695

0

Игрите на порчето

Раздел: Други

Категория: Полезно

   

Поровете са много активни животни и обожават да играят. Игрите развиват техния интелект, подготвят ги за живота като възрастни, формират бъдещите взаимоотношения със сродниците и стопаните. Именно за това е много важно още в детството да определите кои игри харесва пора.

Изображение

Първите игри- това са съвместните забавления с братята и сестрите. Намирайки се в гнездото с майката, животните започват да се хапят помежду си, борят се, организират битки. Това поведение определя йерахичното положение сред сродниците в бъдеще. Навикът на животните да хапят, играейки не изчезва с възрастта, за това стопанина на такова животно трябва да бъде готов за него. След време поровете усвояват и други форми на игра.

Забавления със сродниците

В компанията на себеподобни поровете никога не скучаят. Тъй като са много активни, те не стоят на място, играят постоянно, съревновават се и измислят нови забави. В цялата компания няма нито един флегматичен пор. Едно от най-любимите развлечения за тях е премятането и гоненето. Животните обожават да се хващат и висят едно върху друго.

Изображение

Не по-малко обичат да нападат другите от укритията. Това може да протече във всяка възраст и на всяко място в жилището. Порът се крие на скришно място, а когато нищо неподозиращия любимец премине наблизо, пора скача върху него и веднага се стреми да ухапе. Тази забава се разпространява и по краката на стопанина, пора много обича да ги хапе.

Изображение

Поровете обичат да играят на дърпане. За това подхожда играчка или всеки друг предмет. Животните се хващат за него и дърпат всеки на своята страна, дърпайки силно. Тази забава може да се повтори и със стопанина. Главното е последният да не прилага много усилия в неравната борба.

Не трябва да бъркате игрите с агресия по отношение на сродниците. Тази форма на общуване се различава по характерните особености на поведението. Към игровите стимули се отнасят позите, които подканят противника да играе, също звуците, които издават поровете по време на игра. Ако не се използват такива сигнали, то ситуацията може да прерасне в реална битка.

Изображение

Игра със стопанина

Порът още от детството свиква да хапе по време на игра. Кожата на тези животни е дебела и здрава, за да почувстват болка, трябва да ухапят силно. В играта с човека пора също използва този навик, без да си поставя цел да причини болка на стопанина.

Изображение

Ако не можете да избегнете ухапването, използвайте ръкавици. С тях можете да играете свободно с животното, имитирайки с ръка друго животно. Когато догоните пора с ръка, борете се с него, хванете го и т.н. Можете да използвате тунели, които пора обожава. Там ще се премества свободно по коридорите, бягайки от стопанина.

Поровете много обичат да играят с предмети, завързани на въже. Те са готови да гонят по цял ден всеки аксесоар. Можете да хвърляте топка на пора. Не очаквайте да я донесе като куче, той ще тича след нея, ще я хваща със зъби и лапи.

Поровете обичат да си играят на криеница, особено ако стопанина скрие лакомство. В тази ситуация животното възползвайки се от своя остър нюх ще намери лакомството и ще го изяде. Стопанинът трябва да внимава за калорийността на тези лакомства- играчки.

Изображение

Още една съвместна игра между стопанина и пора са водните развлечения. Не всички порове обичат водата, но тези които я обичат с удоволствие се забавляват. Можете да напълните леген с вода и да играете с пора, разпръсквайки и обливайки пора с водата. Преди това се погрижете да не мокрите пода.

Играчки за пора

Ако у вас живее само един пор, който трябва да си играе сам, се погрижете да има достатъчно играчки. Важно е това да бъдат разнообразни играчки, които не само ще радват животното, но и ще бъдат напълно безопасни за него. 

Играчките от тъкани или мека гума не са подходящи. Тези играчки бързо се късат под напора на острите зъби и пора може да погълне някоя част и да навреди сериозно на здравето си. Не трябва да купувате аксесоари от латекс, полиестер, каучук или пяна. За предпочитане са предмети от здрава нетоксична пластмаса.

Изображение

Не трябва да използвате играчки със синтетичен пълнеж или пяна, защото разкъсвайки този предмет, пора задължително ще погълне част от пълнежа, което може да причини запушване на червата. Използвайте малки играчки за котки и кучета, защото те са по-здрави. Важно е това да бъдат твърди предмети- без детайли, нашивки и т.н.

Поровете много обичат да играят с топки. Това могат да бъдат топки със звънци или меки, но здрави. Много стопани използват празните контейнери от Киндер Сюрприз. В него може да поставите нещо звънящо, тогава пора ще бъде заинтригуван.

Изображение

За да разнообразите играта, можете да привържете към топката въже. Пора с удоволствие ще тича след играчката, управлявана от вас. Можете да завържете топката на вратата, тогава пора няма да може да я заклещи под някоя мебел, и сам ще я движи.

Механичните играчки или машинки с дистанционно управление позволяват да дразните животното, което с удоволствие ще тича след нея, ще се обръща и бяга от играчката.

Както вече казахме поровете много обичат тунелите и коридорите. Те с удоволствие играят там, обожават да спят в тях или се разполагат удобно на топло. Съществуват няколко варианта от такива продукти: октопод, ръкав, кубчета. Можете да ги използвате както по отделно, така и заедно за разнообразие. При избора на такава продукция е важно да имате предвид размера на животното, за да не се окаже диаметъра на тунела малък за него. 

Изображение

Ако искате да предпазите саксиите с цветя от разкопаване, осигурете на пора подходяща вещ за копаене. Това може да бъде голям контейнер, който можете да напълните с макарони, едри или не много големи гладки камъни. При избор на предмета, обръщайте внимание краищата му да бъдат достатъчно високи, защото по време на копаене поровете не са много внимателни.

Животът на пора може да бъде разнообразен и весел. Дори ако зоомагазина не удовлетворява вкуса на вашето животно, винаги можете да направите аксесоари, които не само могат да привлекат неговото внимание, но и да станат любимо забавление за животното.

Източник:http://forum.zoomania.org/

Сподели в:

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1825

  Гласове: 119

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 68

  Гласове: 37

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...