24166

0

Раждане при кучето

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

РАЖДАНЕ, ПРИЗНАЦИ ЗА РАЖДАНЕ

Два-три дни преди женската да роди, мерете ректалната є температура всяка сутрин. 12-18 часа преди започване на първите контракции ректалната температура спада от 38 на 34 °С или по-ниско, което може да не се забележи. Не смятайте, че нормалната ректална температура означава, че скоро няма да има раждане. С наближаване на деня на раждането дръжте кучето вкъщи. 
Около 24 часа преди да започнат родилните контракции, кучето губи апетит, става по-активно и неспокойно, рови и копае в градината или дращи в леговището си. Това е моментът да го пренесете в родилния бокс, ако още не сте направили това. Опитната родилка заема мястото без затруднения.
Ако кучето реши да роди на друго място, го пренесете в родилния бокс възможно най-скоро след приключване на раждането.

РОДИЛНИ КОНТРАКЦИИ И РАЖДАНЕ

Матката на кучето е с два рога, които се съединяват в централната маточна кухина. Кученцата изцяло са заобиколени от плацентите им. Цервиксът (шийката на матката) се отваря във вагиналния родов канал.
Целият родилен процес рядко е затруднен и нормално протича без човешка намеса. През първия стадий, който трае 6-12 часа, неволевите маточни контракции разширяват шийката на матката. Кучето изглежда неспокойно, но не проявява други симптоми.
През втория стадий маточните контракции стават по-силни. Единият от роговете контрахира и избутва едно от кученцата в тялото на матката. Контракциите продължават и предлежащата част напредва към шийката, което стимулира силно напъване с волево контрахиране на коремните мускули. От този момент родилката е уплашена, задъхва се, ближе вулвата си и може да повърне, което е нормален рефлекс и не е повод за тревога. Обикновено кучетата раждат легнали, но някои застават на задните си крака.


По време на третия стадий на раждането плацентата се изхвърля няколко минути след раждането на всяко куче и майката я изяжда отчасти или изцяло. Тази инстинктивна реакция вероятно произхожда от дивото състояние, когато е било важно да се отстранят всички следи от раждането. Изяждането на няколко плаценти може да предизвика диария. Изхвърлените плаценти трябва да се броят и да не са по-малко от броя на новородените. Ако някоя от плацентите е задържана в матката, трябва да уведомите ветеринарния лекар, защото може да се получи следродилен метрит (възпаление на матката).
Новородените кученца веднага се поставят до зърната на млечните жлези, за да почнат да сучат, което стимулира маточните контракции и появата на коластра – първото майчино мляко. Повечето кученца се раждат в интервал от 15 минути до два часа. Средното време за раждане на четири-шест кученца е шест-осем часа. Активно напъване се явява през 5-30 минути. Понякога интервалът между родените кученца е три-четири часа. Ако забележите, че майката не е завършила раждането на всички кученца и почива повече от четири часа или се напъва активно в продължение на 30-60 минути, без да роди куче, уведомете незабавно ветеринарния лекар.
12-24 часа след раждането на последното куче майката трябва да се изследва за евентуално задържано куче или плацента. Лекарят може да приложи инжекция с Oxytocin (окситоцин) за прочистване на матката и за започване на лактацията.
Асистиране на нормално раждане

Когато контракциите вървят добре, няма нужда от намеса. В някои случаи обаче по-едрите кученца може да се заклещят във вагиналния родов канал. Ако забележите, че главата или друга част се появява по време на контракция и се връща обратно, когато майката почива, намажете влагалището с вазелин. Ако кученцето не се изроди до 15 минути, постъпете по следния начин:
Сложете си ръкавица и когато част от кученцето се появи във вагиналния канал, пъхнете внимателно палеца и показалеца си встрани от перинеума, точно под ануса, и бутнете надолу, за да задържите кученцето от обратно връщане, след което го хванете и повдигнете вулвата над главата. Така кученцето ще се задържи и ще получите шанс за следващата хватка. Пъхнете чиста кърпа зад шията или покрай гърба и след като майката се напъне, издърпайте кученцето навън, леко завъртайки го на едната или на другата страна.


При пълна дилатация (разширение) на шийката кученцето се плъзга във влагалището и амнионовият мехур се подава през вулвата. В някои случаи сакът се пука, преди да се роди кучето, и се вижда изтичане на жълта течност. След като изтекат околоплодните води, кученцето се ражда за няколко минути.
Около 70 % от кученцата се раждат с носа и краката напред. След като се покаже главата, тялото лесно се приплъзва навън. Водена от инстинктите си, майката отстранява плодния сак и старателно облизва лицето на кученцето, за да почисти носа и устата, и след като то поеме въздух, дробовете му се разширяват и дишането започва. Сега майката прекъсва със зъби пъпната връв.
Не трябва да се прави никакъв опит за намеса в нормалните майчини грижи. Това е важна част от опознавателния процес и от създаването на връзка между майката и новороденото. Все пак, ако родилката е ангажирана с друго куче и не успее да премахне околоплодния сак, отстранете го вие, за да може новороденото да диша. Ако пъпната връв е прегризана твърде късо и кърви, ще трябва да я защипете и да я вържете. След като майката прекъсне пъпната връв, пънчето ще трябва да се дезинфектира с йод или с друг антисептик.

http://zoovet.ucoz.com/news/2009-03-18-93-0-9

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...