2138

7

Внимавайте преди заплождане, а и не само

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Хора с кучета ! 

В последно време тази позабравена болест се завръща. 

Знаем за няколко кучета с положителни тестове за бруцелоза. 

За това ви молим - изследвайте вашите кучета ! 

Не казвайте "НЕ", на мен и моето куче това не може да ни се случи - повярвайте, може ! 

Може да се случи на вашето дете, на вашите приятели, на вас, на напълно непознати хора - изследвайте ! 

Към всички хора с породни животни и развъдници - изследвайте задължително преди скачка вашите кучета ! 

Можете да спасите живот - изследвайте за бруцелоза ! 

Бруцелоза !


Заболяването представлява зооноза, т.е. - развива се при животни и при хора. То се причинява от бактерия от рода бруцела - аеробни, грам-отрицателни, с кръгловата форма. 

Бактериите отделят токсично вещество /ендотоксин/ и са силно устойчиви във външната среда. Те се развиват и размножават в крави, кучета, овце, кози, свине и диви животни. 

Причинителят на Бруцелоза при кучето се нарича Brucella canis описана за първи път в САЩ през 1966 г. 

ЗАРАЗЯВАНЕ 

В околната среда бруцелните бактерии попадат посредством околоплодните води и ципи, заразен плод и заразена плацента, изпражнения и урина. Могат да се открият в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени продукти /месо, мляко и други/. По-рядко заразяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна. 

Заразяването и предаването от куче на куче може да стане през лигавици, но най-често се предава при полов акт или от женското куче на кученцата по време на раждане.

Особеното при Brucella canis е че тя живее вътре в клетката, размножава се там и след 1 до 4 седмици с помоща на макрофагите (бели кръвни клетки) се разпространява по целия организъм. Без каквито и да са забележими клинични признаци, започва образуването на антитела от организма срещу Brucella canis, които не са в състояние да спрат колонизирането на организма. При което се поразяват плацентата, далака, лимфните възли, ставите, простатната жлеза, надсеменника - където протича фагоцитоза на спермата, а също така и имунологически процеси водещи до аглутинация на сперматозоидите, което е причина за безплодието. 

При животните Симптоми 

Наблюдават се най-често нарушения в репродуктивните функций. Възможни са слабо изразени нарушения на общото състояние без температура, но с увеличаване на лимфните възли. Често при бременни кучета се наблюдават аборти от 3 до 12 дни преди термина за раждане с последващи метрити и безплодие. При мъжките екземпляри се развива Orhitis (възпаление на тестисите) съпроводено с дерматит на скротума, епидидимит, простатит с последващо безплодие. 

При спорадично протичане е възможно да се наблюдават болки в гърба, слабост на задницата които са в следствие на остеомиелита , дискоспондилита и засягане на ставите причинени от бруцелите. В редки екстра генетални проявления може да се наблюдават пиогрануломатозен дерматит, нарушено зрение в следствие на увеит, а също така и гломерулонефрит на бъбреците. 

За поставяне на точна диагноза са необходими серологични изследвания в лаборатория, което отнема около 15 дни. По-бързият и също толкова точен метод за поставяне на диагноза са бързите диагностични тестове на Аниген. С помоща на тези тестове, които са със 100% специфичност и 93% чувствителност, Вашият ветеринарен лекар може да определи дали кучето Ви е носител на Brucella canis. 

Теста се прави с венозна кръв и показва резултата за 20 минути. Бърза и безболезнена процедура. 

Лечение 

Лечението е трудно и продължително поради вътреклетъчната локализация на Brucella canis. 

Мъжките представители задължително трябва да се кастрират. 

Женските могат да се върнат към разплод след продължително лечение, като не бива да се забравя възможноста от рецидив. 

Най- подходящи за лечение са антибиотиците миноциклин, стрептомицин, гентамицин, тетрациклин, триметоприм. 

При хората Симптоми 

Попадналите в човешкия организъм бруцелни бактерии достигат по лимфен път до най-близките лимфни възли. Там те се размножават и чрез кръвта проникват в черния дроб, далака, костния мозък и други вътрешни органи.След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса С, обилни изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки, болка и зачервяване на гърлото. Тези признаци се изявяват остро или постепенно. Въпреки високата телесна температура общото състояние на болните не е силно нарушено. Характерен признак е увеличаването на много групи лимфни възли - по шията, под мишниците, в ингвиналната област и по други места. Увеличава се както черния дроб /хепатомегалия/ така и далакът /спленомегалия/. Артериалното налягане се понижава. Нерядко се развива възпаление на мозъчната обвивка /менингит/ и на мозъка /енцефалит/. 

Съществува и т. н. хронична форма, при която повишената телесна температура се наблюдава месеци и дори години, а черният дроб и далакът са трайно увеличени. При хронична форма бруцелозата може да засегне и опорно-двигателния апарат, като развие артрит на големите стави. Особено често се засягат тазобедрените и коленните стави, което нерядко води до обездвижване. При бременни жени бруцелозата предизвиква аборт. 

Лечение 

Лечението се провежда със широкоспектърни антибионици, прилагане на противобруцелозни гамаглуболини и ваксина, витамини, гликокортикоиди, антипиретици и други медикаменти, в инфекциозно болнично заведение. 


- неблагоприятна при влошаване и неактивно лечение, като смъртността достига 2-4%. 

Профилактика 

Проверявайте редовно двойката кучета преди заплождане. 

Заболелите животни се изолират и унищожават. 

Изключване от развъдна дейност на заразените кучета и създаване на нови племенни линии след продължителен серологичен и тестови контрол през интервал от 30 дни. 

В бруцелозното огнище се извършва дезинфекция. Персонал, работещ със съмнителни контактни животни трябва да използват ръкавици, очила и маски /ветеринарни лекари, зоотехници, животновъди и др./ Такъв застрашен персонал подлежи на противобруцелозна ваксина. 

Рискът от заразяване на хора дори при контктуване с болно куче при последни проучвания не е висок. Има известна опасност при маниполиране и почистване след абортирали кучета най-вече за хора с отслабена имунна система. 

Източник: dog.bg

Сподели в:

Неща, за които трябва да помислите преди да си вземете папагал

Останали само 6 северни бели носорози в света

Плуване с тигърчета само за 200$

Добави коментар

Коментар 7 от Петя

14:18ч
30.01.2015г.

Ама чакайте малко на последните редове пише цитирам "Заболелите животни се изолират и УНИЩОЖАВАТ." Нали горе пише, че се лекуват.


Коментар 6 от cooliony

00:11ч
30.03.2014г.


Коментар 5 от Весела Симеонова

05:26ч
29.03.2014г.

да,полезно


Коментар 4 от Цветелина

00:11ч
29.03.2014г.


Коментар 3 от cooliony

09:51ч
28.03.2014г.

аха


Коментар 2 от Nidalee

21:18ч
27.03.2014г.

Много коварна е бруцелозата...
Развъждането на каквито и да е животни е отговорна работа ! Деца специално към вас се обръщам, внимавайте с мъжките кучета ако имате
разгонена женска и ''скачките'' не са шега работа..


Коментар 1 от Sissy

20:47ч
27.03.2014г.

полезно


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...