3325

3

Произход на кучето

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

  Домашното куче (Canis domesticus) е бозайник от семейство Кучета на разред Хищници. Появата на кучето се датира от преди около 40 млн. години, през еоцена. Съществуват две основни гледни точки за произхода на домашното куче. Първата, че то произхожда от няколко предци (полифилитичната теория) и втората, че негов предтеча е само един (монофилитичната теория).  Привърженици на полифилитичната теория са Чарлз Дарвин и Сент Илер. През последните години разрешаването на въпроса за произхода на кучето значително напредва. На база достиженията на съвременната наука, особено генетиката, много учени считат, че независимо от голямото разнообразие на кучетата, те произхождат от един вълкоподобен предтеча, от който произлизат, от една страна кучето, а от друга вълка. Никое куче не произлиза директно от вълка, в съвременният му вид. Като потвърждение на казаното служи факта, че и вълка, и кучето имат идентичен брой хромозоми - 78. У чакала, макар че броя на хромозомите е същият, хромозомният набор е различен, което го отхвърля като родоначалник на кучето.


 
  Обособяването на съвременното куче е станало преди около 100 хил. години, а данни за тяхното опитомяване има от 15 хил. години през каменната ера, с което те стават първите опитомени животни от човека, когато той се прехранвал чрез лов.  В Европа най-старите останки от домашно куче са открити край Бон и се датират от преди 14 хил. години. В началото кучето пазело дома на човека, ходело с него на лов, теглело шейни и коли, играело с децата.  С течение на времето и обособяването на социалните прослойки в обществото, кучета започват да се отглеждат и като луксозни играчки  и помощници на хората – на слепи хора, на полицаи и т.н.

  Древногръцкият философ Арсистотел, живял 384-322 г. пр.н.е. е първият, опитал се да класифицира породите кучета. Той класифицира кучетата в следните 5 породи:
  • Египетски кучета
  • Епирски кучета
  • Мелитски кучета
  • Молоси
  • Молосо-лаконски кръстоски.
  Пръв за кучетата е писал древноримският писател Овидий, живял около 43-18 г. пр.н.е., давайки съвети за тяхното отглеждане.
  Днес в света са известни около 700 породи кучета.

Ключови думи:

произход куче, вълк, класификация, Аристотел

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

Коментар 3 от kalismile

09:22ч
26.03.2014г.


Коментар 2 от Sissy

09:18ч
26.03.2014г.


Коментар 1 от 🎸Кристиян🎧

03:28ч
06.02.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...