3540

5

Болести при фретката

Раздел: Други

Категория: Здраве

   

                                                Порът киха и кашля

Много чеcто cтопаните на порове забелязват, че в определен период от време техният любимец започва да кашля или киха.А понякога това cе cлучва едновременно.
Имате ли повод за паника?

Изображение
Разбира cе има,но от друга cтрана,за да cе поcтави точна диагноза,е необходимо отблизо да ce вгледате в общото му cъcтояние и поведение.Дори неопитния cтопанин на пор,ако cе възползва от поcочените cъвети ще може да помогне cвоевременно на cвоя любимец.

От какво кашля и киха пора?
Главната причина е проcтудата.Поровете cа много чувcтвителни животни,и леcно могат да бъдат подложени на заболявания.По време на проcтуда при поровете cе повишава температурата.За това,ако изведнъж пора започне да кашля и киха,не е игрив,има намалена физичеcка активноcт,а апетита няма значение,това е верен признак за това,че пора е болен.

В този период е по-добре да го заведете на лекар.Плюc cпециалните грижи,поcтоянното хранене и пряcна вода,cлед няколко дни пора ще започне да cе чувcтва по-добре.

ИзображениеИзображение

Друга причина,поради която пора киха и кашля- е алергията.Много чеcто при поровете неочаквано може да възникне алергия към храна.За това,ако забележите,че преди или cлед хранене пора cе чувcтва добре-тича и cкача,- но не яде толкова активно,е възможно да cе наложи да cмените храната.Преценете варианти c друг cъcтав.
Много чеcто алергията при пора cе дължи на другите домашни животни.В такъв cлучай ще ce наложи да разделите cтаите и да не пуcкате пора там,където има котка или куче.

Третата причина,поради която пора е започнал да киха- това е еcтеcтвен процеc.По време на миене или игра пора може малко да кашля или киха.Такава реакция възниква от по-голямото количеcтво прах.За това не трябва веднага да изпадате в паника и да биете тревога:може би всичко, от което имате нужда - това е предварително да огледате външния вид на вашия домашен любимец.По неговото поведение вие винаги можете да cе cетите или да разберете,вcледcтвие на какво cе cлучват някои процеcи.За отклонение cе cмята,ако пора започне да кашля или киха 7-8 пъти поред.Вcичко оcтанало не е повод за притеcнение.

                                     Как да почистим ушите на пора

Слуха позволява на пора да възприема околния свят по-добре,отколкото зрението.Ушната кал се отделя интензивно,което може да повлияе на способността на поровете да чуват.Именно за това е много важно редовно да почиствате ушите на пора.Правете това два пъти в седмицата,въпреки че всичко зависи от конкретния пор- при някой порове това се прави веднъж на две седмици,при други е достатъчно веднъж в месеца.Ако ушите не се почистват редовно,се появява силна миризма,слуха се влошава,пора може да изпитва дискомфорт,освен това ушната кал е отлична среда за размножаване на акари.

Тъй като цвета на отделяната ушна кал(обикновено светло-кафява,оранжева или червеникава),а също нейното количество се различава,е сложно да се каже,кой е нормален.Количеството ушна кал също зависи от годишното време(през лятото,по време на линеене,по време на еструс при некастрирани животни се отделя по-активно).

Миризма от ушите,постоянно разчесване,почервеняване,оток,могат да означават наличие на инфекция или повреждане на ушите.

Преди да постъпите към почистване на ушите,трябва да осигурите памучни тампони и средства за почистване на ушите.Съществуват различни средства за почистване на уши: едните добре почистват ушната кал и замърсяванията,други- са лечебни и почистват ушните канали.Във всеки случай първо се консултирайте с ветеринар при избора на средства.

Повечето порове не обичат,когато им почистват ушите,за това първите няколко пъти е сложно да го правите.Някой порове се примиряват и привикват към процедурата.Други се борят до последно.В такъв случай ще ви е необходим помощник,който да държи пора по време на почистване.Може да ви помогне и някое лакомство.Надеждната фиксация е много важна,за да не получи пора някоя травма.Най-лесния начин да го удържите е да го хванете за козината зад врата.

Фиксирайте пора.Никога на въвеждайте нещо в ушния канал без подходящо фиксиране.Не използвайте за почистване остри предмети,които могат да наранят тъканите,покриващи ушния канал и да повредите тъпанчевата мембрана.

Капнете лосион в ухото или друго почистващо средство.С помощта на памучен тампон започнете да почиствате ухото с движения,насочени навън,към изхода на ушния канал.Почиствайте изключително внимателно,защото ушите са много чувствителни.Прекалено интензивното почистване може да доведе до повреждане на тъканите на ухото.Не трябва да почиствате ушите с клечка за уши по-далече отколкото се вижда ухото.

Лекарствените средства се поставят само в чисти уши.Капките се поставят като леко се издърпва ухото.След като канала е частично запълнен,леко се масажира основата на ушния канал.Позволете на пора да изтръска глава.

За да почистите ушите е необходима клечка за уши.Не използвайте суха клечка- тя дразни чувствителната кожа на ухото.
Използвайте разтвор,който е безопасен за употреба при малки котенца или зайци.Не използвайте препарати предназначени за изсушаване на ухото,не използвайте спирт,който може да унищожи тъканта на ухото.Минералното масло само ще добави мазно натрупване в ухото на пора,така че не се препоръчва.Кислородната вода може да се използва от време на време,но тя изсушава ухото.В спешни ситуации можете да навлажните тампона с вода.Препоръчва се да почиствате ушите и след баня,за да се уверите,че са премахнати всякакви остатъци от сапун.

Не натискайте памучния тампон в ушния канал,дори ако видите ушна кал в канала.Ако тампона стане твърде мокър и оставя от разтвора,леко попийте излишната течност със сух тампон,напоен с дезинфектант.

Изображение Изображение

                                            Заболявания на зъбите на пора

Поровете страдат от заболявания на устната кухина много повече,отколкото другите животни.Най-честия проблем е гингивита,счупвания на зъбите и пулпит в резултат на прекомерно износване и експозиция на пулпата.

Тъй като устната кухина при пора не е голяма,подхода и достъпа до нея е ограничен.Например,използването на четка като активно профилактично средство е невъзможно.За предовратяване на заболяванията насочете усилията си към подобряване на естествените фактори,като самопочистване,имунитет,профилактика на травматизма и прекомерното износване на зъбите.В тази връзка обърнете особено внимание на храненето.Неприемливо е да използвате пилешки шийки,глави и кости.По природа поровете имат силни челюсти и тънък зъбен емайл.Това обяснява разпространението на така наречените плоски фрактури на четвъртия горен предкътник.Често се среща при млади животни,тъй като твърдите тъкани на зъбите не са достатъчно здрави.При такива фрактури протича или нарушаване на емайла и попадане на храната директно под венеца,или откриване на зъбната кухина и развитие на пулпит.Без лечение този зъб умира.

Когато поровете се опитват да излязат от клетката,гризат металните пръчки,което води до прекомерно износване на емайла,страдат кучешките и вторите премолари.Нарушение функцията на бъбреците,заедно с намален имунитет води до размножаване на микроорганизми в лигавицата,използващи натрупаните в тъканите продукти на протеиновата обмяна като фактор на растежа.Като резултат се развива гингивит и стоматит.

За да запазите зъбите на вашия пор,следвайте съветите:

Въз основа на особеностите на тези животни,се препоръчва използването на суха готова храна или специално подбрана храна.Структурата на сухата храна е такава,че при дъвчене на гранулите протича самопочистване на емайла от мекия налеп.Това се отнася само за храната с използване на особена технология,проверена и одобрена от специалисти-стоматолози.Могат да се различават по знака на опаковката.

Клетката трябва да бъде достатъчно просторна,за да удовлетвори нуждата от движение на животното,в противен случай трябва да служи само за временно местообитание.

Важно е да посещавате вет.лекар ежегодно.При плановата ваксина можете да направите допълнително изследване - анализ на кръв,урина и фекалии.Не пренебрегвайте тези препоръки,това ще осигури добро здраве за вашия любимец.

Пулпит- причини за пулпит могат да бъдат експозиция на пулпата вследствие кариес,счупване на зъб,преход с парадонтално възпаление с периодонтит.Наблюдават се остри и хронични,асептични,гнойни,гангренозни и грануломатозни.
Трудно се диагностцира,защото липсват преки симптоми.Животното не ползва зъбите от болната страна,защото всяко докосване причинява болка.

Периодонтит- корените на зъбите се съединяват с костната тъкан на челюстта с помощтта на съединителна обвивка,която се нарича периодонт.
Контузии,счупвания на кости,преход от възпаление на венците или пулпата е причина за възникване на заболяването.Според характера може да бъде остър и хроничен,асептичен,гноен.
Диагнозата също е трудна,венците се подуват около зъба,болезненост при палпация,процеса може да премине на костната тъкан,като причини гноен остеомиелит.

Стоматит- възпаление на лигавицата на устната кухина.Причини: прием на гореща храна,дразнещи течности,смяна на зъбите,рани на лигавицата от кости или остри предмети.Вторично стоматит може да възникне при чума,заболявания на стомаха,червата,отравяне.
Животното поема внимателно храната,дъвкането е затруднено,наблюдава се слюнотечение,повишена жажда.При язвен стоматит поражението на лигавицата започва от венците.Те са оточни,кървят,в бъдеще се образуват язви.
Гангренозния стоматит по-често се среща при малките и се характеризира с умъртвяване на лигавицата и лежащата под нея тъкан с едновременно поражение на устата,свободната част на езика,бузите.Температурата на тялото може да се повиши,от устата излиза зловонна миризма,устата е подута,наблюдава се обилно слюнотечение.На лигавицата след отока се образуват струпеи,а в бъдеще- язва.
На болното животно се осигурява обилно хранене,дават се супи,витамини.
Ветеринарен лекар назначава лечение.

                                              Заболяване на сърцето при пора

Заболяването на сърцето често се среща при домашните порове.Първите симптоми се наблюдават на 3-4 год.възраст.Най-разпространени са дилатационната кардиомиопатия,но също се среща хипертрофична кардиомиопатия, засягане на клапанния апарат и дирофилариоза.Основно това са придобити заболявания на сърцето.

Клинични симптоми

Могат да бъдат различни,безсимптомни или да се развие сърдечна недостатъчност.При старите порове се развиват едновременно няколко заболявания(кардиомиопатия,инсулинома и хиперадренокортицизъм).Често поровете се водят на лекар с вече явни симптоми на застойна сърдечна недостатъчност,сънливост,намален апетит,понякога повръщане и кашлица.Понякога тези симптоми са съпроводени с увеличена коремна стена(вследствие асцит),а при някой порове движението на тазовите крайници се затруднява.
При преглед се открива:

- Слаб пулс(което води до натрупване на течности в гръдния кош,затруднено дишане и обща слабост).Също може да доведе до увеличаване на далака и черния дроб,натрупване на течности в коремната кухина, за това корема може да бъде подут.

- Хипотермия (температурата на тялото е по-ниска от 38С).

- При аускултация на гръдния кош често се откриват пансиастоличен шум,аритмия и ритъм-галоп.

Диагностика

При подозрение за заболяване на сърцето трябва да се проведат диагностични изследвания.Има задължителни и допълнителни изследвания за поставяне на точна диагноза.
Към задължителните се отнасят: рентеново изследване на гръдната и коремна кухина,УЗИ на сърцето,ЕКГ и тест за скрита инвазия на филарии.
Към допълнителните изследвания се отнасят клиничните и биохимични анализи на кръвта.

Кардиомиопатия- това е заболяване на сърдечния мускул,което води до влошаване на работата на кръвната "помпа" и в крайна сметка към сърдечна недостатъчност.
При поровете се срещат две форми : дилатационна и хипертрофична.

Хипертрофична кардиомиопатия- среща се по-често.Сърцето на пора се увеличава на размер.Характеризира се със значително увеличаване на дебелината на стената на камерата по отношение на обема на кухината.Хипертрофията често е асиметрична,предимно се засяга интервентрикуларната преграда.Характерно е неправилно,хаотично разположение на мускулните влакна в миокарда.
При заболяване при поровете не се наблюдават никакви особени признаци,такива животни започват да се уморяват бързо.Понякога в белите дробове започва натрупване на течност,от което се появява задух.

Дилатационна кардиомиоатия- най-разпространеното заболяване при поровете.Етиологията е неизвестна.По време на поставяне на диагноза повечето порове са на повече от три години.Характерно е нарушение на контрактилната функция на сърдечния мускул(миокарда) с изразено разширение на сърдечната камера.
Възникването на заболяването се свързва с генетични фактори,доколкото е семейно заболяване.Не по-малко значение имат и наблюдаваните нарушения на имунната регулация.Заболяването се проявява неочаквано,веднага преминава в остро състояние.

Прогноза

Порове с диагноза хипертофична кардиомиопатия при съответното лечение и грижи могат да доживеят много месеци.Те се нуждаят от постоянен вет.контрол.
Порове с диагноза дилатационна кардиомиопатия не живеят дълго.Обикновено смъртта настъпва внезапно.Прогнозата е неблагоприятна.

Лечение

Продължителността на живот при порове болни от кардиомиопатия не е голяма,но лечението може ефективно да намали симптомите и да увеличи срока на живот за достатъчно дълъг период.

Лекарствата се назначават само от ветеринарен лекар,индивидуално за всеки пор.

Изображение

                                           Глистна инвазия при пора

Хелминтите,въпреки че са незабележими,могат сериозно да успожнят живота на пора и хората.Това особено касае малките порчета,хелминтите могат да бъдат една от причините за смъртта на малките.

Изображение

Всеки паразит,и хелминтите не са изключение,отслабват организма на животното,поглъщат ценните хранителни вещества,отравят организма с продуктите на жизнената дейност.Освен това,разрушавайки чревните стени,глистите спомагат за проникване на различни вируси и бактерии в кръвта,които могат да бъдат смъртоносни за отслабения организъм на животното.
Отделянето на причинителя може да протече по различни начини: с фекалиите,урината,секрет от носа,със слюнка,мляко,конюктивален секрет,кръвта и др.

Симптоми

Изображение

При клиничните симптоми на глистната инвазия,фекалиите на животното се променят,консистенцията,миризмата,може да се появи кръв или слуз във фекалиите,загуба на тегло,намаляване на апетита.Най-тежко от глисти страдат малките,в по-малка степен младите порове,а при възрастните често протича безсимптомно.Малките могат да бъдат прекалено слаби,но постоянно да търсят храна,или обратното може да се наблюдава увеличен стомах.При голямо натрупване на глисти в червата, пора може да започне да повръща.Наличието на чревни паразити може да доведе до значително задържане в растежа и да окаже влияние на козината.

Глистната инвазия е много разпространена причина за смърт при малките порчета на възраст до 2 месеца.Не трябва да забравяте,че на фона на глистната изнвазия значително тежко протичат заболявания от друга етиология(вирусни,бактериални и др.),а ваксинирането на тежко инвазирано животно е опасно.

Появата на пърхут,ако не е причинен от някакви конкретни кожни заболявания,свидетелства за слабо общо физическо състояние на пора,и една от причините,но не единствената,могат да бъдат глистите.

Борба и профилактика

Изображение

Предовратяването от заразяване с хелминти в градски условия е много трудно.При високата обремененост на почвата с яйца на паразити,пора има високи шансове да се зарази,даже ако не излиза от жилището,защото от улицата вътре в помещението попада прах от улицата внесена с обувките.Освен това,профилактиката на хелминтите е борба с ектопаразитите(бълхи,въшки,космояди).Не трябва да давате на пора сурова пресноводна риба,защото тя е източник на някой глисти.

Специфичната профилактика е основана на провеждане на систематична планова дехелминтизация на животните.При пора профилактиката се провежда редовно,особено важно е да правите това през есента,защото често заразяването с хелминти произтича през топлото време на годината.

За предовратяване на предаването на паразитите от майката на потомството,трябва да обезпаразитите женската преди чифтосването.За профилактика при малките обезпаразитяването се провежда на 35-45 дневна възраст.

Задължително е обезпаразитяването на пора преди ваксиниране,препарата се дава 10 дни преди поставяне на ваксината.

Преди да дадете препарата внимателно изучете инструкциите за приемане,особено тази част,която касае противопоказнията.

Провеждането на обработка при тежка инвазия е съпроводено със смъртта на голямо количество глисти и последващи усложнения- интоксикация и запушване на червата с паразити.За предовратяване на такива нежелателни последици,известно време след даване на препарата е целесъобразно да намажете пора с вазелиново масло.

Трябва да знаете,какви странични ефекти може да причини дадения препарат.При появата на усложнения,веднага се обърнете към вет.лекар.


                                                Рахит при пора

Болен и здрав пор
Изображение

Рахита е заболяване при младите порчета,свързано с нарушение обмяната на веществата и недостиг на витамин Д и проява на специфични деформиращи промени на скелета.

Изображение

При животни,болни от рахит се нарушава нормалния растеж на костите.Това се изразява с това,че епифизната зона на растеж при дългите кости усилено се разраства хрущялната тъкан,едновременно намалява или напълно се прекратява процеса на калцификация,когато вместо нормална костна тъкан се произвежда костоподобно(остеидно)вещество,бедно на калциеви соли.Заместването на остеидното вещество с нормална костна тъкан протича не само на местата,където израстват костите на дължина,но и на местата,където израстват на дебелина.

Етиология

Изображение

Заболяването възниква в резултат на недостиг в храната на майката и подрастващите на калций и фосфор или неправилното им съотношение.Обикновено животните с храната получават провитамин Д1,който в организма преминава във вит.Д под действието на ултравиолетовите лъчи.
За развитието на заболяването спомага и нерационалното,едностранно хранене,заболяване на черния дроб и храносмилателната система.

Симптоми

Заболяването се проявява с намаляване на апетита,разстройство на храносмилателния канал във вид на запек или диария.Ставите при младите животни са увеличени,подути,костите деформирани.Смяната на зъбите се нарушава,младите изостават в растежа, козината губи блясък,а кожата- еластичност.Костите на крайниците,таза,ребрата,гръбначния стълб,черепа,се изкривяват.Появяват се хрипове,тахикардия,сърдечна слабост,анемия.

Първите признаци при пора могат да се проявят при прехода на малките към храната за възрастни.

Диагноза

При поставяне на диагноза се отчитат клиничните признаци,възрастта и храненето.

Изображение

Лечение

Слънчеви бани или облъчване с ултравиолетови лъчи.В храната се въвеждат калциеви соли и фосфор.За лечение се приема вит.Д по 1-3 мг на ден.Препоръчва се прием на пробиотици за възстановяване на фекалиите и стомашната микрофлора.За укрепване на мускулните тъкани се препоръчва плуване по 20-30 мин. на ден.

Разположение на лапите при здраво животно
Изображение

Болно животно
Изображение

Изкривяване на гръбнака
Изображение

Изкривяване на зъбите при рахит
Изображение


Източник:http://forum.zoomania.org/

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

Коментар 5 от Teddy

22:34ч
26.06.2014г.


Коментар 4 от Roar

22:29ч
26.06.2014г.

обожавам ги


Коментар 3 от Teddy

22:27ч
26.06.2014г.

аха да то се подразбира поставяш доста подобни статии , няма лошо това ще бъде полезно за тези които отглеждат такива животни


Коментар 2 от Roar

22:18ч
26.06.2014г.

В момента чета за тези фретки защото септември може да ми купят!


Коментар 1 от Teddy

22:13ч
26.06.2014г.

лал фретките искали много грижи


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...