пазара и видяхме следната картина: в една малка клетка седяха около 6 женски-сестрички, с тях един разгонен мъжки. Женските бяха в еструс. С коя се е чифтосал мъжкия и с коя -не, не се знаеше. А се изясни, че това е и техен брат....
Продавача с гордост каза, че за едно лято е отгледал и продал около 150 малки....

Покупка на потомство от своите клиенти- много често продавачите на пазара не настояват за кастрация на животните, а напротив, приветстват бъдещото размножаване. Предлагат на купувача да развъди закупеното животно и да даде обратно потомството на пазара. В тази ситуация не става въпрос за грамотното отглеждане на младите животни. Новоизпеченият развъждач изпробва със свои сили, а често неговият учител пропагандира най-бюджетните методи на отглеждане. В резултат от съвместните усилия се получават евтини болни бебета. Животните за развъждане се използват безконтролно, и потомство могат да дават от братя- сестри, чифтосване с техните родители. Това води до сериозни генетични проблеми.

В двата последни случая "развъдчиците" икономисват площ, без да имат предвид необходимостта от движение и физически натоварвания при младите, за хранене (на пазара съветват да храните пора с евтини котешки сухи храни, или пилешки субпродукти), съмнително е дори и ветеринарното обслужване. Малките растат или в клетките направо на пазара, или под навеси, тъй като много продавачи говорят, че живеят извън града и отглеждат поровете извън дома. Много бебета нямат опит в общуването с човека и не познават ръцете му. Заради постоянното местонахождение в затворено пространство при тях е нарушено развитието на скелета, мускулите, психиката. Такива порове живеят по-малко, отколкото правилно отгледаните, а здравословните проблеми и постоянното посещение при ветеринар започват на възраст 2 години.

Професионално развъждане

За да се занимава с племенна работа, развъдчика трябва да бъде член на клуб или развъдник, да има достойни производители. Племенните животни участват в изложби, получават експертни оценки, и само достойните участват в племенната програма на клуба. Двойката се избира внимателно. За израстването на младите следят специалистите от клуба, а на възраст 60 дни се провежда актиране на цялото потомство. Всички недостатъци на малките се отразяват в оценката и те получават по-малък бал.

За отглеждането на поколението се изразходват голямо количество средства и време. Бебетата живеят в големи волиери, хранят се по схема само с качествени продукти, а по-късно преминават на суха храна за порове супер-премиум клас. За това, такива животни са по-скъпи, отколкото на пазара.

Ужасите на пазара

Пребиваването на пазара в клетка за дълго време е ненормално за младите животни, те се нуждаят от движение. Без това мускулите отслабват, постепенно се развива сърдечна недостатъчност, животните губят ловкост.

Температурните норми на пазара не винаги се спазват. През лятото е сложно да се осигури проветряване и достъп до чист въздух в клетката. А в горещините и при наличието на голям брой животни на квадратен метър се повишава риска от инфекциозни заболявания, размножаването на бактерийте протича бързо. Често се срещат животни с рахит и хронични простудни заболявания, възпаления, лишей.
Изображение

През есента се наблюдават подредени в редици малки животни, клетките са качени една върху друга, някои са покрити с пластмасови обвивки, други с вестници, а някои стоят така. Вали дъжд, животните се крият в стърготините. С настъпването на зимата ситауцията леко се е подобрила- заради настъпване на студовете продавачите влизат в помещението. През лятото по храната на животните лазят мухи...

Съседство с други животни

Така както кученцата, котенцата, птиците нямат ваксини, съседството с тях е опасно за всички животни. Колкото са повече, толкова е по-голяма вероятността от заразяване с някакво заболяване. Птиците често са приносители на протозои, изключително опасни за младите хищници. Понякога на пазара се появява така наречената екзотика- бебета на диви животни. Те също могат да бъдат приносители на инфекции и не са преминали ветеринарен преглед.

Изображение

Особености на здравето

Здравото животно трябва да изглежда весело, бодро, любознателно и неагресивно. Неговата козина е мека и блестяща, чиста, със слаба миризма. Не се допускат секрети от очите, ушите и носа. Ануса и отвора на уретрата трябва да бъдат чисти, без признаци на възпаление, на козината не трябва да има следи от секрети или фекалии.

Изображение

Ако вземете животното в ръка, от него не трябва да излиза агресия или страх, опит да ухапе или да се свие на кълбо. Порчетата не трябва да се продават в нов дом на възраст по-млади от 2 месеца. На 2 месеца животното пълноценно тича и играе, лапите не се разделят и треперят. Наличието на описаните признаци може да говори за заболяване.

Поровете, попадащи на пазара не преминават никакви ветеринарни проверки, и гаранция за тяхното здраве няма. Случва се на купувача да му провърви, и новият му любимец да е здрав, но нищо не може да гарантира липсата на последици от неправилното отглеждане и икономия на храна. 

За съжаление статистика за гибелта на поровете при търговия на пазара не съществува. Но по данни на ветеринарните лекари, тези, при които са възникнали сериозни проблеми на възраст до 2-3 години са 80%- това са животни от пазара или намерени на улицата. Според информацията, приблизително 70% от изоставените животни изискват сериозна медицинска помощ. Повечето клубове не допускат продажба на животни без идентификационни чипове или татуировки.

Липсата на документи

При истинският развъдчик трябва да има документи за произхода на малките, порът трябва да има ветеринарен паспорт с отметки, задължително потвърдени с подпис и печат на вет. лекар за проведена обработка от глисти, бълхи и акари. Отметките за извършената ваксинация се потвърждават само с наличието на подпис и печат от ветеринар.

Животното трябва да има договор за покупко-продажба, в който са описани правата и задълженията на страните, касаещи правата на животното. Съгласно тези докумети, развъдчика е длъжен да се погрижи за безопасността и интересите на животното. В договора трябва да е включена клауза за забрана за препродажба/предаване на животното на трети лица без знанието на развъдчика, забрана за използване на животното за опити, забрана за жестоко отношение и т.н. Желателно е да бъде записано: необходимост от кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, осигуряване на място за отглеждане и препоръчително хранене, разходка.

Изображение

Купувачът има право да види родителите на малките, и да узнае какви оценки е получило животното при актирането. Уважаващият себе си клуб не продава малки без надеждна идентификация. 
За съжаление при продавачите на пазара документите липсват.

Трябва ли да купувате животно от пазара?

Не препоръчваме да купувате животно от пазара. Причините са много- от риск да купите болно животно и да изпитате морална травма, започвайки запознанството с лечение на понякога неизлечими заболявания, до поощряване за безконтролно развъждане на болни или близкородствени животни или разваляне на гнездата на дивите животни, понякога чрез убийството на родителите.

За съжаление някои продавачи умеят много красноречиво и праводоподобно да разказват лъжи. 

Източник:http://forum.zoomania.org/

Сподели в:

Eдин човек купува костенурки от пазара и ги пуска обратно в морето

Изчезващи животни то Червената книга в България Пъстър пор част 14

Какво трябва да знаете преди да вземете пор?

Добави коментар

Коментар 3 от Jus7_me

19:03ч
07.07.2014г.

Единия ми заек е от пазар за животни и е супер мил и жив и здрач.
Чинчилчото който ми почина бе от пазар също, но се оказа ранно отделен от майката, останал недоразвит /т.е малък ръст/ и постоянно искаше да суче...и почива в следствие на малкия си ръст и липсата на тегло, и антибиотиците не можаха да го спасят.
А на пазар за животни съм виждала и как дават сурово месо на порове....


Коментар 2 от Dog lover💞

19:00ч
07.07.2014г.

Монито е от пазара и е добре


Коментар 1 от Teddy

22:10ч
26.06.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1825

  Гласове: 119

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 68

  Гласове: 37

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...